Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика ІІ к студ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
741.38 Кб
Скачать

3. Підведення підсумків практики. Вимоги до звіту

Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми практики.

Захист практики відбувається окремо за кожним етапом .

Комісія, до складу якої входять керівники практики від навчального закладу приймають залік у студентів. При оцінюванні звіту береться до уваги оцінка та характеристика керівника практики. Загальна оцінка за практику вноситься до заліково-екзаменаційної відомості і до залікової книжки студента.

Студентам, які не виконали програму практики може бути надано право проходження практики повторно у вільний від навчання час. У разі повторного не виконання програми практики, студент відраховується з навчального закладу.  

Підсумки практики обговорюються на засіданнях циклової комісії, а загальні підсумки підводяться на педагогічних радах коледжу не менше одного разу протягом навчального року.

Вимоги до звіту

Форма звітності студента практики – це подання письмового звіту, який оформлений згідно з вимогами.

У звіті на фактичному матеріалі бази практики чи віртуального підприємства студент розкриває основні питання програми, проводить аналіз щодо вдосконалення роботи бази практики.

Письмовий звіт повинен включати:

  • титульну сторінку звіту ( додаток А);

- зміст (додаток Б);

  • звіт про проходження практики;

  • щоденник (додаток В);

  • список літератури (перелік використаної літератури);

  • додатки.

Окремо до звіту необхідно додати:

- характеристику-відгук від бази практики ( додаток Г);

  • рецензію на звіт про проходження практики, що складаються керівником практики від навчального закладу (додаток Д).

Титульна сторінка звіту про проходження навчальної практики оформлюється згідно з додатком А. Його підписують керівник практики від навчального закладу, керівник від бази практики та скріплюють печаткою відповідної бази практики.

Зміст звіту (дивись додаток Б) складається відповідно до його структури та є допоміжним інструментом, що дозволяє здійснювати дієвий контроль за наявністю відповідних розділів та тем практики. В звіті подається структура звіту (розділ чи назва теми) та вказується номер відповідної сторінки.

Звіт про проходження навчальної практики складається:

  • з двох самостійних частин:

    • розділ І “Вступ до фаху”

    • розділ ІІ - “ Наскрізна задача”, зміст якої складається з теоретичної частини та практичної.

В теоретичній частині розкривається зміст основних тем відповідно до тематичного плану програми практики. В кожному розділі робиться його загальнотеоретичний аналіз, визначається законодавча та нормативна база, описується методологія застосування, структурні елементи, документальне забезпечення, порядок ведення економічних розрахунків на підприємстві.

У практичній частині студенти проводять аналізують діяльність підприємства, виявляють недоліки та проблемні питання в їх функціонуванні з’ясовують вплив окремих операцій на результат діяльності підприємства, роблять висновки та пропозиції щодо ефективності функціонування діяльності підприємств. Крім того до звіту додаються додатки у вигляді первинних документів, бухгалтерських регістрів, тощо.

Звіт про практику може бути написаним або надрукованим. Оформлення аналітичних таблиць та відповідні розрахунки повинні проводитись з використанням комп’ютерної техніки. Всі записи необхідно виконувати чітко, охайно та розбірливо на білому папері формату А4, з однієї сторони аркуша. На сторінці необхідно розмістити 26-28 рядків тексту. Поля повинні складати: ліве – 25 мм, праве, верхнє та нижнє – 20 мм. Нумерація сторінок наскрізна та послідовна, вона починається після титульної сторінки. Номер сторінки проставляється арабськими цифрами в правому верхньому кутку або вгорі чи внизу сторінки по центру.

Звіт повинен бути виконаний студентом самостійно. Категорично забороняється подання одного тексту звіту різними студентами.

Текст звіту повинен містити допоміжні або ілюстративні матеріали – розрахункові таблиці, схеми, діаграми, графіки тощо. Кожна одиниця допоміжних матеріалів наскрізно нумерується (наприклад, “Малюнок 1”, “Таблиця 3”) і в тексті звіту на них робиться відповідне посилання, яке записується в круглих дужках.

При використанні законодавчих, нормативних, інструктивних, наукових чи навчальних джерел або при посиланні на них обов’язково вказується вид нормативно-правового документу (джерела), його назва, реєстраційний номер та дата прийняття. За необхідності робиться додаткове посилання на розділ, главу, статтю чи пункт нормативно-правового документу.

У випадку, коли текст звіту має відповідний додаток, на нього дається відповідне посилання.

Список літератури повинен містити нормативно-правові, наукові та навчальні джерела, які використовувались студентом при проходженні практики та написанні звіту. Основним принципом складання списку літератури є алфавітно-тематичним, за яким до списку вносяться:

- Конституція України;

- закони України;

- укази Президента України;

- рішення та постанови Верховної Ради та Кабінету Міністрів України;

- інструкції відповідних відомств;

- інші джерела інформації за алфавітом.

Написання переліку використаної літератури повинно відповідати правилам бібліографічного опису різних видів наукових видань:

– книга одного автора: прізвище автора, ініціали; без лапок з великої літери назва книги; через двокрапку з великої літери підзаголовок книги; ставиться крапка й тире; місто видання (повністю, за виключенням Москви – скорочується як М.; Києва – К.; Ленінграда – Л.; Санкт-Петербурга – СПб.; при скороченні обов’язково ставиться крапка; в інших випадках крапка після назви міста не ставиться); ставиться двокрапка; з великої літери без лапок пишеться назва видавництва; ставиться кома; цифрами пишеться рік видання; ставиться крапка, тире; кількість сторінок – цифрами з літерою “с”. (Приклад: Асаул А.М., В.І. Павлов. Ринок нерухомомсті: Навч. посіб., 2-ге вид – К. Кондор. 2006. – 336 с.

  • книга кількох авторів: у випадку, коли авторів не більше трьох – прізвища авторів та ініціали за порядком, визначеним в конкретній книзі; без лапок з великої літери назва книги; через двокрапку з великої літери підзаголовок книги; у випадку, коли книга написана авторським колективом – після назви крапка не ставиться, а через косу риску вказуються ініціали та прізвища кількох членів авторського колективу; через крапку з комою вказуються вчене звання, ініціали та прізвища керівника авторського колективу; ставиться крапка й тире; місто видання (повністю, за виключенням Москви – скорочується як М.; Києва – К.; Ленінграда – Л.; Санкт-Петербурга – СПб.; при скороченні обов’язково ставиться крапка; в інших випадках крапка після назви міста не ставиться); ставиться двокрапка; з великої літери без лапок пишеться назва видавництва; ставиться кома; цифрами пишеться рік видання; ставиться крапка, тире; кількість сторінок – цифрами з літерою “с”. (Приклад: Довгалюк В.І., Ярмоленко Ю.Ю. Податкова система: Навч.посіб. –К.: Центр навчальної літератури, 2007.- 315 с.).