Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корпоративні фінанси Заоч. (СК) 2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Використання векселів пов’язаних з купівлею через банк

Банківський (комерційний) облік застосовують у банківських розрахунках, пов'язаних з купівлею (обліком) векселів чи інших короткострокових зобов'язань. Обчислення виконують за формулою:

Задача

Вексель на 100 тис. грош. од. містить зобов'язання про виплату цієї суми 15 квітня поточного року. Власник векселя пред'являє його банку достроково —

1 березня. Банк погодився врахувати вексель з дисконтом 50% річних. Яку суму одержав пред'явник векселя?

Розв'язок:

а) при використанні звичайного (комерційного) відсотка пред’явник векселя одержать

б) при використанні точного відсотка пред'явник векселя одержить

Комерційний банк

Якщо вирішується питання про пом’якшення умов розрахунків з покупцями, подовження відстрочки платежів і збільшення обсягів продажу продукції в кредит, то необхідно порівняти додаткові витрати від збільшення дебіторської заборгованості (залучення додаткових джерел її фінансування, зростання безнадійних боргів) з приростом прибутку внаслідок збільшення обсягу реалізації продукції. Якщо приріст прибутку більший за додаткові витрати, варто збільшити кредит покупцям.

Задача.

Підприємство продає щорічно в кредит 600 тис. одиниць продукції за ціною 10 грн. за штуку, собівартість однієї штуки 7,5 грн. Середній період погашення дебіторської заборгованості становить 25 днів. Середня норма прибутку на капітал 20%.Якщо пом'якшити умови розрахунків з дебіторами, то прогнозується ріст обсягу реалізації на 15%. При цьому середній період погашення дебіторської заборгованості збільшиться до 45 днів, а сума безнадійних боргів збільшиться на 100 тис. грн.

Визначити, чи доцільно піти на лібералізацію умовно-комерційного кредиту.

Визначаємо додатковий прибуток від збільшення обсягу збуту продукції:

600 000 * 0,15 * (10-7,5) = 225 тис. грн.

Тепер визначаємо збільшення середньої суми дебіторської заборгованості. Для цього обчислюємо середню суму дебіторської заборгованості (за собівартістю)за умов розрахунків:

Звідси приріст дебіторської заборгованості:

Визначаємо витрати, пов'язані з фінансуванням додаткової дебіторської заборгованості:

524 • 0,2 = 104,8 тис. грн.

Приріст прибутку від змін умов розрахунків:

225 — 104,8 — 100 = 20,2 тис. грн.

Отже, підприємству буде вигідно збільшити комерційний кредит покупцям.

Валова маржа

В операційному аналізі використовують розрахунок проміжного фінансового результату діяльності підприємства - це результат від реалізації після відшкодування змінних витрат. Цей показник називають валовою маржею (чи маржинальним доходом), його розраховують як різницю між виторгом і змінними витратами.

Отже, валова маржа — джерело одержання прибутку і покриття постійних витрат. Завдання фінансових менеджерів —збільшення валової маржі.. Найкращий варіант —це поєднання низьких умовно-постійних витрат з високою валовою маржею.

Необхідно враховувати так званий ефект операційного важеля, який зкову-таки пов'язаний з наявністю .умовно-постійних витрат і виявляється в тому, що будь-яка зміна виторгу від реалізації завжди породжує більш сильну зміну прибутку.

Темпи зміни прибутку зі зміною виторгу тим більші, чим вища частка умовно-постійних витрат. Тобто підприємство з більшою часткою умовно-постійних витрат зі збільшенням виторгу одержить більший приріст прибутку, але зі зниженням виторгу спостерігатиметься різке зниження прибутку, яке набагато перевищить темпи зменшення виторгу, таке підприємство може швидко стати збитковим. І «Сила впливу операційного важеля» показує на скільки відсотків зміниться прибуток зі зміною виторгу на 1%. Розраховується він за формулою.

Задача

^Визначити:

1."Поріг" рентабельності та "запас" фінансової міцності.

2.Силу впливу операційного важеля.

3.Як зберегти прибуток при скороченні виторгу на 10%

Вихідні дані.

Виторг від реалізації = 16 000 грн.(1,0)

Змінні витрати = 10 000 грн. (0,625)

Валова маржа = 6000 (0,375 — коефіцієнт валової маржі)

Умовно-постійні витрати = 4000 грн., прибуток = 2000 грн.

Розв'язок.

1. Визначаємо "поріг" рентабельності.

"Поріг" рентабельності = 4000 : 0,375 = 10 667 грн.

"Запас" фінансової міцності = 16 000 — 10 667 = 5333 грн.

2. Визначаємо силу впливу операційного важеля з формулою Значить, при скороченні виторгу на 10% прибуток скоротиться на 30%. (10% * 3).

3. Визначаємо, на скільки треба знизити силу впливу операційного важеля й умовно-постійні витрати, щоб зберегти прибуток 2000 грн. при зниженні виторгу до 14 400 грн. (на 10%):

Тобто умовно-постійні витрати треба скоротити на 600 грн.,:до3400 грн.(5400 — 2000), що буде відповідати силі впливу операційного важеля 2,7.