Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 1 (для заочників).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
34.85 Кб
Скачать

Теоретичні матеріали для самостійного опрацювання з дисципліни «Фінанси підприємства»

Тема 1: Сутність та фундаментальні засади фінансів підприємства

План:

Вступ

  1. Сутність фінансів підприємства

  2. Фінанси підприємств як складова фінансової системи країни

  3. Фундаментальні концепції (принципи) фінансів підприємства

  4. Головна мета фінансових рішень на підприємстві

Вступ

Питання: Якщо я не збираюсь бути фінансистом, навіщо мені вивчати фінанси підприємства?

Відповідь:Одна з причин – необхідність забезпечити для себе можливу роботу у майбутньому. Усе більше і більше підприємств скорочують чисельність свого управлінського персоналу, намагаючись якомога щільніше наблизити між собою різні прошарки корпоративної піраміди. Це робиться з метою скорочення витрат і підвищення продуктивності праці. У результаті посадові обов’язки працівників, що залишаються, усе більше розширюються. Фахівець, що розраховує на успіх, повинен розвивати у собі якості «командного гравця», знання та кваліфікація якого дозволять йому переміщатися у своїй організації не тільки по вертикалі службової ієрархії, але і по її горизонталі. Таким чином оволодіння базовими прийомами фінансів підприємства є однією з тих найважливіших складових кар’єри, які стануть вам у нагоді вже у найближчому майбутньому [4, с. 53].

Курс «Фінанси підприємства» (або аналогічний курс із подібною назвою) викладають практично в усіх університетах цивілізованих країн світу, що здійснюють підготовку фахівців для сфери бізнесу. Достатньо розповсюдженим у західних університетах є викладання курсу «Фінанси підприємства» («Фінансовий менеджмент») із виділенням 3-х рівнів складності навчальних матеріалів:

  • вступний (introductory), або початковий курс, розрахований на студентів усіх спеціальностей, пов’язаних з веденням бізнесу;

  • проміжний (intermediate), або повний курс, орієнтований на студентів фінансових спеціальностей;

  • просунутий (advanced) курс, призначений для слухачів спеціальних програм підвищення кваліфікації.

Аналогічну практику впроваджено і у вітчизняних ВНЗ. Курс «Фінанси підприємства» є нормативною обов’язковою дисципліною для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» галузі знань «Економіка і підприємництво» відповідно до діючих стандартів освіти. Зміст цього курсу фактично відповідає 1-му рівню складності – початковому курсу.

1. Сутність фінансів підприємства

Єдиного визначення сутності фінансів підприємства у науковій літературі немає. Спільним є лише те, що поняття «фінанси підприємства» є похідним від категорії «фінанси», яку представники різних фінансових шкіл теж визначають по-різному.

Неокласична теорія фінансів (англо-американська фінансова школа) – її представники або взагалі ухиляються від наукових визначень сутності фінансів та фінансів підприємства (наприклад, автори всесвітньо відомих підручників у сфері корпоративних фінансів: Брейлі Р., Брігхем Ю., Ван Хорн Дж.К.), або формулюють їх дуже прагматично:

Фінанси – це є мистецтво та наука управління грошами. Фінанси охоплюють процеси, інститути, ринки та інструменти, що мають відношення до циркуляції грошових коштів між індивідуумами, фірмами та урядами1.

Фінанси підприємства є складовою фінансів, що оперує фінансовими рішеннями на підприємствах, а також розглядає інструменти та методи, які використовуються для обґрунтування та реалізації цих рішень2.

Один із підходів, що зустрічається у послідовників англо-американської фінансової школи, передбачає визначення сутності фінансів підприємства як напряму діяльності посадової особи або підрозділу (департаменту, служби) підприємства, що відповідає за фінансові рішення та операції з фінансовими інструментами3.

Фінанси (йдеться про фінанси підприємства) – це застосування різноманітних економічних прийомів для досягнення максимального достатку фірми (підприємства) або загальної вартості капіталу, вкладеного у справу [7, с. 5].

У наведених визначеннях поняття «фінанси підприємства» фактично ототожнено з поняттям «фінансовий менеджмент», основну увагу приділено фінансовим рішенням на підприємстві.