Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1,2 Стислий зміст УФПтаОб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
28.52 Кб
Скачать

Тема 2. Методологічні засади формування систем забезпечення управління фінансами підприємств та об’єднань

2.1. Система організаційного забезпечення управління фінансами підприємств та об’єднань.

Успішне функціонування системи фінансового управління підприємством (об’єднанням) залежить від ефективності його організаційного забезпечення. Система організаційного забезпечення управ­ління фінансами являє собою взаємопов’язану сукупність внутрішніх структурних підрозділів підприємства (об’єднання), що забезпечую!і, розробку і прийняття управлінських рішень по всіх аспектах його фінансової діяльності та несуть відповідальність за наслідки цих рішень.

Функціональна побудова центрів управління фінансовою діяль­ністю суттєво відрізняється на підприємствах різних за розмірами та залежно від використовуваних загальних організаційних структур управління:

  • На підприємствах використовується проста лінійна організаційна структура управління (малі підприємства), а функціональні центри управління фінансовою діяльністю як правило не створюються. Функції цього управління, у зв’язку із незначним обсягом фінан­сової діяльності, покладаються на власника малою підприємства або його директора (якщо власник використовує для загального управління підприємством найманого менеджера).

  • На підприємствах, що використовують лінійно-функціональну орга­нізаційну структуру управління (середні підприємства), функції фінансового управління покладаються на спеціального фінансового менеджера або на загальний центр управління фінансовою діяль­ністю, що перебуває у складі економічної служби.

  • На підприємствах, що використовують дивізіональну організа­ційну структуру управління (великі підприємства із широко диверсифікованою виробничою або регіональною діяльністю), функції фінансового управління покладаються на центри управ­ління фінансовою діяльністю, які формуються у складі кожного дивізіону (відділ компанії). У цьому випадку система управління фінансовою діяльністю має дезінтегрований характер, а основні фінансові рішення приймають керівники відповідних дивізіонів.

  • На підприємствах, що використовують проектну організаційну структуру управління (середні та великі підприємства), функції фінансового управління диференціюються по окремих підрозді­лах - проектної команди, що мають відповідні повноваження у вирішенні окремих завдань. Такі підрозділи створюються для аналізу і планування фінансової діяльності; управління інвестиційними; залучення фінансових ресурсів із зовнішніх джерел; управління ризиками тощо.

  • На підприємствах, що використовують матричну організаційну структуру управління (лише великі підприємства) проектний прин­цип управління доповнюється функціональним лінійним прин­ципом. У цьому випадку на підприємстві створюється подвійне підпорядкування фінансових менеджерів. З одного боку вони підпорядковані безпосереднім керівникам відповідних функціо­нальних підрозділів центрального апарату управління, а з іншого - безпосередньому керівникові відповідного проектного підрозділу підприємства.

Разом із традиційною інтеграцією структур управління фінансо­вою діяльністю із загальною системою управління підприємством в межах його організаційної структури останніми роками поширилася концепція управління окремими аспектами фінансової діяльності підприємства на основі "центрів відповідальності". Центр відпо­відальності являє собою структурний підрозділ підприємства, який повністю контролює ті чи інші аспекти фінансової діяльності, а його керівник самостійно приймає управлінські рішення у межах цих аспектів та несе повну відповідальність за виконання доведених йому планових (нормативних) фінансових показників. У системі фінансо­вого управління підприємством найбільш поширилися такі центри відповідальності, як центр витрат, центр доходів, центр прибутку, центр інвестицій.