Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1,2 Стислий зміст УФПтаОб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
28.52 Кб
Скачать

Тема 1. Сутність, мета і функції управління фінансами підприємств та об’єднань

1.1. Сутність та принципи управління фінансами підприємств та об’єднань.

Управління фінансами являє собою систему принципів і методів розробки й реалізації управлінських рішень, що пов’язані із формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів під­приємств та об’єднань і організацією обертання їх грошових коштів.

Ефективне управління фінансами підприємств та об’єднані, забез­печується реалізацією ряду принципів, найважливішими з яких є:

  • Інтегрованість у загальну систему управління підприємством (об’єднанням).

  • Комплексний характер формування управлінських рішень.

  • Високий динамізм управління.

  • Варіативність підходів до розробки окремих управлінських рішень.

  • Орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства.

Сучасна парадигма управління фінансами підприємств та об’єднань базується на теоретичних висновках багатьох наукових дисциплін і відображає тісний зв’язок механізмів управління їх фінан­совою діяльністю з механізмами функціонування та інструментами фінансового ринку.

Систему найважливіших теоретичних концепцій та моделей, що є основою сучасної парадигми управління фінансами підприємств та об’єднань, можна умовно поділити на такі групи:

  • Концепції та моделі, що визначають мету та основні параметри фінансової діяльності підприємств (концепція пріоритету еконо­мічних інтересів власників; сучасна портфельна теорія; концепція вартості капіталу; концепція структури капіталу; теорія дивідендної політики; моделі фінансового забезпечення сталого економічного розвитку підприємства).

  • Концепції та моделі, що забезпечують реальну ринкову оцінку окремих фінансових інструментів інвестування в процесі їх вибору (концепція вартості грошей у часі; концепція взаємозв’язку рівня дохідності та ризику; моделі оцінки вартості акцій та облігацій на основі їх дохідності; моделі оцінки похідних фінансових інстру­ментів; моделі врахування систематичного ризику в процесі оцінки вартості окремих фінансових активів).

  • Концепції, що пов’язані з інформаційним забезпеченням учасників фінансового ринку і формуванням ринкових цін (гіпотеза ефек­тивного ринку; концепція агентських відносин; концепція асимет­ричної інформації; арбітражна теорія ціноутворення).

1.2. Мета і задачі управління фінансами підприємств га об’єднань.

Головною метою управління фінансами підприємств та об’єднань є забезпечення максимізації добробуту власників підпри­ємства в поточному та перспективному періоді. Ця мета конкрети­зується у забезпеченні максимізації ринкової вартості підприємства, що реалізує кінцеві фінансові інтереси його власників.

У процесі досягнення головної мети управління фінансами під­приємств (об’єднань) спрямоване на вирішення таких основних завдань:

  • Забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів згідно із задачами розвитку підприємства (об’єднання) у наступ­ному періоді.

  • Забезпечення найбільш ефективного використання сформованого обсягу фінансових ресурсів у розрізі основних напрямів діяльності підприємства (об’єднання).

  • Оптимізація грошового обороту.

  • Забезпечення максимізації прибутку підприємства (об’єднання) при передбачуваному рівні фінансового ризику.

  • Забезпечення мінімізації фінансового ризику при передбачуваному рівні прибутку.

  • Забезпечення постійної фінансової рівноваги підприємства (об’єднання).

Завдання щодо управління фінансами тісно взаємопов’язані, хоча окремі з них мають різноспрямований характер. Тому в процесі управління фінансами підприємства (об’єднання) окремі задачі мають бути оптимізовані для найбільш ефективного досягнення його головної мети.