Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика ІІ к студ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад

«УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА «КРОК»

КИЇВСЬКИЙ КОЛЕДЖ НЕРУХОМОСТІ

ЗАТВЕРДЖУЮ:

(на підставі схвалення рішенням

Вченої ради Університету

від “___” ____ 201__ р., протокол № ___)

Перший проректор___________Шаров О.І.

“______” ______________ 20____ р.

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

Розроблено цикловою комісією обліково-економічних дисциплін

Розробники: Гончаренко А.І., Коваль І.Ф., Шевченко Т.М.

РОЗГЛЯНУТО І СХВАЛЕНО

на засіданні циклової комісії обліково-економічних дисциплін

(протокол № ___ від “___” ____ 20___р.)

Голова циклової комісії

___________________ Червінська Т.М.

Київ – 2010

Розділ іі. Наскрізна задача Тема 2.1. Організація діяльності підприємств

Порядок створення підприємства, його реєстрація в державних податкових органах. Правові основи функціонування підприємства. Місія та цілі підприємства. Статут підприємства. Джерела формування коштів підприємства. Зовнішнє середовище функціонування підприємств, характеристика його елементів. Внутрішня структура підприємства, взаємозв’язок елементів. Організація діяльності та конкурентоспроможність підприємства. Головні напрями діяльності підприємства. Стратегія розвитку підприємства.

Тема 2.2. Виробнича діяльність підприємства

Поняття та класифікація продукції (робіт, послуг). Вимірники обсягу виробництва продукції (робіт, послуг): фізичні, умовно-натуральні, подвійні-натуральні. Номенклатура і асортимент продукції. Валова, товарна, чиста і реалізована продукція. Маркетингова діяльність підприємства. Виробнича програма підприємства. Економічне обгрунтування виробничої програми. Її узгодженість з виробничими потужностями, трудовими, матеріальними, інвестиційними ресурсами підприємства. Якість, конкурентоспроможність та рентабельність продукції.

Тема 2.3. Ресурси підприємства

Характеристика ресурсів підприємства. Поняття трудових ресурсів, їх склад, структура, чинники, що впливають на зміни у складі трудових ресурсів. Чинники, які впливають на формування персоналу. Сучасна кадрова політика підприємств. Обгрунтування раціональної структури персоналу підприємства. Складання штатного розкладу.

Суть і види капіталу та основні фонди підприємства. Складові виробничих фондів: основні та оборотні фонди, їх характеристика та значення у виробничому процесі. Функціонування та елементний склад оборотних коштів підприємства.

Тема 2.4. Бухгалтерський облік на підприємстві

Ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал. Характеристика та вибір системи оподаткування. Аналіз рентабельності та платоспроможності підприємства. Перспективи розвитку підприємства.

Тема 2.5. Витрати та фінансові результати

Характеристика поточних витрат підприємства. Склад витрат в сфері виробництва та в сфері надання послуг. Поняття собівартість продукції. Система управління поточними витратами.

Доходи підприємства, економічна суть, призначення, склад, джерела утворення. Прибуток підприємства, його значення як кінцевого показника діяльності підприємств. Види прибутку, напрями використання. Оцінка прибутковості підприємства. Ефективність діяльності підприємства та чинники її зростання.

Тема 2.6. Звітність підприємства

Документообіг, загальні правила документообігу підприємств. Форми бухгалтерського обліку підприємств. Облікова політика підприємств. Склад і призначення фінансової звітності. Вимоги до зіставлення звітності. Зміст, принципи підготовки, побудови та складання бухгалтерської звітності підприємства. Взаємозв’язок форм фінансової звітності.

Іі етап практики

2.4. Практичне завдання

В сучасних умовах розвитку економіки важливим завданням в процесі навчання є формування у студентів системи спеціальних знань, умінь та практичних навичок у галузі аналізу та планування показників господарсько-виробничої діяльності підприємства, враховуючи чинники зовнішнього та внутрішнього середовища його функціонування. Мета цих процесів - забезпечення ефективної господарської діяльності підприємства та позитивних фінансових результатів. Досягнення поставленого завдання забезпечується на лекційних, практичних, семінарських заняттях та неформального наповнення змістом самостійної роботи студентів. Навчальна практика є одним із важливих елементів цієї системи.

Перед виходом на практику студенти одержують програму практики та індивідуальне завдання.

Завдання навчальної практики побудоване у вигляді наскрізної економічної задачі, основна мета якої - надати можливість студентам самостійно розібратися у взаємозв’язку та зрозуміти взаємозалежність усіх економічних показників господарської діяльності будь-якого підприємства і з’ясувати, за яких умов та за рахунок використання яких чинників можна досягти оптимальних фінансових показників діяльності підприємства та його стійкого становища на ринку.

Виконання практичного завдання сприяє залученню до самостійного вирішення навчальних, дослідницьких та організаційних завдань, а також активізує діяльність студентів, розширює їх світогляд, підвищує ініціативу.

Рівень оволодіння знаннями, вміннями, навичками, професійними, діловими якостями студентів, що працюють над завданням практики, буде залежати від їх вміння свідомо і вмотивовано спланувати та організувати свою роботу., визначивши пріоритетні цілі та завдання, та спланувавши шлях та етапи досягнення поставленої мети.

1.

2.1. Організація діяльності підприємств

Знати:

Порядок створення підприємства, його реєстрація в державних податкових органах. Правові основи функціонування підприємства. Джерела формування коштів підприємства. Зовнішнє середовище та внутрішню структуру підприємства.

Вміти:

1. Розробляти статут підприємства.

2. Визначати джерела коштів на створення підприємства.

Ознайомитись:

Із законодавчою базою створення та організацією діяльності підприємств.

Звіт з теми

2.

2.2. Виробнича діяльність підприємства

Знати:

Поняття та класифікація продукції (робіт, послуг). Вимірники обсягу виробництва продукції (послуг). Номенклатуру і асортимент продукції. Виробничу програму підприємства. Якість, конкурентоспроможність та рентабельність продукції (послуг).

Вміти:

1.Роробляти виробничу програму.

2. Визначати обсяг товарної, валової та реалізованої продукції.

3. Оцінювати прибутковість продукції (послуг).

Ознайомитись:

Із нормативними документами з питань виробничої діяльності підприємств та розробки виробничої програми.

Звіт з теми

3.

2.3. Ресурси підприємства

Знати:

Характеристика та склад ресурсів підприємства. Поняття трудових ресурсів, їх склад, структура, чинники, що впливають на зміни у складі трудових ресур-сів. Склад основних та оборотних фондів підприємства.

Вміти:

1. Визначати чисельність та структуру персоналу підприємства.

2. Визначати структуру матеріальних ресурсів підприємства, співвідношення основних та оборотних фондів.

Ознайомитись:

Із нормативною документацією та вимогами до розробки штатного розпису підприємства.

Скласти:

Штатний розпис підприємства

4.

2.4. Організація оплати праці

Знати:

Поняття та засоби мотивації трудової діяльності працівників. Вимоги до системи мотивації праці. Форми і системи оплати праці. Доплати і надбавки до заробітної плати. Основні принципи преміювання персоналу.

Поняття та склад фонду оплати праці. Джерела коштів на оплату праці.

Вміти:

1. Визначати фонд оплати праці підприємства, його структуру за джерелами формування коштів на оплату праці.

2. Розраховувати розмір заробітної плати та її склад за елементами.

Ознайомитись:

Із законодавчими актами та нормативними документами з питань оплати праці.

Скласти:

1. Звіт з праці.

2. Відомість по оплаті праці.

5.

2.5. Витрати та фінансові результати

Знати:

Характеристику та склад поточних витрат підприємства. Структуру витрат. Поняття собівартість продукції.

Джерела утворення доходів та прибутку підприємства. Види прибутку, напрями використання. Показ-ники прибутковості. Ефективність діяльності та чинники її зростання.

Вміти:

1. Визначати виручку від реалізації продукції (надання послуг).

2.Визначати податки.

3. Визначати фінансові результати діяльності підприємства.

4. Розраховувати показники рентабельності та ефективності діяльності підприємства.

Ознайомитись:

Із законодавчою базою та нормативної документацією з питань визначення та відображення фінансових результатів підприємства та податковим законодавством України.

Скласти:

Звіт про фінансові результати.

Зведену таблицю основних економічних показників підприємства.

6.

2.6. Звітність підприємства

Знати:

Форми бухгалтерського обліку підприємств. Облікову політику підприємств. Склад і призначення фінансової звітності. Вимоги до зіставлення звітності. Зміст, принципи підготовки, побудови та складання бухгалтерсь-кої звітності.

Взаємозв’язок форм фінансової звітності.

Вміти:

1. Складати первинні документи та бухгалтерські регістри.

2. Складати основні форми фінансової звітності підприємства.

Ознайомитись:

Із порядком ведення аналітичного та синтетичного обліку та системою бухгалтерських рахунків та порядком складання форм бухгалтерської звітності..

Скласти:

Форму № 1 “Баланс підприємства”

Форму № 2 “Звіт про фінансові результати підприємства”.

Зміст завдання практики: