Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р.Г.Р. фітофармакол. Оз. Яч.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
498.18 Кб
Скачать

Короткі відомості про хвороби

Назва хвороби

Збудник, його систематичне положення

Строки з’явлення хвороби на полі, її характерні зовнішні ознаки

Зимуюча стадія, місце зимівлі

Джерело первинної і послідуючої інфекцій

Умови, що сприяють розвитку хвороби

Гельмінтоспоріоз-(гельминтоспориз)

(полосата плямистість)

Helminthosporium Kabh.

К. Несправжня, п. Гіфоміцети

В період кущення до дозрівання рослини. На листках з’являються плями продовгуватої форми. Забарвлення спочатку бурий, потім всередині вони трохи світліють і лише по бокам залишається лише темна кайомка.

Зимує на стадіях конідій, залишки врожаю і ґрунтом та зараженим зерном.

Залишки врожаю і ґрунтом та не протруєне насіння. В період вегетації захворювання передається від хворого до здорової рослини при допомозі спороконідій.

Підвищена вологість в період вегетації, температура 5 до 25 градусів в період сходів, недотримання сівозмін, засуха призводить до зараження ґрунту.

Борошниста роса

(Мучнистая роса)

Erysiphe graminis Def. hordei

Весною пошкоджує нижню частину стебла, а потім листки, Пошкоджені частини рослини покриваються білим або сірим, трохи «войлочний» нальотом окремими очатами.

Клейстокарпієві на хворих рослинах спостерігається в кінці 5м. - і спочатку 6м., а дозрівання сумок з сумко – спорами при вологості погоди 8-9м.. Зрілі сумко спори здатні визвати початкове зараження сходів озимих посівів.

Гриб перезимовує в стадії зимуючого міцелію.

При настанні теплої погоди на кінцях гіф міцелій цепочкою відділяються безбарвні спори-конідії, з їх допомоги іде дальше розмноження захворювання. Послідуюче зараження відбувається конідіями.

Розвиток відбувається при температурі +1+20 градусів і відносно вологи повітря 50-100%

1.3. Лобода біла марь белая ( Chenopodium album l.)

Однорічна яра пізня рослина з розвинутим i розгалуженим стрижневим коренем. Стебло пряме, розгалужене, висотою 30—120 см. Листки чергові, нижні ромбовидно-яйцевидні, верхні— ланцетні. Квітки зібрані в колосовидні суцвіття, окремі клубочки яких розташовані в пазухах листків. Плід — горішок, темносірий або темно-коричневий, округлосплющений, маса 1000 насінин 1,5—1,7 г. Сходить від березня до жовтня, цвіте в липні —серпні, достигае в cepпні — жовтні. Мінімальна температура проростання +13...+1 4, опти­мальна + 18...+24°. Максимальна плодючість 700 тис. насінин. Оптимальна глибина проростання 0-3 см, максимальна 8-10см. Цвіте в липні – вересень. Насіння зберігають життєздатність в ґрунті 8-38 років.

Поширена по всій Україні, засмічує всі культури, переважно просапні, а також сади, виноградники, росте біля жител, вздовж доріг, лісосмуг тощо.

На Україні також поширені: л. гібридна — Ch. hibridum L., л. багатонасінна — Ch. polyspermum L., л. сиза — Ch. glaucum L. та інші, які також засмічують посіви різноманітних сільськогосподарських культур.