Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В План маркетингу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

204

Додаток В

План маркетингу підприємства на 2006 - 2008 рр.

ЗМІСТ

1. Відомості про компанію (в контексті ситуації на українському ринку)

2. Резюме

3. Ситуаційний аналіз: передумови; збут; стратегічні ринки; ключові продукти; ключові області продажу

4. Цілі маркетингу

5. Стратегії маркетингу

6. Підтримка збуту

7. Бюджет та облік прибутків та витрат

8. Контроль за виконанням плану

1. Відомості про підприємство (в контексті ситуації на українському ринку)

Підприємство обслуговує клієнтів по всьому світі та є активним учасником національної рибодобувної галузі. Зручне географічне розташування компанії забезпечує короткий транзитний час доставки товарів до найважливіших ринків вантажним автомобільним, морським та повітряним транспортом.

Останнім часом загальний збут рибопродуктів в Україні переживав період стагнації. Але в 2004-2005 рр. намітилася тенденція до поліпшення ситуації: обсяги продажу на українському ринку зросли на 20 %.

Обсяг продаж оселедця в Україну завжди залишався на достатньому рівні, але ніколи ця країна не була ключовим ринком збуту підприємства.

У зв'язку із захворюванням худоби (коров'ячий сказ, ящур) та свійської птиці (пташиний грип) попит на рибу на світовому ринку підвищився. В Україні, до того ж існує значний потенціал споживання риби: за міжнародними медичними стандартами людині щорічно потрібно вживати 20 кг. морепродуктів, тоді як в нашій державі даний показник становить лише 5 кг.

2. Резюме

Незважаючи на те, що сукупний збут компанії в Україні збільшився на 25 %, обсяг продаж лососю збільшився вдвічі. Великим попитом користується оселедець, і не тільки на переробних підприємствах, де його використовують для засолювання та закопчування. Свіжоморожений оселедець користується великим попитом серед населення, виконуючи роль столової риби (господарки розробили рецепти різноманітних страв, таких як оселедець в клярі, філе оселедцю з овочами тощо). Проблемною областю для підприємства впродовж певного часу залишалася скумбрія, ринкова частка по якій досягала лише 10 % при низькому рівні збуту в переробну промисловість. Нині фірма обслуговує 20 % ринку лососевих. Якщо економічні умови залишатимуться стабільними, існує шанс зайняти переважну частку цього ринку. Висока якість пропонуємої риби та відповідна упаковка сприятимуть створенню конкурентної переваги на освоєному ринку.

Головна ціль, передбачена цим планом, - досягти протягом найближ-чих трьох років збільшення продажу в Україні, обмежуючись в реальних умовах інвестиціями лише у персонал та ресурси, без значних додаткових капіталовкладень у будівлі та обладнання.

3. Ситуаційний аналіз

3.1. Передумови:

- стабільність позицій протягом останнього часу національної валюти порівняно з євро та доларом США;

- не створюватимуть перешкод запроваджені ЄС мінімальні ціни на лососеві сорти риб, тому що Україна не є членом ЄС й найближчим часом їм не стане. В той час, як Польща, яка є нині важливішим ринком збуту продукції фірми, приєдналася до ЄС, що викликало відповідне зниження попиту у зв'язку з істотним збільшенням ціни. Цей фактор спонукає до переорієнтації товарних потоків на користь України;

- обсяг продажу на українському ринку у 2004 р. склав 260 тис. т свіжомороженої риби, живої та охолодженої – 44 тис. т. Відносна частка імпортної та вітчизняної риби: 65% - імпортна, 35% - українська.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]