Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ сам ИГ КИ-2010-Цымбал-кафИКГ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
8.69 Mб
Скачать

3 Характеристика підручників та навчальних посібників

Для самостійного вивчення дисципліни необхідно користуватися літературою, наведеною в підрозділі 2.4: основна [1-5]; додаткова (пункт 2.4.2).

В підручнику [1] розглянуто всі складові курсу – нарисна геометрія; інженерна графіка; комп’ютерна графіка. Матеріал викладений відповідно до інженерної практики. Значну увагу приділено геометричному моделюванню на основі теорії параметризації.За кожним розділом є питання і завдання для самоконтролю знань. Даний посібник є в достатній кількості на абонементі університету. Більш детальний огляд розділів тем наведено у перелічених джерелах літератури.

Підручник [2] доцільно використовувати для вивчення першого і другого розділів дисципліни ІГ. Матеріал книги розміщен послідовно: спочатку елементи нарисної геометрії з включенням елементів креслення, далі – елементи технічного креслення. При вивченні бічних поверхонь та поверхонь обертання, що є елементами форм технічних деталей, доцільно попереднє ескізування навчальних моделей, це враховано у викладанні дисципліни. Підручник містить велику кількість практичних прикладів.

У підручнику [3] викладені способи побудови зображень геометричних фігур на площині і методи розв’язання задач за побудованими зображеннями.

Для самостійної роботи корисними є карти програмованого контроля знань студентів, що наведені у підручнику [3] до основних розділів курса.

Підручники [4,5] доцільно використовувати для вивчення третього розділа курсу ІГ (комп’ютерна графіка). У навчальному посібнику [4] подано матеріал про систему AutoCAD. Умовно книгу можна поділити на дві частини. У першій розглядаються засоби побудови геометричних об’єктів, їх редагування, нанесення розмірів та написів. Друга частина знайомить читача з тривимірним моделюванням. У ній розглянуто основні прийоми роботи з тривимірними моделями та отримання з тривимірних моделей зображення їх проекцій. До кожної частини наведено приклади та вправи, що полегшують сприйняття викладеного матеріалу. Для самостійної роботи корисними є глави 12 і 18 підручника [4], де наведено приклади побудови креслеників з детальним описом послідовності дій у системі AutoCAD. Зазначимо, що запропонована у кожному з прикладів послідовеість дій є одним з багатьох варіантів розв’язання задачі. У цих розділах подаються також вправи для самостійної роботи.

Пропонований для самостійної роботи перелік додаткових літературних джерел (см. пункт 2.4.2), у яких наведено матеріал для вивчення деяких розділів курсу, у друкованому вигляді можна знайти тільки в бібліотеці ХНУРЕ в обмеженій кількості. Так, у навчальному посібнику [1] зі списку додаткової літератури викладаються відповідно із чинними стандартами України основні нормативні вимоги та правила виконання різних креслеників. Характерною відмінністю змісту та структури запропонованого навчального посібника від аналогічних видань є орієнтація його на студентів, у яких практично відсутня довузівська графічна підготовка. У ньому деталізовано дані щодо оформлення креслеників. Виконання численних геометричних побудов, ескізів деталей тощо. Окремим розділом у розширеному вигляді подано стандартні положення та правила виконання схем, які найчастіше використовуються у промисловості. Для полегшення адаптації студентів до специфіки графічних понять та термінів наведено термінологічний словник.

Крім того, в Інтернеті є значна кількість текстів нормативних документів і теоретичного навчального матеріалу в електронному вигляді, що безсумнівно корисно для самостійної роботи над дисципліною.

Наведений список не обмежує використання будь-якої іншої літератури, існує багато джерел, що містять різноманітну інформацію з питань інженерної та комп`ютерної графіки, де користувач зможе знайти матеріал, що допоможе йому в роботі над дисципліною.

Рекомендований перелік методичних вказівок (див. пункт 2.4.3) знаходиться у бібліотеці університету або у методичному кабінеті кафедри ІКГ.

Використовуючи для самостійної роботи рекомендовану літературу, а також слідкуючи за оновленням відповідних чинних стандартів України, можна успішно закріпити знання за всіма розділами дисципліни ІГ.