Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1,2 Стислий зміст УФПтаОб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
28.52 Кб
Скачать

2.4. Системи і методи фінансового планування.

Фінансове планування - це процес розробки системи фінан­сових планів та планових (нормативних) показників із забезпечення розвитку підприємства необхідними фінансовими ресурсами та підвищенню ефективності його фінансової діяльності. Це планування базується на використанні трьох основних систем:

  • Перспективного планування фінансової діяльності. Формою його реалізації є розробка довгострокового (до трьох років) фінансового плану по найважливіших напрямках фінансової діяльності підприємства. У процесі перспективного фінансового планування вико­ристовуються методи кореляційного моделювання; оптимізаційного моделювання; багатофакторного економіко-математичного моделювання; розрахунково-аналітичний та деякі інші.

  • Поточного планування фінансової діяльності. Формою його реалі­зації є розробка річних поточних фінансових планів підприємства: плану доходів і витрат, плану надходження і витрачання грошових коштів, балансового плану. У процесі розробки окремих показників поточних планів використовуються методи техніко-економічних розрахунків, балансовий, економіко-математичного моделювання та інші.

  • Оперативного планування фінансової діяльності, яке полягає у розробці та доведенні до виконавців бюджетів, платіжних кален­дарів та інших оперативних планових завдань по всіх основних напрямах фінансової діяльності. Ці плани розробляються на короткий період (місяць, квартал).

2.5. Системи внутрішнього фінансового контролю та фінан­сового контролінгу.

Внутрішній фінансовий контроль являє собою процес пере­вірки виконання всіх управлінських рішень у сфері фінансової діяльності з метою реалізації фінансової стратегії та попередження кризових ситуацій розвитку підприємства.

Існують такі форми внутрішнього фінансового контролю:

  • Попередній фінансовий контроль, що здійснюється на стадії форму­вання фінансових планів та бюджетів у процесі розгляду бізнес-планів (заявок) окремих структурних підрозділів підприємства. Під час цього контролю перевіряється обґрунтованість окремих показ­ників та правильність розрахунків з метою виявлення можливих резервів підвищення ефективності фінансової діяльності й запобі­гання можливим порушенням чинного законодавства та внутрішніх нормативних актів підприємства.

  • Поточний фінансовий контроль, що здійснюється в ході реалізації фінансових планів та бюджетів всіх рівнів з метою прийняття опера­тивних заходів щодо повного виконання всіх передбачених плано­вих показників.

  • Подальший фінансовий контроль, який здійснюється в ході розгляду чинної фінансової звітності та передбачених звітів керівників окремих структурних підрозділів за звітний період з метою нормалізації фінансової діяльності.

Підвищенню ефективності реалізації функції внутрішнього фінансового контролю сприяє впровадження на підприємстві комп­лексної управляючої системи-контролінгу. Фінансовий контролінг являє собою регуляторну управляючу систему, що координує взаємо­зв'язки між формуванням інформаційної бази, фінансовим аналізом, фінансовим плануванням і внутрішнім фінансовим контролем, та забезпечує концентрацію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямах фінансової діяльності підприємства.

Основними функціями фінансового контролінгу є:

  • спостереження за ходом реалізації фінансових завдань, що встанов­лені системою розроблених фінансових планів та бюджетів;

  • визначення ступеня відхилення фактичних результатів фінансової діяльності від передбачуваних;

  • діагностування за розмірами відхилень серйозних порушень фінан­сового стану підприємства та суттєвого зниження темпів його фінансового розвитку;

  • розробка оперативних управлінських рішень із нормалізації фінан­сової діяльності підприємства відповідно до передбачених цілей і показників;

  • корегування, за необхідності, окремих цілей і показників фінансо­вого розвитку у зв’язку зі зміною зовнішнього фінансового середо­вища, кон’юнктури фінансового ринку та внутрішніх умов здійс­нення господарської діяльності підприємства.