Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-51_Vosstanovlen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
499.85 Кб
Скачать

Особливості правочину з вадами волі, вчиненого під впливом насильства особливості

Такий правочин визнається судом недійсним.

При встановленні, що правочин вчинений особою під впливом насильства має істотне значення насильство, яке повинно виражатися в незаконних діях. Насильницькі дії можуть вчинятись як стороною правочину, так і іншою особою - як щодо іншої сторони правочину, так і щодо членів її сім'ї, родичів тощо або їх майна.

Має місце заподіяння учасникові правочину фізичних або душевних страждань з метою примусити укласти правочин, спричиняє страх настання невигідних наслідків.

Факт насильства не обов'язково має бути встановлений вироком суду, постановленим у кримінальній справі.

Погроза застосування насильства може бути підставою для визнання правочину недійсним. Погроза, на відміну від насильства, полягає у здійсненні тільки психічного, але не фізичного впливу, і має місце за наявності як неправомірних, так і правомірних дій (наприклад, погроза звернутися до суду із заявою у справах приватного обвинувачення, позбавити спадщини або накласти арешт на майно) та може бути підставою для визнання правочину недійсним, якщо через обставини, які мали місце на момент його вчинення, були підстави вважати, що відмова учасника правочину від його вчинення могла спричинити шкоду його законним інтересам.

Винна сторона (інша особа), яка застосувала фізичний або психічний тиск до другої сторони, зобов'язана відшкодувати їй збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.

Положення закону щодо правочину, укладеного під впливом насильства застосовуються також щодо односторонніх правочинів (до заповіту, довіреності тощо).

Нормативно-правове регулювання

Цивільний кодекс України; Узагальнення судової практики Верховного Суду України «Практика розгляду судами цивільних справ про визнання правочинів недійсними»; Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», «Про судову практику у справах про спадкування» тощо.

правочин, який вчинений шляхом фізичного або душевного впливу на особу з метою її примусу щодо укладення правочину

© Є.О.Мічурін, О.Р.Шишка, 2008-2010.

Особливості правочину з вадами волі, вчиненого під впливом Зловмисної домовленості представника однієї сторони з іншою стороною

Поняття

правочин, який вчинений шляхом навмисні дії представника всупереч інтересам довірителя

Особливості

Такий правочин визнається судом недійсним.

За вказаними правочинами настають наслідки з відшкодування збитків та моральної шкоди, завданих довірителю. Для застосування наслідків за таким недійсним правочином важливим є тільки факт зловмисної домовленості представника однієї сторони з другою стороною, а й наявність збитків та причинний зв'язок між зловмисною домовленістю і завданими збитками.

Має бути наявність домовленості представника однієї сторони з іншою стороною і виникнення через це несприятливих наслідків для довірителя. При цьому не має значення, чи одержав учасник такої домовленості яку-небудь вигоду від здійснення правочину, чи правочин був вчинений з метою завдання шкоди довірителю

Довіритель має право вимагати від свого представника та другої сторони солідарного відшкодування збитків та моральної шкоди, що завдані йому у зв'язку із вчиненням правочину внаслідок зловмисної домовленості між ними.

Підставою застосування ст. 232 ЦК України є зловмисна домовленість представника однієї сторони з другою стороною. Зловмисна домовленість - навмисні дії представника, де він усвідомлює, що вчиняє правочин всупереч інтересам довірителя та бажає (або свідомо допускає) суперечність своїх дій волевиявленню довірителя.

© Є.О.Мічурін, О.Р.Шишка, 2008-2010.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]