Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моя - копия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
169.65 Кб
Скачать

76 Характеристика інструментів валютної політики.

Інструменти валютної політики:

1)Дисконтна (відсоткова) політика – система заходів центрального банку щодо встановлення і періодичної зміни облікової ставки за кредитами, що надаються комерційним банкам, з метою впливу на динаміку валютного курсу, стан платіжного балансу і рух капіталів, а також динаміку кредитних вкладень, грошової маси і цін. Тому ця політика залежить від внутрішніх та зовнішніх аспектів.

2)Девізна політика – інструмент валютної політики, що впливає на обмінний курс національної валюти через купівлю-продаж державними органами іноземної валюти (девіз). Девізна політика проводиться у формі валютних інтервенцій (пряме втручання НБУ на валютний ринок через купівлю-продаж іноземної валюти на внутрішньому ринку.

3)Диверсифікація валютних резервів – регулювання співвідношення запасів золота і валютних резервів. Регулювання структури передбачається шляхом включення до їхнього складу іноземних валют різних країн. Під валютними резервами тут розуміють належні державі офіційні запаси іноземної валюти, що перебувають у центральному банку, в в банківських установах інших країн та міжнародних валютно-кредитних організаціях.

4)Регулювання режиму валютного курсу – діяльність ЦБ, спрямована на встановлення порядку визначення і зміни обмінного курсу національної валюти відносно іноземних валют. Центральні банки можуть застосовувати два основні різновиди режиму валютних курсів: фіксований валютний курс і плаваючий валютний курс.

5)Девальвація або ревальвація валюти – діяльність ЦБ. Офіційно спрямована на зміну обмінного курсу національної валюти в бік її зниження чи підвищення. Девальвація – це зниження обмінного курсу національної валюти відносно іноземних валют або міжнародних розрахункових одиниць. Основою є завищення офіційного курсу порівняно з реальною купівельною спроможністю. Ревальвація. Відповідно, це підвищення курсу національної валюти відносно іноземної, що обумовлено нижчими темпами інфляції.

6)Валютні обмеження – сукупність регулятивних заходів, що встановлені на законодавчому рівні, або нормативними документами регулятивних органів і передбачають заборону, лімітування або регламентують дії резидентів та нерезидентів з іноземною валютою.

  1. Повноваження нбу у сфері валютного регулювання та валютного контролю

Конкретними повноваженнями НБУ у ВР є:

  1. Контроль дотримання затвердженого ВРУ ліміту зовнішнього боргу

  2. Нагромадження, збереження, використання ВЦ

  3. Складання разом з КМУ платіжного балансу

  4. Нормативне регулювання валютних операцій

  5. Визначення способу вик-ня валютних курсів

  6. Ліцензування валютних операцій

  7. Облік, звітність і публікація даних про валютні операції

Провідне місце в системі функцій щодо реалізації державою валютного регулювання та валютного контролю належить Національному банку України. Саме на нього як головний орган реалізації монетарної політики держави покладено широке коло повноважень з валютного регулювання економіки.

До складу цих повноважень чинним законодавством віднесено, зокрема, такі:

  • здійснення валютної політики виходячи з принципів загальної економічної політики України;

  • складання разом з Кабінетом Міністрів України платіжного балансу;

  • контроль за дотриманням ліміту зовнішнього державного боргу України;

  • визначення лімітів заборгованості в іноземній валюті уповноважених банків;

  • видача обов’язкових для виконання нормативних актів щодо здійснення операцій на валютному ринку України;

  • нагромадження, зберігання і використання резервів валютних цінностей для здійснення державної валютної політики;

  • видача ліцензій на здійснення валютних операцій та при­йняття рішень про їх скасування;

  • установлення способів визначення і використання обмінних курсів іноземних валют, виражених у валюті України;

  • установлення єдиних форм обліку, звітності та документації про валютні операції, порядку контролю за їх достовірністю та своєчасним поданням;

  • забезпечення публікації банківських звітів про власні операції та операції уповноважених банків.

Отже, у межах своєї компетенції органи валютного регулювання та валютного контролю в Україні провадять контроль за здійснюваними на території країни резидентами і нерезидентами валютними операціями, а також забезпечують регулятивний вплив держави на стан валютного ринку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]