Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р.Г.Р. фітофармакол. Оз. Яч.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
498.18 Кб
Скачать

Розділ 3 строки хімічних обробок Пристосованість фенології шкідливих організмів до стадій розвитку озимого ячменю

В захисті рослин від шкідників передбачається застосування різних методів. Насамперед це агротехнічний спосіб коли заходи, що використовуються в технології вирощування тієї чи іншої культури, за умови знання екологічних вимог шкідника можуть бути спрямовані на погіршення умов його існування і утримують чисельність шкідника нижче ЕПШ. Наприклад додержання сівозміни у боротьбі з туруном, який живиться виключно злаковими культурами, або лущіння після збирання урожаю з глибокою зяблевою оранкою, що суттєво знижує чисельність хлібних пильщиків, личинки яких зимують в стерні.

У разі, коли шкідник загрожує урожаю поточного року неможливо обійтись без винищувальних заходів. Серед них основне місце посідає хімічний метод, який поряд з високою біологічною та економічною ефективністю, швидкістю дії має і суттєві недоліки. Застосування фітофармзасобів потребує чіткості і організованості, обґрунтованості, дотримання вимог з техніки безпеки.

Доцільність хімічної обробки вирішується за наслідками обстежень поля з метою виявлення видового складу шкідників та їх щільності.

З допомогою цієї схеми, а також переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні (де показані препарати для кожної культури, придатність їх для боротьби з конкретними збудниками, норми витрати, періоди очікування та можлива кратність обробок), студент може всебічно обґрунтувати вибір необхідних пестицидів. У разі необхідності одночасної боротьби з хворобами, студент, користуючись таблицею сумісності пестицидів і фунгіцидів, може вибрати фітофармзасоби для жених обробок.

Обробка посівів озимого ячменю проти шкідливих організмів проводиться

Графік 3.1

Шкідливий організм, генерація, фаза

Розвиток хвороб по місяцям та декадам

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

Шкідливий організм, генерація, фаза

Розвиток бур’янів по місяцям та декадам

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

Графік 3.2

Графік 3.3

Шкідливий організм, генерація, фаза

Розвиток комах по місяцям та декадам

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

Умовні позначення: … – наявність або накопичення шкідливих організмів; ▬ - масове з’явлення шкідливих організмів, коли вони здатні нанести шкоду; × - строки обробок.