Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-51_Vosstanovlen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
499.85 Кб
Скачать

Залежно від того, в якій частині правочин є недійсним

особливості

Повністю недійсний – правочин, що є недійсним у цілому

.

Частково недійсний – правочин, в якому невідповідними закону є лише деякі аспекти, а інші - задовольняють вимогам закону

У разі недійсності істотної частини правочину (щодо предмета, юридичної природи, мети тощо), весь правочин визнається недійсним.

При недійсності несуттєвих частин правочину, інші його частини, що не суперечать закону є дійсними.

Недійсність окремої частини правочину не має наслідком недійсність інших його частин та правочину в цілому, якщо можна припустити, що правочин був би укладений і без включення в нього недійсної частини

поняття

Неукладений ПРАВОЧИН

© Є.О.Мічурін, 2006-2010.

правочин, в якому відсутній юридичний факт його укладення

ознаки

такий правочин не має конституційних ознак правочину (суб’єкт, предмет, воля, форма тощо)

такий правочин не породжує для сторін цивільні права та обов’язки

такий правочин не породжує правових наслідків

особливості

При встановленні факту вчинення правочину, головним критерієм є момент вчинення правочину який Закон встановлює для тих чи інших правочинів (напр., ст. 638 ЦК України).

Не є укладеними правочини (договори), у яких відсутні встановлені законодавством умови, необхідні для їх укладення (відсутня згода за всіма істотними умовами договору; не отримано акцепт стороною, що направила оферту; не передано майно, якщо відповідно до законодавства для вчинення правочину потрібна його передача тощо).

Згідно із ст.ст. 210 та 640 ЦК України не є вчиненим правочин у разі нездійснення його державної реєстрації, якщо правочин підлягає такій реєстрації. При цьому суд не може зобов'язати сторону здійснити державну реєстрацію правочину, оскільки це суперечить загальним засадам цивільного законодавства - свободі договору.

Вимога про визнання правочину (договору) неукладеним не відповідає можливим способам захисту цивільних прав та інтересів, передбачених законом, тому суди повинні відмовляти в позові з такою вимогою. У цьому разі можуть заявлятися лише вимоги, передбачені гл.83 ЦК України, тобто вимоги щодо безпідставного набуття майна.

Неукладений правочин не може бути доповнений, змінений чи розірваний, оскільки подібні дії застосовуються тільки по відношенню до укладеного правочину

За визнаним неукладеним правочином не застосовуються вимоги відшкодування збитків з винної сторони, пов'язаних з невиконанням чи неналежним виконанням правочину через те, що неукладений правочин не може встановити обов'язку виконання умов правочину, а це, в свою чергу, позбавляє можливості залучення винної сторони до відповідальності за невиконання правочину.

Наслідки недійсності правочину не застосовуються до правочину, який не вчинено, оскільки вимога про визнання правочину неукладеним не відповідає способам захисту цивільних прав та інтересів, передбачених ст.16 ЦК України, відповідно, немає підстав для його задоволення.

ВАЖЛИВО! Недійсні та неукладені правочини мають схожі ознаки, але різні правові наслідки

© Є.О.Мічурін, О.Р.Шишка, 2008-2010.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]