Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пример реферата.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

1.2 Клімат та особливості погод у регіоні

Майже весь Скандинавський півострів, за винятком крайньої півночі, розташований у субарктичному поясі, лежить в північній половині помірного пояса. При цьому він знаходиться під безпосереднім впливом водних мас Атлантичного і південно-західній частині Північного Льодовитого океанів і їх морів, значно пом'якшують суворість його клімату. Великий вплив на формування природних умов мають теплі течії, «витоком» яких служить могутній Гольфстрім. Омиваючи берега Скандинавії, ці течії помітно підвищують температуру води і повітря і створюють сприятливі умови для розвитку традиційних галузей господарства - рибальства і судноплавства.

Пом'якшує вплив океану на клімат Скандинавії особливо проявляється на заході - в Норвегії та південно-західній Швеції (рис 1). Для цих областей характерна м'яка зима, майже безморозна, з сильними вітрами і мжичать дощами, прохолодне літо і рясне зволоження. Клімат східної частини Скандинавського півострова більш континентальний. Це пояснюється бар'єрної роллю Скандинавських гір по відношенню до вологих західним вітрам з Атлантики, а також більш частим проникненням повітряних мас з півночі і північного сходу. Тому на сході порівняно тривала морозна зима зі стійким сніговим покривом.

Рис 1. Річний хід температур, опадів і відносної вологості на західному і східному узбережжях Скандинавського півострова

1.3 Гідрологічна і гідробіологічна характеристика омивають регіон морів

Найбільш характерна загальна риса географічного положення країн Скандинавського півострова - їх приморське, або, точніше, морське, положення. Море завжди відігравало і продовжує грати дуже важливу роль у формуванні господарства півострова. Воно робить сильний вплив на структуру економіки, вигляд міст і економічних районів.

По відношенню до моря країни Скандинавського півострова розташовані різному. Так, приміром, Фінляндія віддалена від океанських шляхів і оточена замерзаючими взимку Ботнічною і Фінською затоками Балтійського моря, температура води якого влітку становить 15 ... 16 ° С, а взимку 2 ° С. Глибини Балтійського моря невеликі, в середньому 50 м , В затоках значно менше. До складу фауни ж Балтійського моря поряд з реліктовими арктичними (наприклад, балтійський тюлень) і північно-атлантичними елементами входять деякі прісноводні види (лящ, щука, тепер вже рідкісні балтійські сиги, та ін.) До унікальних представникам іхтіофауни відноситься вугор. Головна промислова риба Балтійського моря - оселедець, ловлять також тріску, палтуса, кільку. Особливо цінна риба - балтійський лосось.

Якщо ж говорити про територію Швеції, то вона омивається водами Північного моря. На режим, якого великий вплив робить суша, яка оточує її з трьох сторін. Тому в морі, особливо на півдні і сході, спостерігаються значні коливання температури повітря та води (від 0 до 8 ° С взимку і від 12 до 18 ° С влітку). Фауна ж Північного моря близька до фауни Атлантичного океану. Великі рибні багатства, зосереджені головним чином на численних мілинах, роблять це море одним з великих районів рибальства. Найбільше значення мають оселедець, тріска, камбала, макрель.

Що ж стосується Норвегії, то вона омивається крім Північного моря ще й Норвезьким, яке є найбільшим у даному регіоні. Завдяки теплому Норвезькому течією море повністю не замерзає, температура води на поверхні не опускається нижче 3 ° С. Норвезьке море дуже багате рибою, особливо оселедцем, макреллю і тріскою. Але в даний час улови риби в Норвезькому морі істотно скоротилися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]