Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Режим прямого перехвату електронів.

При великих напругах анода Ua струм екранної сітки Ice створюється електронами, які перехоплюються витками сітки із загального потоку електронів, які ідуть від катода до анода.

При цьому струм перехвату мало залежить від напруги на аноді Ua, тому що електростатичне поле анода мало проникає через поле екранної сітки і практично не впливає на траєкторію електронів, які рухаються від катода до екранної сітки. В зв'язку з цим коефіцієнт розподілу струму при постійній напрузі на аноді Ua=const практично залишається незмінним.

Рисунок 16. Розподіл струму в пентоді в режимі перехвату

Коефіцієнт розподілу струму К в режимі прямого перехвату (Ua>0.1-0.5 Uc2) не залежить від напруг на екранній сітці і аноді, а залежить від відносного співвідношення, тому коефіцієнт розподілу струму в заданому режимі роботи залишається постійним.

Струм сітки Ice буде визначатися тільки величиною напруженості поля між катодом і екранною сіткою, що створюється витками. Поле буде нерівномірним і буде залежати від форми і завивки витків екранної сітки. В залежності від цього, лампи-пентоди можуть мати різну крутизну характеристики, а, відповідно, коефіцієнт підсилення і внутрішній опір.

Режим повернення електронів.

При малих напругах на аноді Ua (Ua<(0.1-0.5) Uc2) неоднорідне поле екранної сітки суттєво впливає на траєкторію електронів і знижує компоненту їх швидкості, яка направлена до анода. При цьому ця компонента швидкості може бути настільки малою, що вона буде недостатньою для того. щоб електрони побороли гальмуюче поле анода відносно екранної сітки. В цьому випадку між анодом і екранною сіткою знайдеться точка, в якій кінетична енергія електрону буде рівна нулю. Електрони будуть повертатися до екранної сітки, тому що напруженість електростатичного поля для цих електронів буде прискорювальною і точка повернення електронів називається віртуальним катодом. В зв'язку з тим, що практично при любому режимі роботи пентода поля екранної сітки і анода являється прискорювальними для електронів, то просторовий заряд, створений біля катода, практично не впливає на розподіл потенціалу між екранною сіткою і анодом.

Рисунок 17. Розподіл струму в пентоді в режимі повернення електронів

В режимі повернення електронів спостерігається більш сильна залежність струму анода Ia від напруги на аноді Ua, тому що анодне поле мало впливає на електрони, які повертаються на екранну сітку. Крім того, напруга анода Ua впливає на струм катода Ik, тому що на нього впливає дія електронів повернення в область управляючої сітки, що в загальному виді може зменшувати кількість електронів, які попадають в простір між управляючою сіткою і анодом, тобто буде зменшуватися стум катода Ik. Відношення струму анода до струму екранної сітки називається коефіцієнтом розподілу струму.

Залежність статичних параметрів від режимів роботи лампи

Наявність екранної сітки в пентоді суттєво впливає на величину параметрів лампи, тому що ці параметри будуть залежати від коефіцієнта розподілу струмів в лампі-пентод

Знайдемо крутизну характеристики лампи, вважаючи, що струм катода Ik пентода і тріода одинакові.

Звідси видно, що крутизна вольт –амперної характеристики у пентода по відношенню до тріода на 15-20% менша S=(0.8÷0.83)Sк.

Найбільший зріст крутизни S при підвищенні струму анода пов'язаний в основному із величиною коефіцієнта розподілу струму і залежить від напруги екранної сітки Uce, а збільшення крутизни S при збільшенні напруги сітки Uce буде викликати зростанням струму катода Ik.

При збільшенні напруги на управляючій сітці крутизна може зростати також за рахунок збільшення струму катода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]