Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моя - копия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
169.65 Кб
Скачать

36.Охарактеризуйту порядок ліцензування банківської діяльності в Україні (умови, порядок видачіліцензіїта операції, на які вона видається).

Банківська ліцензія — документ, який видається НБУ в порядку і на умовах, визначених Законом, на під­ставі якого банки мають право здійснювати банківську діяльність. Порядок і умови видачі банкам і банківським корпораціям ба­нківських ліцензій на здійснення банківських операцій та письмових дозволів на здійснення інших операцій— ліцензій на виконання окремих операцій регулюєть­ся Положенням про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій, затвердженим Постановою Правління Національного банку України від 17 липня 2001 р. Крім ліцензії, Національний банк має право видавати письмо­вий дозвіл, тобто документ, на підставі якого банки мають право здійснювати окремі банківські операції. Умовами для отримання ліцензії є: 1) сплата у повному обсязі зареєстрованого підписного капіталу банку; 2) банк має бути забезпечений належним банківським облад­нанням, комп'ютерною технікою, програмним забезпеченням та комунікаційними засобами, потрібними для здійснення банківсь­ких операцій, ведення бухгалтерського обліку та складання що­денного балансового звіту і відповідної статистичної звітності; 3) наявність у банку приміщення, яке відповідає вимогам, пе­редбаченим нормативно-правовими актами Національного банку; 4) наявність як мінімум трьох осіб, призначених членами пра­вління (ради директорів) банку, які мають відповідну освіту та досвід, необхідний для управління банком, кандидатури яких відповідають кваліфікаційним вимогам. Для отримання письмового дозволу на здійснення неторговельних операцій з валютними цінностями банк повинен мати: фахівців відповідної кваліфікації; рівень регулятивного капіталу, який би відповідав вимогам НБУ та становив не < 10 млн євро.

Для отримання ліцензії новоствореними банками подаються такі документи до НБУ:

  • клопотання банку про надання ліцензії на здійснення банків­ських операцій;

  • бізнес-план банку на перші три роки його діяльності;

  • професійна придатність керівників відповідних підрозділів;

  • висновок регіонального управління НБУ щодо технічної гото­вності та забезпеченості кваліфікованими кадрами.

Рішення про надання ліцензії ухвалює Комісія з питань нагляду і регулювання діяльності банків.

37.Сучасні світові тенденції розвитку системи банківського регулювання та нагляду.

У світовій практиці використовуються різні підходи до здійснення банківського нагляду. Так, у країнах континентальної Європи велика увага приділяється безвиїзному нагляду. Що стосується виїзного інс-пектування, то в деяких європейських країнах інспекційні перевірки банків делегуються зовнішнім аудиторам, що мають відповідні сер¬тифікати. При цьому банківські наглядові органи визначають сферу, напрями проведення та методику аудиторських перевірок, форму та зміст аудиторських звітів, забезпечують ліцензування аудиторських організацій, що здійснюють аудит банків. Правовою основою взає¬мовідносин між аудиторською організацією, органом банківського нагляду і комерційним банком, що перевіряється, є трьохстороння угода, згідно з якою комерційний банк уповноважує аудитора надава¬ти наглядовому органу інформацію, необхідну для здійснення пруде-нційного нагляду. Водночас за наглядовими органами залишається право в будь-який час перевірити первісну документацію банку чи провести певні дослідження діяльності банку власними силами. На

Світовий досвід дає приклади такої практики. Так, у Росії ліцензії на здій¬снення аудиторської діяльності у сфері банківського аудиту видає Банк Росії. У Швейцарії аудитори для виконання своїх функцій на ринку банківських аудиторсь¬ких послуг отримують дозвіл у Федеральній банківській комісії.противагу Європейським країнам у США банківський нагляд грунту¬ється головно на періодичних інспекційних перевірках, що прова¬дяться інспекторами наглядових органів.Перед НБУ стоїть завдання забезпечити комплексний, безперер¬вний процес розумного банківського нагляду на консолідованій ос¬нові з урахуванням світового досвіду.противагу Європейським країнам у США банківський нагляд грунту­ється головно на періодичних інспекційних перевірках, що прова­дяться інспекторами наглядових органів.Перед НБУ стоїть завдання забезпечити комплексний, безперер­вний процес розумного банківського нагляду на консолідованій ос­нові з урахуванням світового досвіду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]