Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Розподіл катодного струму в режимі прямого перехвату

При позитивній напрузі на сітці Uc частина електронів перехватиться витками сітки на шляху від катода до анода. Такий режим роботи лампи називається режимом прямого перехвату. Відношення струмів:

називається коефіцієнтом розподілу струмів. Якщо його урахувати, то отримаємо, що в режимі прямого перехвату:

:

Ці коефіцієнти залежать від конструкції лампи, форми електродів, а також потенціалу сітки, коли відбувається скривлення розподілу напруженості електричного поля. Найбільш точно це відповідає при нормальній напрузі сітки Uc.

Розподіл струмів в режимі повернення електронів

При роботі лампи, коли напруга на сітці Uc більша ніж на аноді, частина електронів, пройшовши в прискорювальнім полі сітки, не може досягнути анода і повертається на сітку. Такий режим роботи називається режимом повернення електронів до сітки. Поява електронів, які повертаються до сітки, обумовлена наступними умовами.

При більшій напрузі сітки Uc ніж на аноді, між анодом і сіткою створюється гальмуюче поле, і в деякій точці простору енергія електрона буде рівна нулю, а тому що поле сітки сильніше поля анода, то він повернеться на сітку. Точка, в якій енергія електрону рівна нулю, називається віртуальним катодом.

Крім того, при прольоті електрона до анода в області неоднорідного поля сікти електрон отримує прискорення в напрямі до ближче розташованого витка, в результаті цього компонента швидкості електрона в напрямі анода зменшується, а відповідно зменшується і кінетична енергія електрона.

Таким чином, створенню віртуального катода сприяє:

  • Просторовий заряд в районі катода;

  • Розташування витків сітки, які створюють додаткову компоненту прискорення направлену під кутом руху до анода;

  • Гальмуюче поле сітка-анод.

Струми сітки

При роботі лампи в любих умовах існує струм сітки Ic, який складається з багатьох компонент.

  1. Електронний струм сітки.

При невеликих напругах на сітці вона має негативний потенціал, в її колі створюється струм, обумовлений електронами, які вилітають із катода з великою початковою швидкістю. Ці електрони, поборюючи гальмуюче поле сітки, попадають на неї і створюють в колі електронний струм. При збільшенні від’ємного потенціалу на сітці кількість електронів зменшується і при деякій напрузі струм буде рівний нулю. В цьому випадку в лампі буде струм анода рівний струму катода Ia = Iк.

Рисунок 14. Початкова область характеристики сіткового струму в тріоді

При позитивній напрузі сітки Uc лампа буде працювати в режимі прямого перехвату, струм сітки Ic буде збільшуватися, і в лампі відбудеться перерозподіл катодного струму Ik.

  1. Іонний струм сітки.

В балоні лампи існує інертний газ. Незважаючи на низький тиск, відбувається іонізація атомів залишкового газу. Позитивні іони під дією поля сітки (прискорювального), попадають на сітку і створюють іонний струм, відбувається відновлення атомів інертного газу, і атоми повертаються знов у простір між анодом і катодом. Величина іонного струму залежить від типу газу, тиску і температури електродів лампи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]