Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ГЕНЕТИКА.docx
Скачиваний:
1298
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
169.38 Кб
Скачать

66.)Вірусно-генетична теорія злоякісного росту.

Вірусно-генетична теорія (Л. А. Зільберв 1940-х роках), Згідно з якою пухлинна трансформація пов'язана з впровадженням в клітинний геном вірусної ДНК (або ДНК-копій вірусної РНК). Механізм пухлинної трансформації можна представити таким чином: частинка вірусної ДНК стає частиною геному клітини-хазяїна. ДНК-ген стає онкогенів. РНК-віруси за допомогою зворотної транскриптази на матриці РНК синтезують ДНК, яка також впроваджується в геном клітини господаря.  Вивчаючи механізми розвитку пухлин, Зільбер дійшов висновку, що вірус змінює генетичну основу здорової клітини, що призводить до її безконтрольного  ділення. Він також з`ясував, що власне вірусні структури знаходяться в пухлинах лише на ранній стадії розвитку. Вірус тільки запускає патологічний процес, а клітини пухлини розмножуються без його участі. ---------------------------------------------------------------------------------------------

67. Поняття про популяції та чисті лінії.

За Н. В. Тимофєєву-Ресовський, популяція - це сукупність особин даного виду, протягом тривалого часу (великого числа поколінь) населяє певний простір, що складається з особин, що можуть вільно схрещуватися один з одним, і відокремлена від таких же сусідніх сукупностей однією з форм ізоляції (просторової, сезонної, фізіологічної, генетичної). Наприклад, олені острова Колгуєв ізольовані від оленів, розводяться на материковій частині Крайньої Півночі, широкою смугою моря. У результаті сформувалася особлива популяція колгуевскіх оленів, що відрізняється від іншої частини цього виду генотипічними і фенотипическими ознаками - вони більші і володіють кращою життєздатністю. У тваринництві під популяцією розуміють групу тварин одного виду, що характеризуються певною чисельністю і ареалом поширення. Така група відрізняється від інших популяцій генетичною структурою, екстер'єрними, ін-терьернимі і продуктивними якостями. Популяцією в тваринництві може бути окреме стадо тварин, порода або кодло. Зазвичай популяція - замкнута група. Ввезення в неї чи вивезення з неї тварин з інших популяцій обмежений, тому розмноження в популяції здійснюється за рахунок підбору сам-цов і самок, що належать до даної популяції. У Ярославській області, наприклад, розлучається популяція великої рогатої худоби ярославської породи. Кожна популяція характеризується певним генофондом, тобто сукупністю алелів, що входять до її складу. Поряд з популяцією в генетиці існує поняття «чиста лінія * - це потомство, отримане тільки від одного батька і має з ним повну схожість за генотипом.

Чисті лінії можуть бути створені в рослинництві у; самозапилюються рослин. На відміну від популяцій вони характеризуються повною гомозиготностью. Внаслідок повної гомозиготности відбір у чистій лінії неможливий, оскільки всі особини, що входять до неї, мають ідентичний набір генів. Високогомозіготних лінійних мишей, щурів та інших лабораторних тварин створюють з метою проведення різних експериментів, наприклад для перевірки на мутагенність тих чи інших препаратів, оцінки вакцин і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]