Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відбір проб грунту.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Відбір проб грунту для дослідження на пестициди

Запроваджують:

  1. На території сільсько-господарських угідь, садів, виноградників, розміщених на відстані до 500м від надземних і поверхневих водоймищ, водозабірних споруд;

  1. У місцях масового відпочинку населення, де рослинність підлягала обробці пестицидами або у випадку розміщення місць відпочинку на відстані до 500м від об’єктів обробки;

  1. У 1 поясі зони санітарної охорони джерел господарсько-питного водопостачання;

  1. На території дитячих, оздоровчих і лікувально-профілактичних закладів;

  1. На території складів пестицидів, аеродромів, заправних майданчиків хімавіації.

Перед відбором грунту з’ясовують, які препарати застосовували для обробки досліджуваного об’єкта, кількість проведених обробок, величину навантаження препарату на 1га і концентрацію розчину. Всі ці дані слід передати у лабораторію разом із взятою пробою.

Відбір проб визначається метою дослідження і площею грунту, який досліджується. При взятті проб з площі 0,5га за умов однорідного грунту і приблизно однакової інтенсивності забруднення її пестицидами, ділянку ділять на 2-6 частин і більше. Не менше ніж у п’яти точках кожної ділянки беруть проби масою 500-1000г. Взяті проби поміщають у поліетиленові мішечки з номерами. Проби супроводжують актом з позначенням дати, місця, глибини відбору проби, назви лабораторії, куди направлена проба грунту, прізвищ і посад осіб, які брали пробу та інших даних, що мають значення під час аналізу.

Глибина відбору проб залежить від мети дослідження. У випадках, коли належить визначити забруднення грунту дитячих і лікувальних закладів, місць відпочинку, можливість зливу пестицидів у водоймище або забруднення повітря пестицидами, які випаровуються з грунту або надходять у повітря з грунтовим пилом, достатньо у кожній позначеній точці відбору взяти проби на глибині до 5-10см від поверхні грунту.

Якщо йде мова про забруднення грунтових вод пестицидами, які проникають з поверхні грунту углиб, або перехід їх з грунту у рослини, слід відбирати кілька проб в одній точці на глибині 0-10см, 11-20см, 21-30см, не змішуючи одну пробу з іншою.Для одержання однієї середньої проби з кожного рівня їх можна змішати і, відібравши пробу масою 500-1000г, помістити її в мішечок.

Проби слід брати спеціальними бурами, особливо з глибинних шарів грунту. Якщо бура немає, можна зробити шурф потрібної глибини і обережно відібрати проби їз стінок шурфу. Поверхневі проби грунту (0-10см) можна відібрати металевою або фарфоровою ложкою.

У лабораторії грунт розкладають тонким шаром на папері (не на сонце), висушують при кімнатній температурі. Висушений грунт дроблять у ступці, пересівають через сито з отворами 1-1,5мм, після чого для аналізу відбирають наважки масою 50-100г. якщо відомо або припускається, що концентрація шуканого пестициду невелика, наважку грунта можна збільшити.

Якщо можливе потрапляння пестицидів з грунту в рослини і рослинні продукти харчування, проби грунту відбирають на глибині 0-20см або 0-30см, одночасно слід відібрати і проби продуктів харчування рослинного походження. У взятих пробах роблять кількісні визначення пестицидів і порівнюють результати із затве6рджиними в Україні нормативами вмісту пестицидів у грунті.

Табл. 1 Нормативні результати вмісту пестицидів у грунті

Речовина

Гранічно допустима концентрація

мг/кг

ДДТ

1,0

Гексахлоран

1,0

Гамма-ізомер гексахлорану

1,0

Поліхлорпінен

0,5

Поліхлоркамфен

0,5

Сезін

0,5

Прометрин

0,5

Хлорофос

0,5

Карбофос

2,0

Хлорален

0,05

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]