Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки ГОТОВА МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

1. Визначення ремонтних затрат (рангів затрат)

Граничный стан більшості машин класу, що ремонтується, призводить до необхідності проведення капітального ремонту. Критерієм такого граничного стану є мінімальні ремонтні оперативні затрати, які визначаються складом (часом, трудомісткістю чи вартістю) слюсарних poбіт при агрегатному методі капітального ремонту. Час простою з організаційних та інших причин при визначенні оперативних затрат не враховують.

Під капітальним ремонтом агрегатним методом розуміють повне повузлове розбирання Трзб i наступне складання Тскл виробів з нових або заздалегідь відремонтованих складальних одиниць. Kpiм того, враховують підготовчі oпepaцiї (очищения, миття, заливания палива, оливи) Тпдг та завершальні операції (регулювання, випробування, фарбування) Тзав.

Отже, норматив капітального ремонту

Тк= Тпдг + Трзб + Тскл + Тзав (1)

Витрати часу на капітальний ремонт основних складальних одиниць автомобіля визначають за формулою:

tк і = tпід і+ tрзб і+ tскл і+ tзав і, (2)

де tпід і час, що витрачається на зняття i-ї складальної одиниці з автомобіля та на

підготовку її до розбирання (промивання та дефектування i-ї складальної

одиниці);

tрзб ічас, що витрачається на розбирання i-ї складальної одиниці з автомобіля;

tскл і – час складання i-ї складальної одиниці з готових деталей та запасних частин;

tзав і – час завершальних операцій на i-ї складальну одиницю (регулювання, випробування на стенді, встановлення на автомобіль тощо).

Значення показників, що входять до формул (1) та (2), встановлює розробник за типовими нормами на ремонт аналогічних складальних одиниць [1, 393-415].

За відсутності цих даних (зокрема при курсовому та дипломному проектуванні) можна користуватися довідником [1].

У довіднику наведено розрахункові значення часу на виконання слюсарних, слюсарно-розбиральних i слюсарно-складальних ремонтних операцій одним робітником на заводі. Під час виконання ремонтних робіт в умовах будмайданчика при температурі повітря вище нуля табличні значення часу сліж множити на коефіцієнт 1,5, а при температурі повітря нижче нуля — на 3,5. Табличні значення затрат часу подано для ручних робіт з деталями та вузлами масою до 20 кг. Якщо маса деталей від 20 до 30 кг, то табличне значення часу слід брати з коефіцієнтом 1,2, а при мaci елементів понад 30 кг, що знімаються чи встановлюються, слід застосовувати вантажопідйомні пристрої чи устаткування.

Табличний час щодо викручування (вкручування) болтів, гайок, гвинтів, шпильок вказано для різьб з великим кроком. Для дрібної метричної різьби табличний час слід брати з коефіцієнтом 1,2. Kpiм того, треба враховувати коефіцієнт пози Кп. Значення Кп беруть також за довідником.

Під час визначення обсягу розбирально-складальних poбiт i послідовності виконання їх використовують креслення виробу та складальних одиниць (компонування вирушення). Для розкриття внутрішніх зв’язків елементів та досліджуваного об’єкта в цілому треба здійснювати структурний аналіз об’єкта.

При визначенні Трзб, Тскл обчислення має здійснюватися в технологічній послідовності, а при визначенні tрзб та tcкл треба, крім того, врахувати час зняття та встановлення складальних одиниць i деталей, що заважають зніманню складальної одиниці, яка відмовила, тобто при визначенні t слід виходити з того, що виpiб перебуває в складеному вигляді й нам треба зняти та розібрати і-ту складальну одиницю. Час зняття складальної одиниці, що заважає, включається в підготовчий час tпдг, а встановлення її на мicцe — в завершальний час tзав .Оперативний час Т i t за формулами (1) та (2) заносять в табл. 1.Визначивши T та t, знаходять ранги затрат:

Ri=tKi/TК

(3)

Визначивши ранги затрат Rі, складають упорядкований ряд рангiв за їх спаданням:

R1 >R2>R3>... >Rn

(4)

Загальне число членів ряду п має дорівнювати числу складальних одиниць у виробі.

Таблиця 1.1

Форма з визначення затрат на капітальний ремонт