Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відбір проб грунту.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Відбір проб грунту для фізико-хімічного дослідження

Зразки грунту беруть у ретельно-вимиті, прополоскані дистильованою водою, а потім висушені скляні банки з протертими пробками. Відбирають проби з площі 25м² у 2-3 точках діапазону. Глибина відбирання залежить від мети дослідження. Якщо потрібно визначити забруднення грунту дитячих закладів, місць відпочинку, можливості змиву шкідливих речовин у водоймище, достатньо у кожній точці взяти пробу на глибині 5-10см від поверхні грунту. Щоб вирішити питання про можливість забруднення ґрунтових вод, переходу речовин з грунту рослини, слід відбирати кілька проб з однієї точки на глибині 0-10см, 11-20, 21-30, до 1м, не змішуючи їх. Такі проби тримають в окремих мішечках.

Проби слід брати спеціальними бурами, особливо з глибинних шарів грунту. Якщо бура немає, можна зробити шурф потрібної глибини і обережно взяти проби зі стінок шурфу. Для одержання середньої проби для одного горизонту змішують проби з кожної ділянки. Проби висипають на брезент або фанеру, перемішують їх, розрівнюють у вигляді прямокутника і ділять діагоналями на 4 частини (спосіб конверта). Грунт із двох протилежних частин відкидають, а останні дві частини знову перемішують і розрівнюють, після чого відкидають інші дві частини, і так роблять поки не залишиться середня проба масою 1кг. Така проба буде відповідати дійсному складу грунту на цій глибині. Відібрану пробу пересипають у скляну банку або поліетиленовий мішечок, зверху пишуть номер, складають супровідний документ і направляють для дослідження в лабораторію.

У лабораторії зразок розсипають шаром на аркуші паперу, дроблять усі грудки і дають підсохнути протягом 2-3 днів при кімнатній температурі до повітряно-сухого стану. Потім грунт зважують, розтирають товкачиком у фарфоровій ступці і просівають крізь сито з отворами 1мм. Одержану масу зсипають у скляну банку з притертою пробкою і в такому вигляді зберігають для дослідження. Аналіз проб грунту можна зробити і без підготовки повітряно-сухого грунту. Такий аналіз проводять негайно, тому що біохімічні процеси у грунті можуть спричинитися до зміни його складу. Якщо протягом 4-6 годин аналіз зробити неможливо, слабо забруднений грунт слід зберігати у холодильнику при температурі 0° протягом 72 годин, а значно забруднений – 48 годин або додати до проби консерванти (толуол, хлороформ) з розрахунку 5-6мл на кожний кілограм грунту. Грунт, консервований хлороформом, придатний для визначення у ньому нітритів, нітратів і хлоридів.

Відбір проб грунту для бактеріологічного дослідження

Напередодні взяті проби грунту готують стерильну тару – скляні банки місткістю 0,5л, які закриваються целофановими ковпаками або пластмасовими кришками. Можна також використовувати стерильні целофанові або паперові (пергаментні) мішки, вміщені у клейончасті або тканинні пакети. На заготовлену скляну тару наклеюють етикетки з лейкопластиру і пакують у спеціальний двостінний ящик, щоб проби не промерзали і не перегрівалися.

Для відбору поверхневих проб використовують металеву лопатку (совок, ніж, ложку), а для заглиблених – бур Некрасова. Потрібні також засоби для обпалення лопатки (спирт, сірники, вата, пінцет).

Для санітарно-гігієнічного контролю міських і сільських житлових будівель на кожні 1000м² виділяють дві ділянки по 25м²: одну – поблизу джерел забруднення, другу – далі від неї. На земельних ділянках, які зайняті різними сільськогосподарськими культурами або поливаються різними засобами, слід брати проби з кожної ділянки. При наявності грядок і борозен проби з них беруть окремо.

Частіше проби відбирають з одного шару на глибині росту коренеплодів (до 20см), тому що в природних умовах бактерії добре адсорбують у верхніх шарах грунту. У деяких випадках для характеристики грунтового методу знешкоджування і вивчення впливу забруднення грунту на санітарний стан грунтових вод, проби беруть з глибини 25, 50, 100см і більшої до поверхні ґрунтових вод.

З п’яти проб по 100-150г, взятих з однієї ділянки, готують одну середню пробу, яку поміщають у стерильну тару. Проби грунту маркірують, кладуть в окремі гнізда ящика і з супровідним документом (з позначенням дати, місця, глибини відбору та ін.) негайно доставляють у лабораторію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]