Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моя - копия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
169.65 Кб
Скачать

48.Сутність, призначення , порядок розрахунку та вимоги нбу до нормативів, щорегламентуютькапітальну базу банків.

Нормативи капіталу

Це — найважливіші нормативи, оскільки вони характеризують фінансову стійкість банку, його здатність виконувати більшість економічних нормативів.

Норматив капіталу комерційного банку (НІ). Капітал банку складається із суми основного капіталу (капітал 1-го рівня) та до­даткового капіталу {капітал 2-го рівня) за мінусом відвернень з урахуванням основних засобів.Під час розрахунку загальної суми капіталу, невідкоригованої на основні засоби (Кі) розмір додаткового капіталу не повинен пере­вищувати розміру основного капіталу.Норматив капіталу встановлюється для функціонуючих та но­востворюваних банків, зареєстрованих Національним банком Украї­ни до 1 січня 1997 р. у сумі, еквівалентній 1 млн екю (євро)*, з пос­туповим нарощенням до 5 млн екю до 1 січня 2005 р.Для забезпечення реальної капіталізації банківської системи України встановлюється, що залежно від розміру капітал банків по­діляється на три категорії.

До 1 категоріїналежать банки, які:

  • порушують, починаючи з 1 квітня 1998 р., норматив НІ;

  • порушили протягом кварталу хоча б один із нормативів НЗ, Н4;

  • не дотримуються порядку і строків формування загального та спеціального резерву на відшкодування можливих втрат відповідно до положення «Про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат за позиками комерційних банків»,затвердженого постановою Правління Національного банку України від 27 березня 1998 р.

До 2 категорії належать банки, які:

  • не належать до категорії 1;

  • мають від'ємну різницю між сумою доходів та витрат у по­ точному кварталі, що дорівнює значенню технічного рахунку 5999.

  • До 3 категорії належать усі банки, що не входять до категорії 1 і 2.Після відповідного рішення щодо введення такої валюти.Комерційним банкам відповідно до встановленої їм категорії ка­піталу Національним банком України рекомендується ліміт розпо­ділу капіталу.Категорія капіталу банку визначається комерційними банками щоквартально.У разі порушення комерційними банками нормативного розміру капіталу Національний банк України розглядає питання щодо від­кликання таких пунктів ліцензії на виконання банківських операцій, як:

  • ведення валютних рахунків клієнтів,

  • здійснення неторговельних операцій банків;

  • установлення кореспондентських відносин з іноземними банками;

  • робота через кореспондентські рахунки Головного управління нбу або через кореспондентські рахунки уповноваженого банку;

  • здійснення операції за міжнародними торговельними розра­хунками;

  • операції з торгівлі іноземною валютою на внутрішньому ва­лютному ринку,

— відкриття філій на території і за межами України. Відповідно до встановленої категорії капіталу нбу рекомендує такі обмеження:

  1. Банкам, капітал яких віднесено до категорії 1, не рекоменду­ється у будь-якій формі проводити виплату дивідендів (крім виплати дивідендів власними акціями) та викуповувати власні акції (частки учасників у статутному капіталі).

  2. Банкам, капітал яких віднесено до категорії 2, НБУ рекомендує обмежити виплату дивідендів (крім виплати дивідендів власними ак­ціями) сумою, що не перевищує 50 % понаднормативного капіталу.

  3. Банки, капітал яких віднесено до категорії З, виплату дивіде­ндів можуть проводити без обмежень.

Банкам, капітал яких належить до категорії 2 та З, рекоменду­ється проводити викуп власних акцій (часток учасників у статутно­му капіталі) тільки у межах зазначеного ліміту і тільки за умови, що такий викуп не призведе до порушення банком мінімального розмі­ру статутного капіталу.

Мінімальний розмір статутного капіталу (Н2). Контролюється тільки при реєстрації комерційного банку. Його мінімальний розмір не повинен бути меншим за суму, еквівалентну 120 млн грн.

Норматив платоспроможності банку (НЗ). Норматив плато­спроможності банку — це співвідношення капіталу банку і сумарних активів, зважених щодо відповідних коефіцієнтів за ступенем ризику.Співвідношення капіталу банку й активів визначає достатність капіталу банку для проведення активних операцій з урахуванням ри­зиків, що характерні для різноманітних видів банківської діяльності.

Норматив платоспроможності (НЗ) обчислюється за формулою:

де К — капітал банку, Ар — активи банку.

Під час визначення платоспроможності банку його активи під­сумовуються з урахуванням коефіцієнтів їхніх ризиків.Нормативне значення НЗ не може бути нижчим 10 %.

Норматив достатності капіталу банку (Н4). Норматив достат­ності капіталу банку — це відношення капіталу до загальних акти­вів банку, зменшених на створені відповідні резерви.Відношення капіталу до загальних активів банку, зменшених на створені відповідні резерви, визначає достатність капіталу, виходя­чи із загального обсягу діяльності, незалежно від розміру різномані­тних ризиків.Норматив достатності капіталу банку (Н4) обчислюється за фор­мулою:

де К — капітал, ЗА — резерви активів банку.

Нормативне значення нормативу Н4 має бути не меншим 9 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]