Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
105.43 Кб
Скачать

Висновок

Впродовж 2009 року чистий дохід (виручка) від реалізації продукції збільшився на 8% у порівнянні з 2008 роком і становив 6,418 млрд. грн. Збільшення чистого доходу (виручки) відбулося за рахунок збільшення реалізації електроенергії кінцевим споживачам та реалізації теплової енергії.

Однак спостерігалося зменшення обсягів реалізації електроенергії ДП «Енергоринок». В усіх основних напрямах діяльності Компанії мало місце падіння корисного відпуску теплової та електричної енергії. Водночас збільшення чистого доходу (виручки) стало можливим завдяки підвищенню тарифів. Середній тариф у 2010 році підвищився у порівнянні з 2009 роком на теплову енергію на 25%, на електричну енергію кінцевим споживачам — на 15%, на електричну енергію ДП «Енергоринок» — на 11%.Собівартість реалізованої продукції у 2009 році в порівнянні з 2008 роком зросла на 20% за рахунок збільшення вартості купованої електроенергії з ДП «Енергоринок» на 13% (до 3,112 млрд. грн.) та у зв'язку з підвищенням ціни на енергоносії на 25%.

Наприкінці 2009 року Компанія підвищила оклади усім працівникам, що призвело до збільшення витрат на оплату праці в середньому на 14% у 2010 році в порівнянні з 2009 роком. У структурі собівартості реалізованої продукції витрати на оплату праці збільшилися на 63 млн. грн., в адміністративних витратах — на 8 млн. грн. У 2009 році інші операційні доходи Компанії зросли за рахунок отримання від КМДА 1,384 млрд. грн. різниці в тарифах на теплову енергію, що постачалася населенню. У 2008 році Компанія отримала 387 млн. грн. У зв'язку із зміною облікової політики з нарахування резерву сумнівних боргів виник інший опера­ційний дохід від відшкодування раніше списаної безнадійної дебіторської заборгованості на загальну суму 529 млн. грн. (включаючи 5 млн. грн. резерву сумнівних боргів на іншу поточну дебіторську заборгованість). Зміна облікової політики суттєво вплинула на збільшення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості за товари, роботи та послуги, внаслідок чого була відшкодована раніше списана безнадійна дебіторська заборгованість на загальну суму 524 млн. грн.Також через зміну облікової політики Компанії та у зв’язку з наближенням до Міжнародних стандартів фінансової звітності Компанія провела оцінку основних засобів.

Результатом переоцінки стала дооцінка основних засобів на 1,384 млрд. грн. та збільшення іншого додаткового капіталу на 1,038 млрд. грн. На 346 млн. грн. збільшилися відстрочені податкові зобов`язання. Також мала місце уцінка основних засобів на 465 млн. грн., яка була включена в інші операційні витрати. Зростання впродовж 2009 року дебіторської заборгованості за розрахунками з бюджетом виникло внаслідок переплати податку на прибуток та податку на додану вартість. Збільшення переплати податку на прибуток з 51 млн. грн. на початку року до 112 млн. грн. на кінець року виникло внаслідок нерівномірного, впродовж року, отримання від КМДА відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію, що постачалася населенню. Переплата податку на додану вартість на 155 млн. грн. виникла внаслідок отримання накладних на постачання газу від ДК «Газ України» за 2008 рік у 2009 році.