Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ГЕНЕТИКА.docx
Скачиваний:
1298
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
169.38 Кб
Скачать

10. Будова, синтез і функції днк

Дезоксирибонуклеї́нова кислота́ (ДНК) — один із двох типів природних нуклеїнових кислот, що забезпечує зберігання, передачу з покоління в покоління і реалізацію генетичної програми розвитку й функціонування живих організмів. Основна роль ДНК в клітинах — довготривале зберігання інформації про структуру РНК і білків. З хімічної точки зору, ДНК — це довга полімерна молекула, що складається з послідовності блоків — нуклеотидів. Кожний нуклеотид складається з азотистої основи, цукру (дезоксирибози) і фосфатної групи. Зв'язки між нуклеотидами в ланцюжку утворюються за рахунок дезоксирибози і фосфатної групи. У переважній більшості випадків (окрім деяких вірусів, що містять одноланцюжкові ДНК) макромолекула ДНК складається з двох ланцюжків, орієнтованих азотистими основами один проти одного. Ця дволанцюжкова молекула утворює спіраль. В цілому структура молекули ДНК отримала назву «подвійної спіралі».

У ДНК зустрічається чотири види азотистих основ (аденін, гуанін, тимін і цитозин) (виняток становлять випадки пізніших модифікацій нуклеотидів). Азотисті основи одного з ланцюжків сполучені з азотистими основами іншого ланцюжка водневими зв'язками згідно з принципом комплементарності: аденін з'єднується тільки з тиміном, гуанін — тільки з цитозином. Послідовність нуклеотидів дозволяє «кодувати» інформацію про різні типи РНК, найважливішими з яких є інформаційні, або матричні (мРНК), рибосомальні (рРНК) і транспортні (тРНК). Всі ці типи РНК синтезуються на матриці ДНК (тобто за рахунок копіювання послідовності ДНК у послідовність макромолекули, що синтезується) у процесі транскрипції і беруть участь у біосинтезі білків (процесах сплайсингу і трансляції). Крім кодівних послідовностей, ДНК клітини містить послідовності, що виконують регуляторні і структурні функції. Ділянки кодівної послідовності разом із регуляторними ділянками називаються генами. У геномах еукаріотів містяться також довгі послідовності без очевидної функції (некодівні послідовності, інтрони). Також у складі геному досить поширені генетичні паразити — транспозони і вірусні або схожі на них послідовності.

--------------------------------------------------------------------------------------------

11. Типи РНК, структура, синтез, функції  іРНК – інформаційна - — РНК, що відповідає за перенесення інформації про первинну структуру білків від ДНК до місць синтезу білків. іРНК синтезується на основі ДНК в ході транскрипції, після чого, у свою чергу, використовується під час трансляції як матриця для синтезу білків. Тим самим мРНК грає важливу роль в «прояві» (експресії) генів. тРНК – транспортна - — малі, що складаються з приблизно 80 нуклеотидів, молекули з консервативною третинною структурою. Вони переносять специфічні амінокислоти до місця синтезу пептидного зв'язку в рибосомі. Кожна тРНК містить ділянку для приєднання амінокислоти і антикодон для пізнавання та приєднання до кодону мРНК. Антикодон утворює водневі зв'язки з кодоном, що поміщає тРНК в положення, що сприяє утворенню пептидного зв'язку між останньою амінокислотою утвореного пептиду і амінокислотою, приєднаною до тРНК. рРНК —що є центральним компонентом рибосоми, комплексу, що збирає білки у клітині. рРНК синтезується в ядерці. рРНК разом з 70-80 рибосомними білками потім збираються в дві складні субодиниці (велика і маленька субодиниці). забезпечує механізм для розшифровки іРНК в амінокислоти.

---------------------------------------------------------------------------------------------

12. Докази ролі ДНК в передачі спадковості  ДНК є носієм генетичної інформації, записаної у вигляді нуклеотидної послідовності за допомогою генетичного коду. З молекулами ДНК зв'язані дві основоположні властивості живих організмів — спадковість і мінливість. У ході процесу, що називається реплікацією ДНК, утворюються дві копії початкового ланцюжка, які успадковуються дочірніми клітинами при поділі. Клітини, що утворилися таким чином, будуть генетично ідентичними. Генетична інформація, потрібна для життєдіяльності клітини, зчитується при експресії генів. У більшості випадків вона використовується для біосинтезу білків у процесах транскрипції (синтезу молекул РНК на матриці ДНК) і трансляції (синтезу білків на матриці РНК).

---------------------------------------------------------------------------------------------

15. Мейоз, патологія мейозу  Мейоз (або редукційний поділ) — особливий вид поділу еукаріотичних клітин, характерний тільки статевим клітинам (не соматичним), унаслідок якого хромосомний набір зменшується вдвічі, клітини переходять з диплоїдного стану в гаплоїдний,складається з двох послідовних поділів, аналогічних мітотичним (з деякими відмінностями), інтерфаза між якими вкорочена, а у рослинних клітинах може бути взагалі відсутня.  При порушенні поділу виникають подові клітини з неправильним набором хромосом (22 і 24) або з видозміненими хромосомами, порушенням їх будови. При заплідненні з'являється організм з вродженою спадковою патологією.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

13. Органоїди клітини та їх значення  Органоїдами (органелами) називають постійні компоненти клітини, що виконують в ній конкретні функції і що забезпечують здійснення процесів і властивостей, необхідних для підтримки її життєдіяльності. РИБОСОМА— найважливіший органоїд живою клетки сферичною або злегка овальною форми, діаметром 100-200 ангстремів, що складається з великої і малої субодиниць. Рибосоми служать для біосинтезу білка з амінокислот по заданій матриці на основі генетичної інформації, матричної РНК, що надається, або мРНК. Цей процес називається трансляцією.  КЛІТИННИЙ ЦЕНТР (ЦЕНТРОСОМА) - складається з двох центріолей, кожна є порожнистим циліндром, утвореним дев'ятьма триплетами мікротрубочок, довкола центріолей знаходиться так званий центр організації цитоскелета.  МІКРОТРУБОЧКИ - входять до складу цитоскелета, у клітинах мікротрубочки грають роль структурних компонентів і беруть участь в багатьох клітинних процесах, включаючи мітоз, цитокінез і транспорт везикули. ХРОМОСОМИ - оганоїди ядра еукаріот, кожна хромосома утворена однією молекулою ДНК і молекулами білків. Складається з двох ниток – хроматид, сполучених центромерою. Є носіями генетичної інформації.  ЕНДОПЛАЗМАТИЧНА СІТКА(ЕПС) - на його мембранах відбувається синтез білків. КОМПЛЕКС ГОЛЬДЖІ - призначена для виведення речовин, синтезованих в ендоплазматичному ретикулумі.  ЛІЗОСОМИ - Зливаючись з ендоцитозними бульбашками, лізосоми утворюють травну вакуоль, де відбувається розщеплювання органічних речовин до складових їх мономерів. Лізосоми беруть участь також в руйнуванні матеріалів клітини, наприклад запасних живильних речовин, а також макромолекул і цілих органел, що втратили функціональну активність  ВАКУОЛІ - це крупні мембранні бульбашки або порожнини в цитоплазмі, заповнені клітинним соком. Накопичення живильних речовин, метаболітів і пігментів;Видалення з цитоплазми продуктів метаболізму;Регуляція водно-сольового обміну; Підтримка тургорного тиску;

-----------------------------------------------------------------------------------------------

14. Мітоз, патологія мітозу  Мітоз, — найпоширеніший спосіб поділу ядра, за якого клітина розподіляє два ідентичні набори хромосом, утворені внаслідок реплікації ДНК, кожен до нового ядра. Біологічне значення мітозу полягає у збереженні сталості каріотипу багатоклітинного організму і виду в цілому під час нестатевого розмноження. Мітоз — процес ділення ядра клітини на два дочірніх ядра, кожне з яких має той же набір генів, що й материнська клітина. виділяються наступні типи патології мітозу: Пошкодження хромосом: затримка клітин у профазі; порушення спіралізаціі і деспіралізаціі хромосом;  фрагментація хромосом; освіта мостів між хромосомами в анафазе; раннє роз'єднання сестринських хроматид; пошкодження кінетохора. Пошкодження мітотичного апарату:  затримка розвитку мітозу в метафазі; розосередження хромосом в метафазі;  тригрупові метафаза;

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]