Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
105.43 Кб
Скачать

37

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНЕ ОЗНАЙОМЛЕННЯ ЗІ СТРУКТУРОЮ ПІДПРИЄМСТВА, ОРГАНІЗАЦІЯ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ……………………4

    1. SWOT – аналіз підприємства «Київенерго»………………………………12

РОЗДІЛ 2. КОМПЛЕКСНЕ ОБСТЕЖЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА…………….

2.1 Аналіз операційної діяльності підприємства……………………………13

2.2 Аналіз стану основних фондів……………………………………………16

2.3 Аналіз оборотних коштів підприємства…………………………………16

2.4 Трудові ресурси підприємства та системи матеріального

стимулювання на ньому……………………………………………………….17

2.5 Аналіз витрат господарської діяльності…………………………………...18

2.6 Аналіз фінансових результатів від операційної діяльності

підприємства……………………………………………………………………20

2.7 Фінансовий аналіз господарської діяльності підприємства ……………23

РОЗДІЛ 3. Напрями підвищення ефективності ПАТ «Київенерго»………..31

3.1 Аналіз слабких сторін підприємства та пропозиції щодо їх

покращення……………………………………………………………………..31

ВИСНОВОК…………………………………………………………………….33

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….35

ВСТУП

Робоча програма є навчально-методичним документом, що визначає зміст і порядок проходження виробничої практики студентам спеціальності «Економіка підприємства».

Метою виробничої практики є поглиблення та закріплення теоретичних знань з курсу «Економіка підприємства», «Фінанси», «Фінанси підприємства» та інших економічних предметів.

Зміст виробничої практики визначається освітньо-кваліфікаційною характеристикою фахівця та навчальним планом для студентів зі спеціальності «Економіка підприємства».

Виконання програми практики потребує від студентів:

  • ознайомлення зі змістом роботи різних підрозділів підприємства;

  • оволодіння навичками збирання первинної економічної інформації для проведення відповідного аналізу;

  • систематизації та оформлення зібраної інформації;

  • проведення аналізу економічних процесів згідно програми практики;

  • вміння робити відповідні висновки та давати рекомендації щодо покращення діяльності підприємства.

Об’єктом виробничої практики є ПАТ «Київенерго».

Предметом практики є господарська діяльність даного підприємства та шляхи її покращення, розвиток підприємства в усіх його напрямках.

РОЗДІЛ І. Загальне ознайомлення зі структурою ПАТ «Київенерго»

    1. Характеристика підприємства

Електропостачання

Споживання електричної енергії в м. Києві у 2008 році досягло 8,1 млрд. кВтг, що становить 5,0% від загального споживання електроенергії в Україні. Покриття такого споживання було досягнуто за рахунок власного виробництва на ТЕЦ (49,5 %) та мереж зовнішнього електропостачання міста (50,5 %).

Щорічний приріст споживання електричної енергії у Києві становить близько 5,6 % при зростанні в Україні 1,6 %. На цей час (2009 рік) у пікові години електроспоживання в м. Києві досягло нормативної величини потужності трансформаторних підстанцій 110 кВ і складає 1700 Мвт. Також частина підстанцій центра міста перевантажені.

На сьогодні розробляється нова схема розвитку електричних мереж ПАТ "Київенерго". Схема розвитку від 2003 року на період до 2020 року була повністю проігнорована та не виконана.

До 2011 р планується:

- будівництво ПС 330/110 кВ "Західна" (споруджується виключно за рахунок НЕК "Укренерго" з подальшою прив'язкою мереж 110 кВ);

- будівництво ПС 110/10 кВ "Університетська", "Мистецька", "Європейська", "Ватутінська", "Єленівська-2", "Рибальська", "Олімпійська" з відповідними кабельними лініями 110 кВ;

- реконструкція ПС 110/10 кВ "Пирогівська", "Биковня", ПС 110/35/10 кВ "Воскресенська", ПС 35/10 кВ "Арсенальна", "Гарнізонна".

- реконструкція зв'язку 110-330 кВ та ОРУ 110-35 кВ на ТЕЦ-5 ;

- реконструкція ОРУ-330 кВ ТЕЦ-6 та будівництво транзитної лінії 110 кВ ТЕЦ-6 – Бровари.

Наразі найбільш вірогідним в зазначений термін є виконання будівництво ПС 110/10 кВ "Університетська" та "Олімпійська" з відповідними кабельними лініями 110 кВ, решта об'єктів - на період до 2020 року.

Теплопостачання

Теплове навантаження джерел Київенерго у 2008 році становило 7161,6 Гкал/год. З 1995 року перекладено понад 670 км теплових мереж в однотрубному вимірюванні. Наявні теплові мережі вичерпали резерви пропускної здатності та не в змозі забезпечити підключення додаткових навантажень новобудов. Закінчується розробка Схеми теплопостачання м. Києва на період до 2020 року.

Для забезпечення розвитку міста необхідно нарощення потужностей енергоджерел, будівництво магістральних теплових мереж, нових підкачувальних насосних станцій, встановлення нового, більш потужного обладнання на насосних станціях, регуляторів підпору на існуючих ділянках теплових мереж. Згідно з програмою міської забудови для забезпечення надійного та якісного теплопостачання планується: - добудувати 1 чергу СТ-1; - добудувати РК "Позняки"; - реконструювати магістральні теплові мережі та розподільчі теплові мережі. Одним з основних завдань є завершення будівництва енергоблока №3 на ТЕЦ-6.

Енергозбереження

Нині встановлено та перебуває на балансі Київенерго 2228 вузлів обліку та регулювання теплової енергії. Процес автоматичного регулювання забезпечує ефективний температурний графік теплопостачання.

З метою надійного забезпечення споживачів тепловою енергією та скорочення технологічних втрат при її транспортуванні триває впровадження попередньо ізольованих труб (ПІТ) у системах теплопостачання. На цей час перекладено та прийнято у володіння близько 285 км трубопроводів за технологією ПІТ.

За розрахунками фахівців Компанії, загальна економія паливно-енергетичних ресурсів від впровадження енергозберігаючих заходів Київенерго у 2008 році становила 2 145 тонн умовного палива.

Місія «Київенерго» – задоволення суспільних потреб споживачів електричною, тепловою енергією та іншою продукцією і послугами, що надаються Компанією, а також досягнення прибутку для задоволення інтересів акціонерів, економічних та соціальних потреб її працівників.

Результати своєї роботи, тепло своїх сердець та енергію своїх рук працівники Київенерго передають у домівки киян, усі мешканці та гості столиці у своєму повсякденному житті відчували спокій і комфорт, мали сприятливі умови життя, могли користуватися усіма благами цивілізації.

Реалізація місії – це цілодобова робота багатотисячного колективу, застосування технічних знань і практичного досвіду справжніх професіоналів – енергетиків.

Відповідальність Компанії не обмежується її відповідальністю як ефективної бізнес-структури, що піклується за економічні показники своєї роботи. Колектив Київенерго своєю працею сприяє реалізації соціальної політики держави та розвитку інфраструктури м. Києва. Ми розуміємо, що цілодобово несемо відповідальність за якість продукції, що виробляємо, та послуг, які надаємо; за свої зобов’язання перед споживачами та акціонерами.

«КИЇВЕНЕРГО» — унікальна компанія, яка забезпечує столицю України електричною та тепловою енергією, поєднуючи процеси виробництва, транспортування та збуту енергоресурсів. За специфікою та масштабами діяльності КИЇВЕНЕРГО не має аналогів у Східній Європі. Першоосновою Компанії стало створене у 1930 р. акціонерне товариство «Київструм», тож КИЇВЕНЕРГО у 2010 році відзначила своє 80-річчя.

Сьогодні «КИЇВЕНЕРГО» — це 12 філіалів, які забезпечують киян світлом, гарячою водою та теплом, а також єдиний у Києві сміттєспалювальний завод «Енергія». Чисельність працівників Компанії становить майже 14 тисяч осіб. Енергетичні джерела та розгалужена мережа теплопроводів, кабельних, повітряних ліній електропередачі дозволяє енергокомпанії повністю забезпечувати потреби м. Києва в електричній та на 85% у тепловій енергії.

Компанія здійснює збут електричної енергії кінцевим споживачам — як юридичним, так і приватним особам, а реалізацію теплової енергії — тільки юридичним особам (в тому числі, житловим організаціям для забезпечення населення централізованим опаленням та гарячим водопостачанням).

Генерацію електричної енергії «КИЇВЕНЕРГО» здійснює на двох теплоелектроцентралях — ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. На ТЕЦ-5 (встановлена електрична потужність — 700 МВт, теплова — 1874 Гкал/год) працюють 4 енергетичні блоки, а також 5 водогрійних котлів. На ТЕЦ-6 (встановлена електрична потужність — 500 МВт, теплова — 1740 Гкал/год.) працюють 2 енергетичних блоки, а також 6 пікових водогрійних котлів. Транспортування електроенергії забезпечується мережею повітряних та кабельних ліній загальною протяжністю 11,5 тис. км.

Виробництво теплової енергії «КИЇВЕНЕРГО» здійснює на ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, а також на станціях теплопостачання та в котельнях. Загальна встановлена потужність теплових джерел — 8,5 тис. Гкал/год. Транспортування теплової енергії забезпечується тепломережами загальною протяжністю 2,3 тис. км.

Компанія докладає багато зусиль для стабільного функціонування енергетичної інфраструктури столиці та її подальшого розвитку. Так, у 2010 році на модернізацію та технологічне оновлення основних фондів ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» виділила за напрямами: «генерація»  — 54,7 млн. грн.; «дистрибуція» — 159 млн. грн.; «теплозабезпечення» — 64,9 млн. грн.