Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моя - копия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
169.65 Кб
Скачать

30.Рефінансування нбу банків шляхом надання стимулюючих кредитів.

Cтимулюючий кредит - кредит, який надається банку для підтримки ліквідності з метою відновлення процесу кредитування вітчизняного товаровиробника, що має пріоритетне значення для забезпечення виходу економіки України на докризові параметри та включений до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, визначеного Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства України.

Стимулюючий кредит може надаватися банку, віднесеному до класу не нижче "Б" на строк до п'яти років (але не більше строку, передбаченого кредитним проектом) як одноразово, так і у формі кредитної лінії за умови відповідності кредитного проекту товаровиробника загальним вимогам.

Банк для отримання кредиту має подати до Національного банку такі документи:

а) клопотання про надання кредиту із зазначенням його суми, строку користування, переліку забезпечення та його розміру, цільового використання кредитних коштів. Клопотання має бути підписане головою правління (ради директорів) банку, засвідчене відбитком печатки банку та зареєстроване в банку;

б) графік повернення кредиту та сплати процентів за користування ним, підписаний головою правління (ради директорів) банку і щомісячною розбивкою на перший рік та розбивкою за роками на наступні роки;

в) документи, що підтверджують право власності банку або майнового поручителя на запропоноване забезпечення за кредитом;

г) документи, що підтверджують право власності (майнові права) на майно, що є предметом застави (іпотеки), за укладеним кредитним договором між банком та суб'єктом господарювання;

д) звіт про оцінку майна (акт оцінки майна), що пропонується в забезпечення за кредитом;

е) рішення кредитного комітету банку про можливість кредитування потенційного позичальника-товаровиробника, схвалене правлінням (радою директорів) банку (для стимулюючого кредиту).

72. Охарактеризуйте політику грошово-кредитної експансії: умови і мета застосування, види,інструменти реалізації.

Грошово-кредитну політику класифікують за спрямованістю її впливу на пропозицію грошей і відсоткову ставку. Таким чином виокремлюють політику грошово-кредитної експансії.

Політика грошово-кредитної експансії (політика дешевих грошей застосовується в умовах економічної депресії, виробничого спаду. Мета: стимулювання ділової активності, економічного зростання, скорочення безробіття. Цей тип грошово-кредитної політики спрямовується на збільшення пропозиції грошей та зниження ринкових відсоткових ставок.

Інструменти реалізації:1) зниження норми обов’язкового резервування; 2) зниження облікової ставки; 3) купівля ЦБ цінних паперів на відкритому ринку; 4) активізація політики рефінансування банків.

Ця політика супроводжується відповідною фіскально-бюджетною політикою: 1) зниження рівня оподаткування; 2) збільшення податкових пільг; 3) зростання бюджетних витрат.

Довготривале, не виважене, неконтрольоване застосування плітики експансії може зумовити зростання темпів інфляції. Тому доцільно застосовувати різновид експансії – рефляцію. За ціього виду політики пропозиція грошей нарощується повільно і поступово знижується ринкова відсоткова ставка. Така політика забезпечує підтримання інфляції на низькому рівні і стає стимулятором економічного зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]