Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48-52.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
93.18 Кб
Скачать

48. Інвентарізація основних засобів. Облік.

З метою підтвердження правильності та достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" передбачено проведення банками, їх об'єднаннями та госпрозрахунковими організаціями незалежно від форм власності інвентаризації майна, коштів і фінансових зобов'язань.

Відповідальність за організацію інвентаризації несе керівник банку.

Проведення інвентаризації є обов'язковим: перед складанням річної бухгалтерської звітності; у разі зміни матеріально відповідальних осіб; у разі встановлення фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей; за приписом судово-слідчих органів; у разі техногенної аварії, пожежі чи стихійного; у разі ліквідації банку.

У разі коли проведення інвентаризації є обов'язковим, інвентаризації підлягають також майно і матеріальні цінності, які не належать банку й облік яких ведеться на позабалансових рахунках.

Основними завданнями інвентаризації є: встановлення фактичної наявності; установлення надлишку або нестачі; виявлення товарно-матеріальних цінностей, які частково втратили свою початкову якість; перевірка дотримання умов та порядку збереження матеріальних і грошових цінностей; перевірка реальності вартості зарахованих на баланс основних засобів.

Для проведення інвентаризаційної роботи в банках за наказом їхнього керівництва створюють постійно діючі інвентаризаційні комісії у складі керівників структурних підрозділів і головного бухгалтера, які очолює керівник банку або його заступник.

Після проведення інвентаризації складають інвентаризаційні описи. Причини встановлених розбіжностей з'ясовують. Матеріально відповідальна особа виконує розписку щодо наявності в неї в підзвіті зазначених в інвентаризаційному описі необоротних активів, що засвідчується підписами членів робочої інвентаризаційної комісії.

За основними засобами і нематеріальними активами, що не придатні для використання, робоча інвентаризаційна комісія складає окремі інвентаризаційні описи, які використовують для складання актів на списання.

Робоча інвентаризаційна комісія подає на розгляд постійно діючій комісії з уведення, списання, інвентаризації та переоцінки необоротних активів протокол засідання разом із матеріалами інвентаризації.

Постійно діюча комісія з уведення, списання, інвентаризації та переоцінки необоротних активів протягом двох робочих днів розглядає матеріали інвентаризації.

Затверджені результати інвентаризації відображають у бухгалтерському обліку банку в тому місяці, в якому закінчено інвентаризацію, але не пізніше від грудня звітного року.

У примітках до фінансової звітності наводять відомості про результати інвентаризацій, проведених у звітному році.

Основні засоби та нематеріальні активи, виявлені у надлишку, підлягають оприбуткуванню:

Дт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів

Кт 6499 Інші доходи.

Вартість повністю втрачених (зіпсованих або тих, яких не вистачає) необоротних активів списується на витрати звітного періоду. Суми нестач і втрат від псування цінностей до встановлення осіб, які мають відшкодувати нестачі чи втрати, відображають за позабалансовими рахунками:

► На суму нарахованого зношення (амортизації)

Дт Рахунки для обліку зношення/амортизації необоротних активів

Кт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів

► На залишкову вартість списаного об'єкта

Дт 7490 Негативний результат від вибуття нематеріальних активів та основних засобів

Кт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів

► Одночасно вартість необоротних матеріальних активів зараховується на позабалансові рахунки

Дт 9617 Списана у збиток заборгованість банків за іншими активами

Кт Контррахунок.

Після встановлення осіб, які мають відшкодувати збитки, належну до відшкодування суму зараховують до дебіторської заборгованості та доходу звітного періоду:

Дт 3552 Нестачі та інші нарахування на працівників банку

Кт 6499 Інші доходи

► Одночасно вартість необоротних матеріальних активів списується з позабалансових рахунків

Дт Контррахунок

Кт 9617 Списана у збиток заборгованість банків за іншими активами.

У разі відшкодування вартості основних засобів і нематеріальних активів здійснюється таке проведення:

Дт Рахунки для обліку грошових коштів, поточні рахунки

Кт 3552 Нестачі та інші нарахування на працівників банку.

Відповідно до Положення про порядок формування і використання банками резерву для відшкодування можливих втрат від дебіторської заборгованості, на суму дебіторської заборгованості формується резерв і відображається в бухгалтерському обліку таким проведенням:

Дт 7705 Відрахування в резерви за дебіторською заборгованістю

Кт 3590 Резерви під дебіторську заборгованість за операціями банку.

Якщо дебіторську заборгованість визнано безнадійною до отримання або минув термін позовної давності за нею, то суму списують за рахунок резерву:

Дт Рахунки для обліку спеціальних резервів (3590)

Кт 3552 Нестачі та інші нарахування на працівників банку.

Списану безнадійну заборгованість ураховують на позабалансовому рахунку 9617 "Списана у збиток заборгованість банків за іншими активами":

Дт 9617 Списана у збиток заборгованість банків за іншими активами

Кт Контррахунок.