Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Електронна пушка з іонною затримкою.

В основу роботи електронної пушки з магнітною затримкою покладена взаємодія зарядів електронів і іонів з поперечним магнітним полем. В зв’язку з тим, що маса іона набагато більша маси електрона, то електрони більш сильно відхиляються від попередньої осі, а іон практично не змінює напрямку свого руху, тому катод, модулятор і прискорювальний електрод ПЕ1 в такій пушці розташовані під кутом 10-150 до основної осі кінескопа. Випромінені електрони і іони під дією прискорювального поля отримають відповідну швидкість і рухаються під кутом до основної осі.

Зовні на горловину трубки надівають постійний магніт у вигляді кільця. Він створює поперечне магнітне поле невеликої потужності. Електрони змінюють напрям руху і попадають під дію основних прискорювальних напруг, і в основну електронну лінзу фокусування. Іони практично не змінюють напряму руху, попадають на прискорювальний електрод ПЕ2, створюючи струм в колі цього електрода. Екрани таких кінескопів не мають спеціального захисного шару, але вони вимагають ретельної настройки, щоб запобігти спотворень на екранні. Налагодження таких кінескопів проводиться шляхом вірної установки постійного магніту на горловині кінескопу. Налагодження відбувається при розфокусуванні промені, і рухаючи постійний магніт по горловині, необхідно створити на екрані пляму у вигляді правильного кола.

Кольорові кінескопи

В основу роботи кольорового кінескопа покладено сприймання людським оком 3-х основних кольорів: синього, зеленого і червоного. В залежності від співвідношень кольорів на сітчатці можемо отримати різні відтінки і кольори. В зв’язку з цим екрани кінескопів кольорового зображення теж мають люмінофори трьох кольорів свічення. В сучасних кінескопах застосовують 2 типи екранів – масочний і штриховий.

У масочному на екран у вигляді тріад наносять три люмінофори з загальною кількістю точок 1650 тис. Перед екраном розташовується маска у вигляді екрану в якій зроблено 550 тис. отворів. Кінескоп має три електронно-променеві пушки, які розташовані під кутом 600. Електронно-променеві пушки кольорового кінескопу з електростатичним фокусуванням створюють три незалежно керованих електронних променя. При цьому вони повинні точно попадати в один і той же отвір в масці кінескопу. Для цього в кінескопі є дві системи зведення променів. Окремо існує система динамічного зведення променів, яка має для кожного променя індивідуальну систему відхилення; і загальну систему відхилення променів.

Щоб позбавитись маски і покращити зображення на екрані, застосовують штрихові кінескопи. У штрихових кінескопах електронно – променеві пушки розташовуються на одній лінії прожектор синього кольору по центру, на осі кінескопа, а червоний та зелений по боках. На екран наносять люмінофори не в вигляді тріад, а у вигляді штрихових ліній, відповідно до ширини променя, який попадає на екран, щоб зробити рядок. Кожна електронно-променева пушка має власну інтенсивність випромінювання електронів в залежності від кольору зображення, а відповідно і різну інтенсивність свічення люмінофору. І це дає можливість отримати різке насичене зображення. У штрихових кінескопів відсутня динамічна система зведення променів, а тільки загальна система відхилення, тому такі кінескопи по краях екрану практично не мають розшарування кольорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]