Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корпоративні фінанси Заоч. (СК) 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Тема 5. Методи оцінки ризику та ефективності інвестиційної діяльності

Невизначеність як характерна ознака ринкової економіки. Види ризиків при здійсненні фінансової діяльності корпорацій. Визначення рівня ризику та його впливу на фінансовий стан корпорації. Зміст і методи управління ризиками. Методи оцінки ризиків. Способи уникнення та нейтралізації ризиків. Ф'ючерсні біржі. Хеджування.

Інвестиційна політика корпорації. Інвестиційна політика як частина інвестиційної стратегії корпорації. Основні принципи інвестиційної політики.

Джерела фінансування капітальних вкладень.

Методи вартісної оцінки ефективності інвестиційних проектів. Розрахунок рентабельності інвестицій за бухгалтерським балансом. Динамічні моделі оцінки ефективності реальних інвестиційних проектів. Основні критерії для прийняття інвестиційних рішень. Порядок розрахунку фінансового важеля за інвестиційним проектом. Життєвий цикл товару на ринку.

Оцінка інвестиційної якості фондового портфелю. Методи визначення величин доходності і ризику окремих фінансових інструментів та інвестиційного портфеля в цілому: статистичний, експертний, комбінований. Залежність між доходністю і рівнем ризику цінних паперів. Доходи інвесторів і посередників за цінними паперами. Порядок розрахунку повного доходу інвестора від фінансових активів. Дохідність фондового портфеля.

Тема 6. Ціна капіталу корпорації. Оцінка компанії та теорія опціонного ціноутворення

Визначення вартості капіталу та активів з урахуванням фактору часу. Поняття вартості капіталу. Вартість грошей у часі. Процентна ставка. Дисконт (облікова ставка). Період окупності інвестицій.

Ануїтет. Звичайний та безстроковий ануїтети. Майбутня і теперішня вартість ануїтету.

Оцінка простих акцій. Визначення ціни облігацій.

Методичний підхід до формування капіталу. Визначення ключової мети формування капіталу. Модель стратегічного планування капіталу. Основні принципи формування капіталу. Позитивні і негативні сторони використання власного і позикового капіталу.

Середньозважена і гранична вартість капіталу. Внутрішні і зовнішні грошові фонди корпорації. Фінансові і організаційно-управлінські чинники, які впливають на вибір джерел фінансування. Поняття середньозваженої вартості капіталу. Гранична вартість капіталу.

Методи визначення вартості (ціни) компанії. Мета і задачі оцінки вартості (ціни) компанії. Основні фактори, що впливають на оцінку майна. Підходи і методи оцінки майна.

Методи розрахунку оптимальної структури капіталу. Порядок здійснення організації структури капіталу за критерієм доходності власного капіталу. Методика оптимізації структури капіталу за критерієм мінімізації його вартості (ціни). Порядок оптимізації структури капіталу за критерієм мінімізації рівня фінансового ризику.

Ціноутворення опціонів. Організація опціонної торгівлі: біржовий та позабіржовий ринок. Переваги і недоліки опціонів. Своп-контракти. Переваги і недоліки своп-контрактів.

Тема 7. Дивідендна політика корпорації

 

Дивідендна політика та її характеристика. Теорії дивідендної політики. Обґрунтування дивідендної політики та форми її реалізації. Оподаткування дивідендних виплат. Взаємозалежність структури капіталу та дивідендної політики. Статичні та динамічні теорії структури капіталу підприємства. Методи оптимізації структури капіталу та обґрунтування управлінських рішень. Фінансові ризики, їх оцінка та нейтралізація. Дивідендна політика та структура капіталу як фактори формування вартості підприємства.