Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-51_Vosstanovlen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
499.85 Кб
Скачать

Значення

дозволяє концептуально визначити структуру цивільного права, основи побудови його інститутів, з’ясувати та обґрунтувати шляхи подальшого розвитку особистих немайнових та майнових відносин, проаналізувати позитивний історичний та зарубіжний досвід регулювання цивільних правовідносин, сформулювати рекомендації для практичного застосування цивілістичних знань

© Є.О.Мічурін, 2006-2010.

8. Джерела цивільного права. Співвідношення загального і спеціального цивільного законодавства. Аналогія закону і аналогія права. Дія актів цивільного законодавства.

Судова практика та її значення

Джерела цивільного права

поняття

Міжнародний договір, який регулює цивільні відносини, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, є частиною національного цивільного законодавства України. Якщо у чинному міжнародному договорі України, укладеному у встановленому законом порядку, містяться інші правила, ніж ті, що встановлені відповідним актом цивільного законодавства, застосовуються правила відповідного міжнародного договору України.

Міжнародний договір як жерело цивільного права

Цивільні відносини можуть регулюватися звичаєм, зокрема звичаєм ділового обороту, що визначає його як джерело цивільного права.

правило поведінки, яке не встановлене актами цивільного законодавства, але є усталеним у певній сфері цивільних відносин

Особливості

Звичай може бути зафіксований у відповідному документі.

Звичай, що суперечить договору або актам цивільного законодавства, у цивільних відносинах не застосовується.

При виконанні зобов’язання між юридичними особами нерідко використовуються звичаї ділового обігу.

Окремі звичаї ділового обороту знайшли вибіркове закріплення, наприклад, у "Уніфікованих правилах та звичаях для документарних акредитивів", відображені у Принципах міжнародних комерційних договорів (Принципах УНІДРУА), Правилах "ІНКОТЕРМС" - Офіційних правил тлумачення торговельних термінів Міжнародної торгівельної палати.

форми встановлення цивільно-правових норм у державі

ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

АКТИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

ЗАКОНИ УКРАЇНИ

ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Міжнародні договори акти цивільного законодавства україни звичаї

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ІНШИХ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ УКРАЇНИ, ОРГАНІВ ВЛАДИ АРК

ВАЖЛИВО! Основу цивільного законодавства України становить

Конституція України. Основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України (далі - ЦК України). Це означає, що якщо постанова Кабінету Міністрів України суперечить положенням ЦК України або іншому закону, застосовуються відповідні положення цього Кодексу або іншого закону. Інші органи державної влади України, органи влади Автономної Республіки Крим можуть видавати нормативно-правові акти, що регулюють цивільні відносини, лише у випадках і в межах, встановлених Конституцією України та законом.

© О.Р.Шишка, 2008-2010.

© Є.О.Мічурін, 2006-2010.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]