Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Теоретичні і реальні вольт-амперні характеристики діода Розглядаючи процес роботи ідеальної лампи, роблять допущення:

  • анод і катод діода плоско паралельні;

  • відстань між анодом і катодом значно менше довжини анода і катода;

  • випромінювання електронів при термоелектронній емісії рівномірне по всій площі катода.

Виходячи з цього, закон зміни струму в ідеальному діоді підкорюється закону “степені 3/2” і буде враховувати геометричні розміри і напругу на аноді:

.

Це рівняння показує, що в діоді не виконується закон Ома, тому що вольт-амперна характеристика (ВАХ) нелінійна, що обумовлено наявністю просторового заряду в області катода і його впливом на розподіл поля між анодом і катодом.

Ця залежність в загальному виді буде справедлива для любого діода з різною формою електродів, і в скороченому вигляді її можна записати так:

,

де К – коефіцієнт, що враховує всі особливості і геометричні розміри діода.

Із цього рівняння випливає, що в ідеальному діоді вольт-амперна характеристика не має насичення до безконечності. У реальному діоді струм обмежується катодним струмом термоелектронної емісії, і при умові, що Іаке, відбудеться насичення, і струм змінюватися не буде, а збільшення можливе тільки за рахунок вторинної емісії анода та за рахунок автоелектронної емісії при сильному електричному полі із активного шару катода.

Р исунок 6. Вольт-амперні характеристики ідеального та реального діода.

При цьому можна зробити наступні висновки:

  1. У ідеальному діоді відсутній просторовий заряд, і початкова швидкість електронів прийнята рівною нулю. У реальному діоді біля катода існує просторовий заряд і мінімум потенціалу, а електрони мають різну початкову швидкість. Це приводить до того, що частина електронів, яка має малу кінетичну енергію, повертається на катод. Ті, які мають велику кінетичну енергію і при напрузі анода Ua=0 досягають анода, створюють анодний струм. За рахунок цього в реального діода вольт-амперна характеристика починається не з початку координат, і ідеальну характеристику повторює реальна вольт-амперна характеристика в невеликих межах.

  2. В ідеальному діоді прийнято рівномірне випромінювання електронів всією площею катода. У реальному діоді температура катода по всій довжині різна. Найвища температура посередині, а найменша по краях біля траверз, які підтримують катод.

  3. У ідеального діода прийнято не враховувати зміну потенціалу катода. У реальному діоді катод має загальний вивід, по ньому проходить струм, а відповідно вздовж катода змінюється потенціал, в результаті чого необхідно збільшити роботу виходу і враховувати це при розрахунку струму термоелектронної емісії:

  1. В ідеальному діоді зворотний струм рівний нулю Ізв =0. У реальному діоді за рахунок різної швидкості електронів при напрузі анода рівній нулю Ua=0 існує струм, і для того, щоб струм був рівний нулю, необхідно подати на анод негативний потенціал. В цьому випадку мінімум потенціалу поступово наблизиться до анода і при деякій напрузі анода Ua досягне анода. Цей режим називається режимом гальмуючого поля. Тому електрони, які мають найбільшу швидкість, досягнуть анода і не повернуться на катод, створюючи зворотний струм діода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]