Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відбір проб грунту.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Класифікація грунтових часток (за н.А.Качинським)

Назва часток

Розмір часток, мм

Каміння, гравій

Пісок крупний

середній

дрібний

Пил крупний

середній

тонкий

Глина

3

3 – 1

1 – 0,25

0,25 – 0,05

0,05 – 0,01

0,01 – 0,005

0,005 – 0,001

0,001

4. Визначення обєму пор грунту. Визначений об’єм грунту змішують з рівним об’ємом води, причому утворюється не сума об’ємів в грунту і води, а об’єм дещо менший. Різниця між сумою. Узятих при дослідженні об’ємів і води і фактично одержаним об’эмом складаэ об’єм пор.

Контроль за вмістом пестицидів у грунті

Пестициди – хімічні речовини, які застосовують у сільському господарстві для захисту культурних рослин від бур'янів, шкідників і захворювань, а також для знищення гризуні, комах, які паразитують на сільськогосподарських тваринах та ін.

Пестициди потрапляють у грунт під час його обробки, обприскування або запилення надземних частин рослин, протравлювання посівного матеріалу, зберігання і розфасування пестицидів на незахищеному грунті. Радіус поширення пестицидів при цьому може бути дуже великим, особливе в разі обробки грунту за допомогою авіації ( до 4 км ).

Хлорорганічні пестициди зберігаються у грунті роками, а фосфорорганічні

розкладаються значно швидше. Стабільність пестицидів залежить від типу грунту, їх концентрації і міграції. Так, ДДТ і гексахлоран можуть проникати у піщані і глинисті грунти на глибину 0,3м, а при багаторічних обробках 1м. У грунті багатому на органічні речовини, пестициди зберігаються довше, ніж у піщаному або суглинистому. Чим більша початкова концентрація пестицидів у грунті, тим довше вони у ньому зберігаються

Пестициди можуть змішюватися с атмосферними водами у поверхневі водоймища, через кореневу систему переходити у рослини, через грант надходити у грунтові води.

Пестициди з високого біологічною активністю можуть негативно впливу на організм людини. Існують стійкі пестициди, які не тільки накопичуються в грунті, воді, харчових продуктах, а й беруть участь у кругообігу речовин. Надходячи тим чи іншим шляхом в організм людини, пестицидів можуть викликати отруєння, які бувають гострими, під гострими і хронічними:

1Гострі : отруєння зумовлені одночасним надходженням в організм великої кількості речовин і супроводжуються бурхливим розвитком захворювання.

2 Під гостре: отруєння викликається надходженням в організм відносно невеликої кількості препарату і протікає у легшій формі.

3 Хронічне: отруєння викликається надходженням в організм препаратів у кількостях, які не перевищують ГДК. Хронічні отруєння викликаються тільки речовинами, здатними до кумуляції. Кумуляція буває матеріальною та функціональною:

А ) Матеріальна кумуляція – це систематичне накопичення речовин в організмі.

Б ) Функціональна – підсумування отруто хімікатів , які викликають зміни функції окремих органів або систем організму

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]