Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Вольт – амперні характеристики тетрода

Вихідними вольт-амперними характеристиками тетрода називається залежність струму анода Ia від напруги на аноді Ua при постійних напругах на управляючій та екранній сітці.

При напругах на аноді і управляючій сітці рівними нулю на електронний потік діє два поля:

  • гальмуюче поле просторового заряду;

  • прискорювальне поле екранної сітки.

В цьому випадку з достатньою степеню точності можна вважати, що Ik=Ice струм екранної сітки рівний струму катода, тому що вона повністю екранує анод. При підвищенні напруги на аноді відбувається перерозподіл струму катода між анодом і екранною сіткою.

Струм анода Ia буде підвищуватися, а струм сітки Ice зменшуватися, і при Ua=10-15В (20В) наступить динатронний ефект. Струм анода буде рівний IA=IAK-IBA, а струм сітки IC=ICK+IBA .

Так буде відбуватися, поки поле анода не стане більше поля екранної сітки.

Р исунок 15. Конструкція та вольт-амперні характеристики

ламп тетрода (а) та пентода (б)

В подальшому електрони вторинної емісії будуть затримуватися анодом, і більша кількість катодного струму перерозподілиться на анод. При великих напругах анода U=50-100В струм екранної сітки практично буде рівний нулю, а струм анода Ia буде визначатися катодним струмом і струмом вторинної емісії.

Поява на вольт-амперних характеристиках ділянки з від’ємним опором знижує можливості використання напруги анода Ua і приводить до погіршення динамічних властивостей лампи, але ця ділянка може використовуватися для створення генераторів, які отримали назву динатронних генераторів.

Для ділянки з від’ємним опором в тетроді використовують спеціальні пластинки, які з’єднуються з катодом. Такі тетроди отримали назву променевих тетродів.

Пластини, які називаються променями, з’єднуються з катодом, між ними створюється поле, яке стискує електронний потік, і електрони попадають на анод. Між екранною сіткою і пластинами створюється гальмуюче поле для електронів вторинної емісії, і вони захватуються основним електронним потоком і прямують на анод. Вольт-амперні характеристики не будуть мати ділянок з від’ємним опором.

Крім променів для зменшення динатронного ефекту в лампу вводять п’ятий електрод, який розміщується між анодом і екранною сіткою.

Він отримав назву антидинатронної, або захисної, сітки.

Лампи – пентоди

На захисну сітку може подаватися негативний потенціал порядку 1-3В, якщо є окремий вивід на цоколі, а в більшості ламп захисна сітка об’єднується з катодом.

Струми в пентоді.

Основними складовими струму пентода являються:

  • катодний струм, який створений термоелектронною емісією катода;

  • струм вторинної емісії;

  • термоструми сіток;

  • струми, які створюються за рахунок неякісної ізоляції.

Ці струми розподіляються між електродами лампи.

При від'ємній напрузі на управляючій сітці і напрузі на захисній сітці рівній нулю (типовий режим роботи лампи) катодний струм розподіляється між екранною сіткою і анодом, тобто Ia+I=Ik.

В залежності від напруги на екранній сітці і аноді для пентода характерні два режими роботи:

1) режим прямого перехвату, коли Uce<Ua;

2) режим повернення електронів на екранну сітку, коли Ua<Uce.

Не враховуючи струми керуючої і захисної сіток, умовно розподіл струму можна провести між екранною сіткою і анодом.

При напрузі на аноді рівній нулю Ua=0 струм пентода визначається тільки термоелектронною емісією катода і повністю визначає струм екранної сітки Ice.

При підвищенні напруги на аноді струм катода виросте за рахунок вторинної емісії і буде відбуватися перерозподіл між екранною сіткою і анодом.

У пентоді в режимі просторового заряду при напрузі на захисній сітці U=0, що відповідає типовому режиму роботи, струм, створений катодом, розподіляється між екранною сіткою і анодом, і при великих напругах на аноді Ua сумарний струм дорівнює струму катода. При підвищенні напруги на аноді Ua загальний струм зростає на величину струму вторинної емісії, тому що захисна сітка створює гальмуюче поле для цих електронів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]