Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

М агнітне відхилення променя

Рисунок 28. Магнітне поле відхиляючих котушок.

Відхиляюча магнітна система складається із двох взаємно перпендикулярних і послідовно ввімкнених котушок з великою кількістю витків і при низькій частоті відхиляючого струму котушки можна використовувати з феритовими стержнями. В зв’язку з тим, що магнітне фокусування має більший діаметр при створенні фокусу лінзи, то при магнітному фокусуванні отримають потужніший електронний промінь, а відповідно отримують пляму на екрані, яка дає більшу яскравість, а магнітна відхиляюча система дає можливість отримати більший кут відхилення променя від осі, і в сучасних електронно променевих трубках з магнітним відхиленням цей кут складає від 110 і більше градусів, а це дозволяє виготовляти трубки менших розмірів, але з більшим розміром екранів.

Електронний промінь, який пересікає магнітне поле котушки під кутом 90 градусів отримує силу взаємодії F=eV0B=amm. За рахунок рівності сил, що діють на електрон, можна визначити радіус кривизни, який буде визначати радіус кола, по якому буде рухатися електронний промінь під дією поля.

am =aдц

При вильоті із магнітної системи електронний потік пройде шлях в полі дії котушки . Як що кут φ дуже малий то дугу кола, по якій рухався електрон, можна умовно прийняти рівною l1.(товщина котушки)

Кут вильоту можна визначити, виходячи із параметрів (розмірів) котушки при радіусі кривизни:

Рухаючись по дотичній до кола, електронний потік на екрані відхиляється від осі на величину h, яка буде залежати від кута вильоту і відстані від центру котушки до екрану (l).

Для визначення чутливості таких трубок користуються відношенням відстані на яку відхилився промінь до числа витків, які створюють магнітну індукцію. В першому наближенні можна вважати, що в відхиляючих котушках магнітна індукція пропорційна числу ампер - витків.

Тоді чутливість

і для котушок без магнітного стержня

Порівнюючи чутливість трубок з електростатичним відхиленням і магнітним відхиленням по відношенню до напруги, що діє на електрони, в електронній пушці (тобто напруга анода)видно, що чутливість трубок при електростатичному відхиленні:

* при електростатичному відхиленні.

* при магнітному відхиленні.

Кінескопи.

Кінескопом називається електронно-променева трубка, яка застосовується для перетворення електричного сигналу в телевізійне зображення.

При передачі телевізійного зображення воно розбивається на велику кількість окремих однакових по ширині колонок які називаються рядками. Кожний рядок зображення представляє собою електричний імпульс, форма і амплітуда якого залежить від яскравості предмету, який необхідно передати. Цей імпульс змінюється в часі відносно до номеру рядка і його довжини.

У кінескопах відео імпульс подається на модулятор, що дає можливість управляти яскравістю сигналу, тобто кінескопи належать до групи ЕПТ з яркісною відміткою променя. Щоб отримати зображення на екрані, необхідно ввести декілька синхронізацій, щоб рядок відповідав своєму номерові, а кадри змінювалися з частотою, щоб людське око сприймало зображення нерухомим. В сучасних телевізорів застосовуються як чорно білі так і кольорові кінескопи.

Р исунок 29. Електронно променева пушка кінескопа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]