Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1,2 Стислий зміст УФПтаОб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
28.52 Кб
Скачать

2.2. Система інформаційного забезпечення управління фінансами підприємств та об’єднань.

Інформаційна система (або система інформаційного забез­печення) управління фінансами являє собою функціональний комп­лекс, що забезпечує процес безперервного цілеспрямованого підбору відповідних інформативних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування та підготовки ефективних управлінських рішень по всіх аспектах фінансової діяльності підприємства (об’єднання). Конкретні показників цієї системи формуються за рахунок як зовнішніх, так і внутрішніх джерел інформації.

Система показників інформаційного забезпечення управління фінансами підприємства (об’єднання), що формується із зовнішніх джерел, поділяється на такі основні групи:

  • Показники, що характеризують загальноекономічний розвиток країни. Ці показники диференціюються по двох блоках -- "показники макроекономічного розвитку" і " показники галузевого розвитку".

  • Показники, ідо характеризують кон’юнктуру фінансовою ринку. Ці показники диференціюються по окремих сегментах фондовою кредитного та валютного ринків.

  • Показники, що характеризують діяльність контрагентів та конкурентів. Вони формуються в розрізі банків, лізингових компаній, страхових компаній, інвестиційних компаній і фондів, поста­чальників продукції, покупців продукції, конкурентів тощо.

  • Нормативно-регулюючі показники пов’язані із особливостями державного регулювання фінансової діяльності підприємств. Воші диференціюються в розрізі різних аспектів фінансової діяльності підприємства та окремих питань функціонування фінансовою ринку.

Система показників інформаційного забезпечення управління фінансами підприємства (об’єднання), що формується із внутрішніх джерел, поділяється на такі основні групи:

  • Показники фінансової звітності підприємства, які відображені у звітному "Балансі підприємства", "Звіті про фінансові результати", "Звіт про рух грошових коштів та деяких інших".

  • Показники управлінського обліку підприємства, що формуються як правило по сферах фінансової діяльності підприємства; по регіонах діяльності; по центрах відповідальності.

  • Нормативно-планові показники, що пов’язані із фінансовим розвитком підприємства і складаються з системи внутрішніх нормативів та планових показників його розвитку.

2.3. Системи і методи фінансового аналізу.

Фінансовий аналіз являє собою процес дослідження фінан­сового стану і основних результатів фінансової діяльності підпри­ємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вар­тості та забезпечення ефективного розвитку.

  • За цілями здійснення фінансовий аналіз має різні форми залежно від таких ознак:

  • За організацією проведення виділяють внутрішній та зовнішній фінансовий аналіз.

  • За обсягом аналітичного дослідження фінансовий аналіз поділя­ється на повний та тематичний.

  • За глибиною аналітичного дослідження виділяють експрес- та фундаментальний фінансовий аналіз.

  • За об’єктом проведення виділяють аналіз фінансової діяльності під­приємства в цілому, аналіз фінансової діяльності окремих центрів відповідальності, аналіз окремих фінансових операцій підприємства.

  • За періодом проведення виділяють попередній, поточний (або оперативний) та ретроспективний фінансовий аналіз.

Для вирішення конкретних задач управління фінансами під­приємств та об’єднань використовують такі основні системи фінансового аналізу:

  • Горизонтальний (або трендовий) фінансовий аналіз. Вій базується на вивченні динаміки окремих фінансових показників у часі - у зіставленні з показниками попереднього періоду; з показниками аналогічного періоду минулого року, за ряд періодів.

  • Вертикальний (або структурний) фінансовий аналіз. Він базується на структурному розкладанні окремих показників фінансової звітності підприємства структурний аналіз активів, капіталу, грошових потоків тощо.

  • Порівняльний фінансовий аналіз, що базується на зіставленні значень окремих груп аналогічних показників - порівняльний аналіз показників підприємства і галузі в цілому; підприємства та його конкурентів; різних центрів відповідальності підприємства; планових (нормативних) та фактичних результатів фінансової діяльності.

  • Аналіз фінансових коефіцієнтів, оснований на розрахунках співвід­ношення різних абсолютних показників фінансової діяльності підприємства. Ця система аналізу визначає коефіцієнти оцінки фінансової стійкості, платоспроможності, оборотності активів та капіталу, рентабельності тощо.

  • Інтегральний фінансовий аналіз, що дозволяє отримати поглиблену багатофакторну оцінку умов формування окремих агрегованих фінансових показників. Найбільш поширеною в управлінні фінан­сами підприємств є система фінансового аналізу активів за методи­кою фірми "Дюпон", система SWOТ-аналізу, об’єктна орієнтована система аналізу формування чистого прибутку за методикою фірми "Модернсофт", система портфельного аналізу інвестицій.