Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 plodi..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
243.2 Кб
Скачать

Застосування модифікованого газового середовища

Для збільшення часу зберігання і скорочення втрат мало низьких температур і високої вологості, необхідно і визначення складу газового середовища (О2, СО2, N2) що є зараз найбільш ефективним методом зберігання.

Менше враження плодів обумовлене не пригніченням життєдіяльності мікроорганізмів, а кращим збереженням природної стійкості плодів, яка досягається уповільненням процесів достигання і відмирання клітин.

Переваги:

—попереджуються низькотемпературні захворювання;

—зменшується кількість фізіологічних захворювань;

  • краще зберігаються смак і аромат;

  • – довше зберігається тверда консистенція;

—втрати в 2-3 рази зменшуються, а час зберігання збільшується.

Для різних видів і сортів режим різний, багато яблук добре зберігаються при вмісті:О2-3%, СО2-5%, N2-92% (антонівка 1% СО2), деякі сорти- О2-13-15%, СО2-6-8%, N2-79%. Середовище, в якому сума О2 і СО2 дорівнює 21% (так як в повітрі), називається нормальним середовищем і не потребує повної герметизації камер. Це складно, необхідні газонепроникні матеріали.

Сумісна дія низьких концентрацій О2 і підвищених СО2, полягає в тому, що інтенсивність дихання пригнічується, а час клімактеричного періоду віддаляється на більш пізній час.

В умовах регульованого газового середовища плоди менше використовують кислот. З цим пов’язане краще зберігання смаку і менше враження функціональними розладами.

Як зменшення концентрації О2, так і збільшення концентрації СО2 уповільнюють процес синтезу в плодах етилену.

В кутикулі збільшується фракція м’якого воску, з якого виділений ВВ – фарнезен С15Н24 (сполука сесквітерпенового ряду, для його ідентифікації було використано приблизно 760 кг яблук). Динаміка фарнезену схожа з динамікою етилену.

Таким чином СО2 і О2 діють на багато ланцюгів, з якими пов’язане зберігання плодів.

Найпростішим способом зберігання плодів в модифікованому газовому середовищі є використання полімерних упаковок (поліетиленових пакетів 40-60 мк). Вони мають проникність для кисню в 3-10 разів нижче, ніж для СО2 (в цьому співвідношенні нагадують природну кутикулу плодів). Кисень всередині упаковки поглинається плодами, дифундує назовні. Поліетилен проникаючий для азоту і азот виходить з нього до того часу, поки той не прилипне до стінок плоду.

Спосіб не застосовується в промисловості із-за трудоємкості. Розроблені спеціальні контейнери (із силіконовою вставкою). Більш сучасний і менш трудоємкий спосіб зберігання в холодильниках і газонепроникних камерах, в яких газова суміш створюється за рахунок накопичення СО2 плодами і поглинання О2 або ж введення в камеру раніше приготованої суміші.