Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пример реферата.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

2.1 Культові споруди

На території Скандинавського півострова існує кілька культових споруд, так, наприклад, у Швеції - гробниця короля з Ківіка, розташована на південно-сході шведської провінції Сконе, знаменита як за конструктивними особливостями, так і своїми розмірами; наскальні рельєфи в Танума, що налічують близько 3000 малюнків , згрупованих більш ніж у 100 місцях уздовж 25-кілометрової лінії і вік яких становить від 3800 до 2600 років; Стара Упсала, найбільший культовий і політичний центр язичницької Скандинавії.

У Фінляндії - Собор Успіння Пресвятої Богородиці, що є кафедральним собор православної церкви Фінляндії; Гельсінський храм, розташований в місті Еспоо і є сто двадцять четвертого діючим храмом Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів.

У Норвегії - Верф Брюгген, внесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; Вега - муніципалітет в губернії Нурланн, що складається з 6500 островів архіпелагу, знахідки свідчать про те, що ці місця були заселені ще з кам'яного віку; Гейрангер-фіорд - фіорд у регіоні Суннмере, головною визначною пам'яткою якого є водоспади - Сім сестер, Фата нареченої і Наречений, внесений до списку спадщини ЮНЕСКО; наскальні малюнки в Альті; Нідароса - національна святиня Норвегії і найбільше культова споруда Скандинавії.

2.2 Пам'ятки природи і мистецтва на території Скандинавського півострова

Під час відвідування Скандинавського півострова, можна познайомитися з величезною кількістю пам'ятників, як природи, так і мистецтва.

На території держави Фінляндії можна побачити пам'ятник імператору Олександру II, який розташований в Гельсінкі, лютеранський Кафедральний собор, палац Держради. Найбільш цікаві визначні пам'ятки міста - Палац Фінляндія, вирубана в скелі церква на площі Темппелінаукио, пам'ятник Сибеліусу, Успенський собор і новий Палац опери.

Поряд з містечком Савонлінна розташований розкішний замок Олавінлінна. Заснований в 1475г., Олавінлінна повинен був захищати східний кордон шведсько-фінської імперії.

Але найбільша кількість пам'ятників культури зосереджено в місті Турку, перш за все через те, що саме це місто було першою столицею Фінляндії, і є найстарішим містом країни. Тут можна побачити Луостарінмеке, єдине в місті будівля, що збереглася ще з часів середньовіччя. У північній частині розташований середньовічний Кафедральний собор, національна усипальниця євангелістсько-лютеранської церкви Фінляндії, датований XIII століттям. Взагалі фортеця Турку, заснована в 1280 році, - найвідоміше історична споруда у Фінляндії. Її будинку - своєрідні музеї. Їх інтер'єр відтворює атмосферу того чи іншого історичного періоду. Турку - місто, розташоване на південному узбережжі Фінляндії. При в'їзді в нього з боку Швеції, він схожий на ворота, що ведуть у країну.

Але й інші держави, розташовані на території Скандинавського півострова, нітрохи не поступаються Фінляндії за кількістю пам'яток культури та мистецтва. Так, наприклад, Швеція, яка рясно наділена не тільки природною красою, а й пам'ятками культури. На території цієї країни ми можемо побачити знаменитий Королівський палац з королівською каплицею і Античним музеєм Густава III, а також Двірцеву церква, собор Св. Миколи (XIII-XV ст., Місце коронації шведських монархів), Збройну палату, Королівський монетний двір, Казначейство, палац Укceншepна і Teccинcкий палац.

Ha ocтpoвe Pіддapxoльмeн, який дослівно перекладається як лицарський острів, розташовано кілька унікальних палаців - Палац Bpaнгeля, Палац Cтeнбoкк і Палац Бyндe, в кoтopoм ceйчac pacпoлaгaeтcя Bepxoвний cyд. Також цікава Ріддархольмськая церква (XIII-XV ст.), Місце поховання шведських королів і аристократів і Будівля Парламенту, розташоване на острові Хельгіндсхольмен і відкрите для відвідування, а в підвалі якого розташований підземний музей середньовічного Стокгольма.

Але самі знамениті пам'ятники мистецтва і туристичні визначні пам'ятки столиці розташовані на острові Юргорден, розташованому на схід від історичного центру Стокгольма. Тут ми можемо побачити палац Розендаль, вежу Kaкнеcтopнет, висота якої 155метров, а вся южнaя чacть Юpгopдeнa представляє собою частину величезного, і поки єдиного в світі, Еко-Парку. Також варто відвідати палац Розерсберг з експозицією інтер'єрів XVIII-XIX століть і палац Стромсхольм з експозицією шведського мистецтва XVII століття, вищою школою верхової їзди і гіппологіческім центром.

Також варто відвідати район Кунгсхольмен, який відомий, перш за все, своєю Ратушею, де традиційно проходить церемонія вручення Hoбeлeвcкіx премій. Вежа ратуші, з позолоченим куполом, є емблемою Стокгольма і прекрасним оглядовим майданчиком.

У передмісті знаходиться резиденція шведської королівської сім'ї - знаменитий палац Дротнингхольм з чудовим парком і Дротнінхольмскім придворним театром, в якому кожне літо проходять оперні та балетні вистави і концерти в оригінальних декораціях XVIII ст. На захід від Стокгольма лежить найстародавніша королівська резиденція країни - замок Гріпсхольм, чиї інтер'єри вважаються одними з найрозкішніших у Європі.

Що ж стосується Норвегії, то тут можна побачити «суміш» зі старої і нової архітектури з великою кількістю пам'яток культури і мистецтва. Так, наприклад, замок Акерсхус з музеєм Опору, ворота Карла Джонса і Фредерікс, будівля Парламенту, Королівський палац у парку Слоттспаркен, будівля Національного театру, знаменитий Фрогнер-парк з гігантським скульптурним ансамблем роботи Густава Вігеланна. Але найбільша кількість пам'ятників мистецтва сконцентровано в місті Берген. Тут можна подивитися фортецю Бергенхюс, вежу Розенкранца, Маріякіркен (церква Святої Діви Марії, XII ст.) І сотні "пряниковий будиночків" під черепичними дахами, що складають основну красу міста.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]