Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ГЕНЕТИКА.docx
Скачиваний:
1298
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
169.38 Кб
Скачать

58. Плазміди, їх значення у спадковості бактерій

Плазміди - фрагменти ДНК, позахромосомні (додаткові по відношенню до хромосоми) генетичні структури бактерій, здатні автономно розмножуватися і існувати в цитоплазмі бактеріальної клітини. Виділяють автономні (не пов'язані з хромосомою бактерії) та інтегровані (вбудовані в хромосому) плазміди. Термін «плазміда» введений американським генетиком Ледербергом в 1952 р. для позначення статевого фактора бактерій (F-фактора, F-плазміди), виявленого в клітинах культури кишкової палички та відповідального за їх здатність бути донорами генетичного матеріалу (молекул ДНК) при кон'югації з клітинами-реципієнтами, не містять статевого фактора.• Автономні плазміди існують в цитоплазмі бактерій і здатні самостійно репродукуватися; в клітині може бути присутнім кілька їхніх копій.

• Інтегровані плазміди репродукуються одночасно з бактеріальною хромосомою. Інтеграція плазмід відбувається при наявності гомологічних послідовностей ДНК, при яких можлива рекомбінація хромосомної та плазмідної ДНК .Плазміди також поділяють на трансмісивні (наприклад, F-або R-плазміди), здатні передаватися за допомогою кон'югації, і не трансмісивні.

Плазміди виконують регуляторні або кодуючи функції. Регуляторні плазміди беруть участь в компенсуванні тих чи інших дефектів метаболізму бактеріальної клітини за допомогою вбудовування в пошкоджений геном і відновлення його функцій. Плазміди приносять в бактеріальну клітину нову генетичну інформацію, що кодує нові, незвичайні властивості (наприклад, стійкість до антибіотиків).

Відповідно до певними ознаками, кодованими плазмідними генами, Виділяють наступні групи плазмід:

F-плазміди. При вивченні процесу схрещування бактерій виявилося, що здатність клітини бути донором генетичного матеріалу пов'язана з присутністю особливого F-фактора. F-плазміди контролюють синтез F-пілей, що сприяють парування бактерій-донорів (F +) з бактеріями-реципієнтами (F "). F-плазміди можуть бути автономними і інтегрованими. Вбудована в хромосому F-плазміда забезпечує високу частоту рекомбінації бактерій даного типу

R-плазміди кодують стійкість до лікарських препаратів (наприклад, до антибіотиків і сульфаніламідів, хоча деякі детермінанти стійкості правильніше розглядати як пов'язані з транспозонами, а також до важких металів. R -плазміди включають всі гени, відповідальні за перенесення факторів стійкості з клітини в клітку.

Некон'югатівні плазміди зазвичай характерні для грампозитивних коків, але зустрічаються також у деяких грамнегативних мікроорганізмів. Вони зазвичай мають невеликі розміри. Виявляють велику кількість дрібних плазмід (більше 30 на клітину), так як тільки наявність такої кількості забезпечує їх розподіл серед нащадків при клітинному поділі. Некон'югатівні плазміди можуть бути також перенесені з клітки в клітку при наявності в бактерії одночасно кон'югатівних і некон'югатівних плазмід. При кон'югації донор може передати і некон'югатівниі плазміди за рахунок зв'язування генетичного матеріалу останніх з кон'югатівних плазмідой.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]