Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ГЕНЕТИКА.docx
Скачиваний:
1298
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
169.38 Кб
Скачать

48.Хімічні фактори мутагенезу.

До хімічних мутагенів відносяться багато хімічних сполук найрізноманітнішого будови. Хімічні мутагени ділять на мутагени прямої дії (з'єднання, реакційна здатність яких достатня для хімічної модифікації ДНК, РНК і деяких білків), і мутагени непрямої дії (промутагени - речовини, які самі по собі інертні, але перетворюються в організмі в мутагени, в основному в результаті ферментативного окислення).  Мішенню дії мутагенів у клітці є ДНК і деякі білки. Ряд мутагенів викликають мутації, не зв'язуючись ковалентно з ДНК. У цьому випадку матричний синтез на ДНК протікає з помилками. У синтезується нитки ДНК виявляється на один нуклеотид більше або менше звичайного і виникають мутації.  Існують мутагени, інгібуючі синтез попередників ДНК. У результаті відбувається уповільнення або навіть зупинка синтезу ДНК.  Встановлено, що мутагенною активністю володіє декілька тисяч хімічних сполук. Однак на відміну від іонізуючого та ультрафіолетового випромінювань для хімічних мутагенів характерна специфічність дії, що залежить від природи об'єкта і стадії розвитку клітини. При взаємодії хімічних мутагенів з компонентами спадкових структур (ДНК і білками) виникають первинні ушкодження останніх. Надалі ці первинні ушкодження ведуть до виникнення мутацій.  Хімічні мутагени:  - Окислювачі та відновники;  - Деякі харчові добавки;  - Продукти переробки нафти й органічні розчинники;  - Лікарські препарати. 

---------------------------------------------------------------------------------

49.Біологічні фактори мутагенезу. До біологічних мутагенів відносять ДНК-і РНК-віруси, деякі поліпептиди і білки. Механізми утворення мутацій при дії різних біологічних факторів не цілком ясні, проте агенти, що містять нуклеїнові кислоти, можуть викликати порушення процесів рекомбінації, що призводить до виникнення мутацій. Дія рестриктаз зводиться до «розрізанню» ланцюгів ДНК в місці (локусі) певної послідовності нуклеотидів, специфічному для кожної рестріктази.  Біологічні мутагени:  - Специфічні послідовності ДНК - транспозони;  - Деякі віруси (вірус кору, краснухи, грипу);  - Продукти обміну речовин (продукти окислення ліпідів);  Транспозони - один з класів мобільних елементів геному які, вбудовуючись в геном, можуть викликати мутації, в тому числі і такі значні як хромосомні перебудови.  Вони відіграють важливу роль у процесах переносу лікарської стійкості серед мікроорганізмів, рекомбінації, та обміну генетичним матеріалом між різними видами як у природі   так і в ході генно-інженерних досліджень. 

--------------------------------------------------------------------------------------------

50.Геномні мутації

Геномною мутацією називається зміна числа хромосом. Геномні мутації виникають в результаті порушення нормального ходу мітозу чи мейозу. Гаплоїдія-зменшення числа повних гаплоїдних наборів хромосом. Поліплоїдія-збільшення числа повних гаплоїдних наборів хромосом : Триплоїд (3n), тетраплоїди (4n) і т.д. Гетероплоїдія (анеуплоїдія)- некратні збільшення або зменшення числа хромосом. Найчастіше спостерігається зменшення або збільшення числа хромосом на одну (рідше дві і більше). Найбільш вірогідною причиною гетероплоїдії є нерозходження не будь пари гомологічних хромосом під час мейозу у когось з батьків. У цьому випадку одна з утворених гамет містить на одну хромосому менше, а інша-на одну більше. Злиття таких гамет з нормальною галоїдною гаметою при заплідненні призводить до утворення зиготи з меншою або більшою кількістю хромосом порівняно з диплоїдним набором, характерним для даного виду. Поліплоїдія характерна для рослин. Отримання поліплоїдів широко використовується в селекції рослин.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]