Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вексель.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
879.62 Кб
Скачать

11.8. Оплата векселів за дорученням клієнта (доміциляція векселів)

Доміциляція векселя — це доручення оплатити вексель в особливому місці платежу, яке відрізняється від місцезнахо­дження (доміциль) особи, котра зазначена як платник за вексе­лем. Відповідно, вексель, що підлягає оплаті в місці доміциляції, називається доміцильованим.

Ті векселі, оплата яких повинна здійснитися за місцезнахо­дженням платника, вважаються недоміцильованими, а особа, призначена для оплати таких векселів, є особливим платником. Натомість особа, призначена для оплати векселів поза місцезна­ходженням платників, виступає в ролі доміциліата

Уповноваження на оплату векселя дає векселедавець простого чи переказного векселя (або акцептант переказного векселя). Ко­ли в тексті векселя доміциліата не визначено, його може назначи­ти трасат при акцептуванні або векселедавець при пред'явленні векселя до платежу. Якщо ж останні не вказують доміциліата, то вважається, що оплату векселя вони здійснять самі.

Зовнішньою ознакою доміцильованого векселя є напис, учине­ний на лицьовому боці векселя (під ім'ям платника) векселедавцем простого чи переказного векселя або ж акцептантом переказного векселя на зразок «Доміцильований в ... (назви банку й особливого місця платежу)», чи «Платник ... (назви банку й особливого місця платежу)», «Підлягає сплаті е ... (назви банку й особливого місця платежу)» або іншими рівнозначними виразами, разом з підписом особи, котра здійснює доміциляцію — доміциліата.

Ознакою недоміцильованого векселя з особливим платником є наявність на лицьовому боці векселя напису «Підлягає сплаті в ... (назви місця платежу і банку)» або «Платник ... (назви банку і місця платежу)».

Поширеним є призначення доміциліатом чи особливим плат­ником установи банку. При цьому основним завданням банку є здійснення платежів за векселями у встановлений строк. На від­міну від інкасової послуги, банк у ролі доміциліанта виступає не отримувачем платежу, а платником за векселем.

Для виконання послуги доміциляції між банком і векселедержателем укладається спеціальна угода, згідно з якою банк зо­бов'язується здійснити оплату за наданими йому клієнтом (дові­рителем) векселями за відповідну винагороду — комісію. Клієнт дає зобов'язання до настання терміну платежу за векселями, але не пізніше визначеного угодою терміну (звичайно 3—5 днів) за­резервувати у банку грошові кошти в сумі доміцильованих век­селів. Договір може укладатися на певний термін або на оплату визначеної суми та/або визначених векселів.

Після підписання угоди довіритель сплачує комісійну винаго­роду (якщо послуги доміциляції не є для нього безплатними за умовою договору на розрахунково-касове обслуговування) і пе­редає в банк векселі, попередньо вчинивши на них напис про до-міцилювання.

Працівники банку безумовно приймають до сплати подані доміцильовані векселі довірителя згідно з реєстром і реєструють їх у Книзі обліку доміцильованих векселів. Довіритель зобов'язаний перерахувати в банк на відповідний рахунок кошти в обсязі, до­статньому для оплати векселя. За рахунок цих коштів або за ра­хунок наданого довірителю кредиту, сума якого попередньо за­рахована на відповідний рахунок для оплати векселів, банк як особливий платник, або доміциліат, здійснює платіж за векселем законному векселедержателю в такому порядку:

— оплата векселів, за якими установлено день погашення, здійснюється в день погашення, проставлений на бланку векселя;

— оплата векселів, за якими не встановлено терміну платежу (таких, що погашаються за поданням), здійснюється протягом одного банківського дня після його подання, якщо інше не пе­редбачено змістом векселя.

Банк здійснює платіж лише при виконанні таких умов:

1) подання оригіналу (але не копії!) векселя і супровідного ре­єстру векселів, поданих до оплати. Якщо подаються переказні векселі, складені в кількох примірниках, то платіж виконується проти того акцептованого й індосованого примірника (або примі­рників), який поданий до оплати першим;

2) наявності коштів для оплати на відповідному рахунку. Пла­тіж за векселем може бути здійснений у повній сумі за наявності достатньої суми коштів і частково (у межах наявних коштів) у разі їх недостатності для оплати векселя у повній сумі.

Банк може відмовитись від оплати недоміцильованих з особ­ливим платником та невизначено-доміцильованих векселів, у яких прямо не вказаний саме цей банк як особливий платник (доміциліат) або зазначена лише адреса банку, навіть якщо банку і відомо, що він призначений платником за векселем на підставі інших документів.

Після оплати векселів банк повідомляє про це клієнта і повер­тає йому векселі під розписку або вони відсилаються з повідом­ленням про оплату.

Банк відмовляється від оплати векселів у разі, якщо клієнтом не внесено коштів, достатніх для оплати векселя. У такому разі подавець векселя має здійснити протест, однак цей протест спря­мований не проти банку-доміциліата (хоч він і здійснюється в приміщенні банку), а проти платника (доміциліата), Отже, опера­ція доміциляції є цілком безпечною для банку, що, однак, не означає відсутності відповідальності при її здійсненні. Так, якщо, не оплативши вексель, банк порушив умови договору з клієнтом, останній має право звернутися з судовим позовом на доміциліата з вимогою компенсувати збитки.