Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум 2 Шевченко ММ1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Шевченко М.М., к.філос.н., доцент

Практикум № 2

Кейс-стаді: «Прогностичний аналіз сценаріїв геополітичного майбутнього України» – 2 години.

Вступ: Безперервно зростаючий динамізм соціально-політичних, економічних, науково-технічних, ідеологічних та інших змін надає науковому передбаченню майбутнього винятково важливе, часто глобальне значення. Без прогнозування явищ і процесів, передбачення перспектив їх розвитку неможливе науково обґрунтоване вироблення і прийняття ефективних рішень у сфері забезпечення національної безпеки. Виявлення назріваючих тенденцій, проблем і суперечностей у міжнародних відносинах, пошук шляхів і методів їх вирішення, надійний політичний прогноз – важливі завдання інформаційно-аналітичного забезпечення стратегічного планування у сфері національної безпеки.

План практичного заняття:

1. Ознайомлення з методикою прогностичного аналізу.

2. Набуття практичних навиків прогностичного аналізу сценаріїв геополітичного майбутнього України для обґрунтування зовнішньополітичних пріоритетів України в контексті забезпечення національної безпеки.

Мета практичного заняття:

Привити практичні навички прогностичного аналізу сценаріїв геополітичного майбутнього України на період до 2025 року для обґрунтування зовнішньополітичних пріоритетів в контексті забезпечення національної безпеки.

Проблемна ситуація: У термінах класичної геополітики українську геостратегію сьогодні визначають дві головні парадигми: Євразійська та Євроатлантична. Специфіка геополітичних координат України полягає в її належності одночасно до двох регіонів – Європи та Євразії, при чому в обох регіонах Україна займає периферійне положення. І США, і Росія відводять Україні значуще, але аж ніяк не ключове місце у своїх геостратегічних розрахунках. Ще меншою є увага до неї Європейського Союзу, з мовчазної згоди якого Україна ризикує перетворитися на «сіру зону» між об`єднаною Європою й Росією і врешті-решт буде змушена до економічного й політичного інтегрування з Російською Федерацією. Водночас слід врахувати, що Україна є настільки важливим геополітичним чинником у Центральноєвропейському регіоні, що про її абсолютно нейтральний і позаблоковий статус може йтися лише умовно. Історія міжнародних відносин ілюструє, що державам, які знаходяться на стику протилежних геополітичних інтересів, бути нейтральними просто неможливо. Позаблокове існування таких держав було досить короткочасним і закінчувалося насильницькою зміною їхнього статусу ззовні. До того ж вихід на передній план несилових аспектів безпеки знижують роль класичної позаблоковості і навіть роблять її сумнівною. Втім перетворення України на лімітрофну зону стає можливим лише за умов загострення російсько-атлантичних взаємин, переходу їх до конфронтаційної стадії. За таких умов перед Україною постає нагальне завдання завершення геополітичної самоідентифікації та визначення зовнішньополітичних пріоритетів в контексті забезпечення національної безпеки.

Анотація змісту: слухачі під час самостійної роботи знайомляться з методикою прогностичного аналізу, із резюме прогнозів геополітичного майбутнього України на період до 2025 року, результатами контент-аналізу геополітичних пріоритетів та інтересів України, Росії, країн ЄС та США 2000-х років, визначають свої позиції та уподобання і заповнюють анкету. На практичному занятті викладач оцінює вірогідність реалізації розроблених сценаріїв за допомогою експертних оцінок з використанням стандартної «дельфійської техніки», після чого ставить питання для обговорення щодо найбільш вирогідного позитивного сценарію геополітичного розвитку України.

Ключові слова: геополітичні інтереси, геополітична модель держави, геополітичний прогноз, геополітичний розвиток, геополітична траєкторія, лімітроф, прогностичний аналіз.

Перелік технологій прийняття рішень: метод «Дельфа».

Методичні рекомендації з підготовки та виконання практичного заняття:

1-й етап: слухачі під час самостійної роботи знайомляться з методикою прогностичного аналізу, із резюме прогнозів геополітичного майбутнього України на період до 2025 року, результатами контент-аналізу геополітичних пріоритетів та інтересів України, Росії, країн ЄС та США 2000-х років.

2-й етап: слухачі під час самостійної роботи визначають свої позиції та уподобання щодо геополітичного майбутнього України на період до 2025 року і заповнюють анкету: а) прогноз основних варіантів геополітичної траєкторії з урахуванням факторів та обмежень (заповнення табл. 2 в анкеті); б) вибір та оцінка значимості геополітичних стратегічних пріоритетів зовнішньої політики на перспективу до 2025 року (відповіді на питання № 2; № 3 в анкеті).

3-й етап: викладач під час проведення практикуму оцінює вірогідність реалізації розроблених сценаріїв за допомогою експертних оцінок з використанням стандартної «дельфійської техніки» (див. табл. 1), після чого ставить питання для обговорення щодо найбільш вирогідного позитивного сценарію геополітичного розвитку України.

Таблиця 1