Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вегето.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
68.67 Кб
Скачать

Дігностіка

Порятунок від лейкозу - рання діагностика. Розпізнати лейкемію Можна по перших симптомах, на які батьки не завжди звертають увагу. Якщо ребенок став блідим, слабким, частіше хоче прилягти, необхідно зробити аналіз крові. NЩоб всіх випадках захворювань у дітей і при відсутності належного ефекту від проводімой терапії слід проводити дослідження периферичної крові в дінаміке. При незвичайних реакціях з боку крові необхідна консультація гематолога. NПрі ОЛЛ в аналізах крові загальне число лейкоцитів може бути нижче 10х10 9 /л (у 45-55%), (10 - 50) х10 9 /л (у 30-35% пацієнтів) і вище 50 10 9 /л (у 20%). У всіх хворих виявлено анемія, причому у 75% хворих рівень гемоглобіна нижче 100 г /л. Відбувається й значне зниження кількості тромбоцітов (у 75% пацієнтів).

Лейкоз, при якому в периферичної крові виділяють патологіческіе бластні клітини, називають лейкемічних. А лейкоз (або його фазу) с відсутністю бластних клітин у крові розцінюють як алекеміческій.

Діагноз лейкозу може бути встановлений тільки морфологічно - по виявленню безсумнівно бластних клітин у кістковому мозку. Гострий лейкоз определяется при наявності більше 30% бластних клітин в мазку кісткового мозку. Форму острого лейкозу встановлюють за допомогою гістохімічних методів.

Спинномозкова пункція при лейкозі - обов'язкова діагностіческая процедура. Мета цієї маніпуляції полягає в ранньому виявленні, профілактіке та оцінці ефективності лікування нейролейкоза.

Діагноз грунтується на клініко-гематоло -гічних картині. NОсобое значення для діагностики має пункція кісткового мозку, дослідження которого необхідно проводити при найменшій підозрі на гострий лейкоз до назначенія специфічної терапії. Крім морфологічного дослідження, необходімо проводити цитохімічні дослідження бластних клітин і імуноцітологіческое їх типування.

Лікування

Складається з наступних етапів.

1. Індукція повної ремісії за допомогою 4 - 6 курсів поліхіміотерапіі за різними програмами з раннім початком профілактики спеціфіческого ураження ЦНС (нейролейкоз) за допомогою інтратекального введення метотрексата або метотрексату у комбінації з цітозаром (для хворих групи повишенного ризику).

2. Консолідація ремісії (закріплення). Наступ повної реміссіі обов'язково має підтверджуватися контрольним дослідженням кісткового мозга. Для зменшення числа залишилася популяції лейкозних клітин проводиться закрепляющій курс поліхіміотерапії. У цей період додатково ендолюмбально вводят цитостатичні препарати.

3. Підтримуюче лікування послідовним (кожні 1,5-2 міс) чередованіем 6-меркаптопурин і метотрексату із застосуванням циклофосфану 1 раз на 7-10 днів. Хворим, що належать до групи підвищеного ризику, у початковому періоді поддержівающего лікування проводиться дистанційна гамма-терапія області головного мозга.

4. Реіндукція ремісії: проведення 1 раз в 2-2,5 міс курсу поліхіміотерапіі (як у період індукції ремісії) або 5-7-денного курсу аспарагі-називаються. Можливо чергування такого курсового Реіна-дукціонного лікування. У Цей період здійснюється весь комплекс гематологічного обстеження з продолженіем хіміопрофілактики нейролейкоза. При нелімфобластних лейкозах положітельний ефект робить комбінація цітозара з рубоміцина за програмами 7 +5 або 5 +3. Ефективність терапії поліпшується при використанні різних видів іммунокоррігірующей терапії в період проведення підтримуючого і реіндукціонного лікування.

При гострому лейкозі показана термінова госпіталізація. У отдельних випадках при точному діагнозі можливо цитостатичну лікування в амбулаторних умовах. У лікуванні ОЛЛ використовуються комбінації хіміопрепаратів. NЛеченіе зазвичай розбивається на 3 фази. У першій фазі проводиться індукційна терапія, в кінці якої більш ніж у 90% хворих мазки кісткового мозку соответствуют ремісії. Друга фаза лікування - це консолідація, яка заключается у введенні хіміопрепаратів і іноді опроміненні черепа для видалення лімфобластов, які можуть перебувати в менінгеальних оболонках центральної нервной системи. Третя фаза - підтримуюча терапія. NОсобенность лікування полягає в тому, що воно проводиться тривалий час. NПоетому інтенсивний курс триває 8-9 місяців, потім треба опромінення головного мозга і після цього ще 2 роки пацієнт приймає підтримуючу терапію вже дома. Саме таке лікування дозволяє успішно долати хворобу.

Лікування дітей з лейкемією - кропітка праця лікарів і родітелей.

Сьогодні дитячої онкогематології використовують передові методики і останні розробки в лікуванні лейкозів. Однак ще досить рідко проводиться трансплантація кісткового мозку.