Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна метод.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

І. Визначити головну фокусну відстань збиральної лінзи.

А. Вимірюванням відстаней між предметом і його зображенням до лінзи.

1. Розмістити екран на достатньому віддаленні від освітлюваного предмета. Встановити між ними повзунок з лінзою і повільно переміщувати його до одержання на екрані різкого зображення. Зафіксувати лінійкою положення лінзи, предмета і екрана.

2. Змінити положення екрана і повторити дослід. Вимірювання провести не менш як п’ять разів при різних положеннях предмета, екрана і лінзи.

3. Користуючись формулою (2) для збиральної лінзи, обчислити головну фокусну відстань для кожного вимірювання, знайти середнє значення f і похибку вимірювання. Всі дані занести в таблицю 1.

Таблиця 1

ai, м

bi, м

fi, м

fсер, м

fi, м

fсер, м

1.

...

Б. За розмірами предмета, зображення і відстанню зображення від лінзи.

1. Помістити лінзу між екраном і світнім предметом. Перемістити останній до одержання сильно збільшеного різкого зображення.

2. Виміряти розміри зображення hі відстань зображення від лінзи b (розміри предмета h задані). Вимірювання провести п’ять разів для різного положення екрана.

3. Для кожної серії вимірювань обчислити f за формулою (3), знайти його середнє значення і обчислити похибку вимірювань. Всі дані занести в таблицю 2.

Таблиця 2

h, м

bi, м

h’i, м

fi, м

fсер, м

fi, м

fсер, м

1.

ІІ. Визначити головну фокусну відстань розсіювальної лінзи.

А. Методом подвійного фокусування.

1. Розмістити на оптичній лаві між предметом та екраном збиральну лінзу з довільною невідомою фокусною відстанню. Дістати різке зображення предмета і виміряти відстань між лінзою та екраном (це буде a для розсіювальної лінзи).

2. Між збиральною лінзою та екраном розмістити розсіювальну лінзу. Переміщуючи екран, дістати різке зображення предмета.

3. Виміряти відстань між розсіювальною лінзою і новим положенням екрана (це буде b для розсіювальної лінзи). За формулою (2) обчислити фокусну відстань розсіювальної лінзи.

4. Обчислити похибку вимірювань. Всі дані занести в таблицю 3.

Таблиця 3

ai, м

bi, м

fi, м

fсер, м

fi, м

fсер, м

1.

...