Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вексель.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
879.62 Кб
Скачать

11.6. Розрахункові операції банків з векселями

До розрахункових операцій банків у сфері вексельного обігу відносять операції:

• оформлення заборгованості векселями;

• розрахунки з використанням векселів.

Як суб'єкт господарської діяльності банк може оформляти свою кредиторську заборгованість у формі:

— видачі простих векселів;

— акцепту переказних векселів.

Банк веде облік виданих ним простих і переказних векселів, також акцептованих тратт у відповідному журналі.

При переданні банком-боржником векселя своєму кредитору настають такі правові наслідки: зобов'язання припиняється, якщо боржник є векселедавцем простого векселя або акцептантом трат­ти, а кредитор — першим векселедержателем простого векселя або трасантом акцептованої тратти і якщо немає права регресу проти боржника щодо зобов'язання, на підставі якого виданий вексель.

Якщо в платежі відмовлено, то позов може бути заявлений лише за векселем.

Сутність операцій за розрахунками векселями щодо погашен­ня кредиторської заборгованості банку полягає в тому, що креди­тор банку погоджується прийняти від банку-боржника виконання іншого (вексельного) зобов'язання від платника за векселем. Прийняття вексельного зобов'язання відбувається передаванням векселя, придбаного банком-боржником, кредитору банку.

До операцій за розрахунками векселями з погашення дебітор­ської заборгованості перед банком належать вексельні платежі боржника на користь банку, їх суть полягає в тому, що банк-кредитор погоджується прийняти від клієнта-боржника виконан­ня іншого (вексельного) зобов'язання від платника за векселем.

Прийняття вексельного зобов'язання відбувається передаван­ням векселя, придбаного клієнтом-боржником, банку-кредитору.

Використання векселів для розрахунків за заборгованістю за банківським кредитом не допускається.

Зобов'язання банку, який передав вексель для розрахунку, вчинив індосамент і не склав із себе відповідальності безоборотним застере­женням, припиняється в разі сплати векселя банком у порядку регресу.

Відповідальність такого банку-індосанта припиняється у разі:

• оплати векселя платником;

• оплати векселя особою, яка поставила свій підпис раніше банку;

• закінчення строку позовної давності.

11.7. Інкасування векселів

Банки можуть виконувати доручення своїх клієнтів-векселедержателів, беручи на себе відповідальність за подання векселів і супровідних комерційних документів у строк платни­кові та одержання належних платежів. Ця послуга називається інкасуванням векселів і належить до комісійних операцій. Інкасування векселів здійснюється за двома видами:

а) чисте інкасо;

б) документарне інкасо.

В інкасовій операції беруть участь п'ять учасників: векселедер­жатель, який дає доручення інкасувати вексель (принципал, комітент); банк, якому дано доручення здійснити інкасування векселя (ремітент); банк, який бере участь в інкасуванні, але не є банком-ремітентом (інкасуючий банк); платник за векселем; інкасуючий банк, який здійснює пред'явлення векселів платни­кові (пред'являючий банк).

Здійсняючи інкасування, банк не бере на себе жодної відпо­відальності за форму, повноту, точність, справжність, підробку, юридичне значення будь-яких документів, так само як і за загальні та/або окремі умови, вказані в документах. Банк також не несе жодної відповідальності за відповідність даних, що зазначені в до­рученні на інкасування, умовам договору між принципалом і платником. Він не відповідає за неплатоспроможність, недбалість, неправомірну поведінку, помилку або невиконання іншого банку чи платника або ж нотаріуса при протесті, а також за затримку, втрату або знищення документів під час їх пересилання чи під час їх перебування у володінні інших осіб.

Векселедержатель звертається в банк із заявою, у якій міс­титься прохання про інкасування векселів зі свого портфеля. До заяви додаються примірники векселів, котрі виставляються для інкасування, по дві ксерокопії кожного векселя, реєстр векселів. Працівник банку, що приймає документи для розгляду, видає клі­єнтові розписку про їх отримання.

Чисте і документарне інкасо векселів банк здійснює на підставі договору про інкасування векселів, що укладається з комітентом, та до­ручення на інкасування, в якому зазначені повні інструкції комітента.

Усі документи, що передаються банку для інкасування, пови­нні супроводжуватися дорученням на інкасування (рис. 11.10), в якому мають бути точні та повні інструкції принципала. Бан­кам дозволяється діяти тільки відповідно до таких доручень. До­ручення на інкасування повинно мати реєстр або опис векселів.

ДОРУЧЕННЯ НА ІНКАСУВАННЯ

комітент

місце і дата

номер і дата реєстрації у комітента

відповідальна особа, тел./ факс

Зареєстроване:

номер і дата реєстрації у банку ремітента

Виконуючи платіж, кредитуйте наш рахунок №

Вашу винагороду і витрати утримайте відповідно до

Просимо інкасуючі банки дотримуватись інструкцій та в своїх повідомленнях посилатись на наш номер і дату

Платник:

Пред’являючий банк:

Банк і поточний рахунок платника:

ПРОСИМО ВАС ПРЕД’ЯВИТИ ВКАЗАНІ ВЕКСЕЛІ:

до платежу

до акцепту

Номер і вид векселя

Векселедавець

Ремітент

Дата

Сума

складання

платежу

ЦІ ДОКУМЕНТИ ПОВИННІ БУТИ ПЕРЕДАНІ ПЛАТНИКУ ТІЛЬКИ ПРОТИ:

платежу

переказу

чека

векселя за пред’явленням

строкового векселя

_______________

(дата платежу)

інші умови (будь-ласка опишіть)

Ваш збір за інкасування за рахунок:

Збір за інкасування кореспондента за рахунок:

за власний

за власний

платника: документи можуть бути надані до оплати збору

платника: документи можуть бути надані до оплати збору

платника: документи не можуть бути надані до оплати збору

платника: документи не можуть бути надані до оплати збору

У разі виникнення труднощів Вам необхідно зв’язатись з:

Особливі умови: (заповнити при необхідності)

Агент (посередник)

протест у разі

неакцепту

неплатежу

без протесту

Гарантія видана:

Установлений процент у випадку неплатежу: % річних,

починаючи з ___

який уповноважений змінювати ці умови

процент

може

не може змінюватись

який не уповноважений змінювати ці умови

який уповноважений на платіж

Будь-ласка пришліть документи

фельд’єгерським зв’язком

який уповноважений на акцепт

кур’єрським зв’язком

Інструкції у разі неплатежу, неакцепту та/або невиконання інших вимог

Поштові витрати

за наш рахунок

або інші коментарі:

за рахунок платника

Виконуючи платіж, кредитуйте:

наш рахунок № _______ в _______________________________

______________________________________________________

(підписи і печатка комітента)

Рис. 11.10 Доручення на інкасування

Принципал подає доручення на інкасування банку-ремітенту у трьох примірниках, якщо банк-ремітент і пред'являючий банк -одна особа; у чотирьох примірниках, якщо банк-ремітент і пред'явля­ючий банк — різні особи; у п'яти примірниках, якщо в інкасуванні крім банку-ремітента і пред'являючого банку бере участь інкасую­чий банк. За необхідності банк-ремітент може вимагати від принци­пала надання додаткових примірників доручень на інкасування.

Банк-ремітент перевіряє правильність оформлення принципа­лами доручень на інкасування, що подаються, і у разі виявлення помилок або неточностей повертає їх клієнтам на переоформлен­ня. Правильно оформлені доручення на інкасування та документи приймаються банком-ремітентом від принципала під розписку із зазначенням дати одержання на останньому примірнику дору­чення і реєструються у відповідному журналі.

Банки, приймаючи векселі для інкасування, висувають вимогу про наявність у місці оплати банківських установ. Як правило, банки відмовляються від інкасування неакцептованих переказних векселів, а також недоміцильованих векселів.

Між сторонами укладається договір, у якому деталізуються всі умови здійснення операції. До договору у вигляді додатка прикладається реєстр векселів, прийнятих на інкасо (рис. 11.11). Договір може передбачати:

— прийняття простих і переказних векселів для подання плат­никам (при настанні за ними строку платежу) для одержання пла­тежу та вчинення за ними протесту;

— прийняття переказних векселів для подання до акцепту і простих векселів строком у визначений час від подання для поставлення дати подання та здійснення за ними протесту;

— прийняття опротестованих векселів для їх подання до пла­тежу зазначеним у дорученнях на інкасування особам (за винят­ком судового порядку);

— прийняття векселів для їх передавання зазначеним у дору­ченнях на інкасування особам на визначених дорученнями на ін­касування умовах;

— вчинення інших дій з векселями та комерційними докуме­нтами, відповідно до викладених у дорученнях на інкасування ін­струкцій, з метою передавання комерційних документів платни­кові проти платежу за векселем; проти акцепту за векселем; проти платежу за векселем із попереднім акцептом векселя.

Клієнт вчинює на звороті векселів напис про передоручення (передеру чаль ний індосамент) у вигляді «Сплатіть за наказом АБ «Лілія». Валюта на інкасо», або «Сплатіть за наказом АБ «Лілія». Волюта до отримання» — застосовується у разі подання векселя до платежу; «Для індосування АКБ "Елегія"»; «Як дові­реному банку «Сорекс» для ... (перелік дій)» — застосовується для визначених принципалом дій. Передоручальний індосамент засвідчується підписом векселедержателя. Векселі передаються в банк за Актом приймання-пере давання векселів.