Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корпоративні фінанси Заоч. (СК) 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Передмова

Ринкові перетворення в Україні в складних політичних та соціально-економічних умовах викликали необхідність сформувати громадське суспільство з його високо розвинутими інститутами політичної демократії, соціально-орієнтованої економіки, механізмів інтеграції до світової спільноти.

Одним із елементів такого суспільства стали корпорації з характерними їм системами та моделями управління, культурою, елементами соціальної та економічної відповідальності, механізмами інтеграції та взаємодії з усіма суб’єктами сучасної економічної системи на всіх рівнях її розвитку. Саме вони мають забезпечити виживання в умовах жорсткої конкурентної боротьби і дати поштовх для стабільного економічного та соціального зростання.

Отже, ринкові перетворення в Україні супроводжуються швидким збільшенням кількості акціонерних (публічних та приватних) товариств. Разом з тим постала проблема забезпечення ефективного управління фінансами вітчизняних корпорацій. Оскільки корпоративні фінанси представляють собою складнішу систему, ніж фінанси підприємств, то вони потребують спеціальних методів і прийомів в управлінні.

Навчально-методичний посібник з дисципліни “Корпоративні фінанси” призначений для підготовки бакалаврів фінансового та економічного факультетів та слухачів Центру післядипломної освіти, а також для економістів та фінансистів акціонерних товариств, банків, компаній.

Лекційний курс відповідає програмі навчальної дисципліни. Практичні заняття проводяться за тематичним планом і на базі фактичної фінансової звітності акціонерних товариств, що дозволяє закріпити набуті знання, оволодіти методами і прийомами аналізу, набуті практичні навички.

Практичні заняття дозволяють закріпити теоретичні знання, набути певних навиків щодо систематизації знань.

Самостійна робота студентів та слухачів забезпечується підручниками, навчально-методичними посібниками, наявною фактичною звітністю конкретних акціонерних товариств.

Індивідуальні завдання дають можливість вивчити певні ситуації в яких знаходяться конкретні корпорації, акціонерні товариства.

Підсумковий контроль з дисципліни “Корпоративні фінанси” здійснюється при здачі модулів.

1. Програма навчальної дисципліни

1.1. Опис навчальної дисципліни

Корпоративні фінанси”

Метою вивчення навчальної дисципліни «Корпоративні фінанси» є формування у студентів системи знань та системи соціальних знань сучасного економічного мислення у галузі управління фінансами корпорацій і набуття ними практичних навичок їх застосування для розробки та прийняття управлінських рішень, пов’язаних з оцінкою фінансового стану корпорацій і прогнозуванням перспектив їхнього розвитку, оптимальним залученням та використанням фінансових ресурсів.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни:

Інструментальні компетенції

  • здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (монографій, статистичних щорічників, наукових статей, Інтернету тощо), ефективно організовувати свій робочий час.

Міжособистісні компетенції

  • здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації, удосконалювати емоційні здібності як інструмент розвитку у фахівців навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та групових рівнях.

Системні компетенції

  • здатність застосувати знання з теорії організаційної культури у професійній діяльності в сучасних організаціях відкритих соціокультурних системах.

Спеціальні компетенції

  • знати загальні положення теорії корпоративних фінансів;

  • знати державні та європейські нормативи та стандарти; регулювання розвитку корпоративних фінансів;

  • розуміти особливості здійснення фінансової діяльності різних корпоративних утворень;

  • уміти кваліфіковано використовувати методи і прийоми аналізу фінансових звітів корпорацій;

  • використовувати отримані знання для оцінки ефективності діяльності корпорацій на фондовому ринку;

  • уміти використовувати емісії цінних паперів як джерела поповнення капіталу корпорацій;

  • уміти приймати обґрунтовані та виважені рішення;

  • уміти планувати фінансову діяльність корпоративного утворення;

  • нести фінансову відповідальність;

  • уміти здійснювати фінансовий контроль.