Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1,2 Стислий зміст УФПтаОб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
28.52 Кб
Скачать

1.3. Основні функції управління фінансами підприємств та об’єднань.

Управління фінансами підприємства (об’єднання) реалізує свою головну мету та основні задачі шляхом здійснення певних функцій. Ці функції поділяються на дві основні групи відповідно до комплексного змісту цього управління: функції управління фінансами як управляючої системи (складні функції притаманні для будь-якої системи економічного управління підприємством) та функції управ­ління фінансами як особливої сфери функціонального управління під­приємством (склад цих функцій визначається конкретними об’єктами фінансового управління).

До групи функцій фінансового управління як управляючої системи основними входять:

  • Формування фінансової філософії та розробка фінансової стратегії підприємства (об’єднання).

  • Створення організаційних структур, що забезпечують прийняття га реалізацію управлінських рішень з усіх аспектів фінансової діяльності.

  • Формування ефективних інформаційних систем, що забезпечмо! ь можливість обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень.

  • Аналіз різних аспектів фінансової діяльності підприємства (об’єднання).

  • Планування фінансової діяльності підприємства (об’єднання) за основними її напрямками.

  • Розробка дієвої системи стимулювання реалізації прийнятих фінан­сових рішень.

  • Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих фінансових рішень.

У групі функцій фінансового управління підприємства основними є:

  • управління активами підприємства (об’єднання);

  • управління капіталом підприємства (об’єднання);

  • управління інвестиціями підприємства (об’єднання);

  • управління грошовими потоками підприємства (об’єднання);

  • управління фінансовими ризиками підприємства (об’єднання);

  • антикризове фінансове управління підприємством (об’єднанням).

Основні функції управління фінансами підприємств та об’єд­нань сформульовані у найбільш агрегованому вигляді. Кожна з цих функцій може бути конкретизована більш цілеспрямовано із ураху­ванням специфіки підприємства (об’єднання) як об’єкта фінансового управління та основних форм його фінансової діяльності. З ураху­ванням такої конкретизації на кожному підприємстві (об’єднанні) мас бути побудована багаторівнева функціональна система управління фінансовою діяльністю.

1.4. Економічний механізм управління фінансами підприємці в та об’єднань.

Процес управління фінансовою діяльністю підприємства базується на певному економічному механізмі. Механізм управління фінансами являє собою систему основних елементів, що регулюють процес розробки та реалізації управлінських рішень у сфері фінан­сової діяльності підприємства (об’єднання).

До структури економічного механізму управління фінансами підприємств та об’єднань входять такі елементи:

  • Ринковий механізм регулювання фінансової діяльності підпри­ємства (об’єднання). Принципи дії цього механізму полягають у наступному: основну роль у системі ринкового механізму відіграє ціна на окремі фінансові інструменти; ціни на фінансовому ринку визначаються перш за все рівнем дохідності окремих фінансових інструментів, в основі якого лежить середній рівень процентної ставки (або середня норма дохідності на вкладений капітал); особливістю формування цін на фінансовому ринку є суттєвий вплив на цей процес спекулятивного капіталу; ціни на фінансовому ринку дуже динамічні і на них впливає багато об’єктивних та суб’єктивних факторів, що проявляються як на макро-, так і на мікрорівні.

  • Державне нормативно-правове регулювання фінансової діяльності підприємства (об’єднання). Воно являє собою процес нормативно-правового регламентування умов формування його зовнішніх та внутрішніх фінансових відносин і здійснення основних видів фінан­сових операцій. На сьогодні основні напрями державного нормативно-правового регулювання фінансової діяльності підприємства (об’єднання) - це регулювання фінансових аспектів створення під­приємств різних організаційно-правових форм; порядку формування інформаційної бази управління фінансовою діяльністю підпри­ємства; податкове регулювання; регулювання порядку форм амор­тизації основних засобів та нематеріальних активів; кредитних опе­рацій; грошового обігу та форм розрахунків; ринку цінних паперів; операцій страхування фінансових ризиків; порядку і форм санації підприємств; процедур банкрутства та ліквідації підприємств.

  • Внутрішній механізм регулювання окремих аспектів фінансової діяльності підприємства (об’єднання) формується у межах самого підприємства, регламентуючи відповідно ті чи інші оперативні управлінські рішення, систему основних методів обґрунтування фінансових рішень (техніко-економічних, експертних тощо), сис­тему використовуваних фінансових інструментів (платіжних, кре­дитних, депозитних, інвестування, страхування) тощо.