Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моя - копия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
169.65 Кб
Скачать

63.Цільова спрямованість грошово-кредитної політики ( характеристика цілей, критерії відбору цілей).

Стратегія грошово-кредитної політики полягає :

-У виборі цілей

-У встановленні ієрархії цілей

-У визначенні параметрів цільових орієнтирів

Традиційно ЦБ визначає 3 групи цілей:

-Стратегічні

-Проміжні

-Оперативні

Така складна система цілей пояснюється трансмісійним механізмом грошово-кредитно політики.

Стратегічні цілі - найчастіше застосовують 2 підходи до визначення цих цілей: підхід макроекономічної стабільності; підхід цінової стабільності.

Проміжні цілі використовують такі монетарні орієнтири: зміна грошової маси; рівень ринкових % ставок; обмінний курс національної валюти.

У якості оперативних цілей найчастіше використовують такий орієнтир, як грошова база.

Відносно кожного орієнтиру ставиться одне з завдань:

-зростання

-стабілізація

-зниження

Критерії відбору цілей:

1.узгодження з цілями вищого рівня.

2.Вимірюванність.

3.Достовірність та своєчасне інформування щодо динаміки цільових орієнтирів.

4.Контрольованість поддатливість впливу з боку монетарних інструментів ЦБ.

64.Призначення та порядок проведення нбу операцій прямого і зворотного репо.

Операція зворотного РЕПО - це депозитна операція, що ґрунтується на двосторонньому договорі між Національним банком та банком про продаж Національним банком зі свого портфеля державних облігацій України з одночасним зобов'язанням зворотного їх викупу в банків за обумовленою в договорі ціною та на обумовлену дату.

Операція прямого РЕПО - це кредитна операція, що ґрунтується на двосторонньому договорі між Національним банком та банком про купівлю Національним банком державних облігацій України з портфеля банку або банківських металів з подальшим зобов'язанням банку викупити державні облігації України або банківські метали за обумовленою ціною на обумовлену дату.

Національний банк може проводити з банками операції прямого РЕПО з державними облігаціями України або банківськими металами та зворотного РЕПО з державними облігаціями України. Національний банк може проводити операції прямого РЕПО з банківськими металами тільки шляхом безпосередньої домовленості з банком і за ініціативою банку за умови, що банківські метали банку перебувають на відповідальному зберіганні в Національному банку.

Національний банк може проводити операції зворотного РЕПО з державними облігаціями України шляхом безпосередньої домовленості з банками.

Національний банк за умови проведення операції зворотного РЕПО для визначення ціни продажу (купівлі) державних облігацій України орієнтується на процентні ставки за власними борговими зобов'язаннями, процентні ставки за депозитами на міжбанківському ринку та дохідність за державними облігаціями України.

65Процентна політика центрального банку : зміст, характер впливу на макроекономічні показники, ефективність , чинники, що визначають облікову ставку, види процентних ставок НБУ.

Дія цього інструмента полягає у встановленні і зміні ЦБ облікової % ставки, яка є для ЦБ базовою % ставкою, є орієнтиром для визначення % ставок за усіма способами рефінансування КБ.

Зміна ЦБ облікової % ставки впливає на такі макроекономічні показники:

-вплив на пропозицію грошей. Підвищення ЦБ облікової ставки стримує попит КБ на кредити ЦБ, що приводить до скорочення обсягів рефінансування КБ, до зменшення пропозиції грошей, і навпаки.

-впливає на рівень ринкових % ставок, через зміну пропозиції грошей.

-на динаміку кон’юнктури на ринку ц.п., а отже і на дохідність ц.п. підвищення ЦБ облікової ставки веде до зростання % ставок КБ за кредитами і за депозитами. У цих умовах суб’єктам економіки більш вигідно розміщувати кошти на депозитах КБ, що призводить до скорочення попиту на ц.п., в результаті чого ринкова вартість ц.п. має тенденцію до зниження, а дохідність ц.п. до зростання.

-на динаміку курсу валюти через стимулювання притоку або відтоку з країни короткострокових капіталів, які переміщаються між краінами у пошуках найбільш прибуткового розміщення.

Підвищення ЦБ облікової ставки стимулює приток короткострокових капіталів в країни з тих країн, де облікова ставка є вищою, такий приток капіталів поліпшує стан платіжного балансу країни та призводить до зростання обмінного курсу національної валюти.

Процентна політика – це інструмент який є адекватним ринковій економіці. Це гнучкий інструмент, який має зворотн. дії. Результати застосування такого інструменту важкого спрогнозувати.

НБ в сучасних умовах реалізує процентну політику встановлюючи такі % ставки:

-облікова % ставка.

-% ставки за кредитами овернайт.

-% ставки за кредитами рефінансування (за тендерними кредитами).

-% ставки за стабілізаційними кредитами.

-% ставки за операціями прямого РЕПО.

-% ставки за операціями зворотного РЕПО.

-% ставки за якими НБ розміщує власні депозитні сертифікати.

Облікова ставка затверджується пост. правл. НБУ і вона повинна підтримуватися на позитивному рівні, щодо рівня інфляції.

НБ встановлює облікову ставку враховуючи такі показники:

=фактичний та прогнозований рівень інфляції

=фактичний та прогнозований рівень індексу цін виробників промислової продукції

=фактичний та прогнозований рівень рентабельності основних галузей економіки

=фактичний та прогнозований рівень реального ВВП

=розмір дефіциту державного бюджету і джерела його фінансування

=темпи приросту грошової маси

=фактичний та прогнозований стан платіжного та торгівельного балансу країни

=динаміка % ставок на міжбанківському ринку кредитних ресурсів

=динаміка % ставок КБ за кредитами і депозитами

Облікова ставка НБУ – 7,75% річних; середньозважена % ставка за усіма інструментами інвестування – 9,5% річних; % ставка за кредитами овернайт – 9,3% річних; % ставка за тендерними кредитами – 10,2% річних; % ставка за операціями прямого РЕПО - 9,3% річних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]