Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 сем по х п.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
64.91 Кб
Скачать

6.У результаті економічного партнерства товаровиробників і банків,

а також зацікавленості державних органів у формуванні фінансово-промислових утворень виникають промислово-фінансові групи (ПФГ), спрямовані на активізацію товарного виробництва, розширення ринку і розгортання інвестиційного процесу.

Специфіка правового становища ПФГ обумовлена їхніми особливостями як форм організаційного об'єднання можливостей різних суб'єктів господарювання за підтримки держави у вигляді інтеграції виробництва і фінансів, концентрації в одне ціле різних видів ресурсів, спрямованої на досягнення визначеної мети.

Основні нормативні акти, що регулюють правовий статус промислово-фінансових груп (ПФГ) в Україні:

Закон України "Про промислово-фінансові групи в Україні" від 21.11.95р.;

Указ Президента України "Про окремі питання створення промислово-фінансових груп" від 08.07.98р. № 754/98;

Положення про створення (реєстрацію) реорганізацію та ліквідацію промислово-фінансових груп;

Генеральна угода про сумісну діяльність щодо виробництва кінцевої продукції ПФГ;

двосторонні угоди про поставки проміжної продукції (або надання послуг).

Промислово-фінансова група - це об'єднання, до якого можуть входити промислові підприємства, сільскогосподарські підприємства, банки, наукові й проектні установи, інші установи та організації всіх форм власності, що мают на меті отримання прибутку, та яке створюється за рішенням Уряду України на певний термін із метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з междержавними договорами, а також виробництва кінцевої продукції.

Ознаки: об'єднання комерційних юридичних осіб; створюється за рішенням Кабінету Міністрів; діє в межах установленого терміну.

Цілями створення ПФГ можуть бути:

  1. q підвищення конкурентоспроможності і розширення ринку збуту товарів і послуг;

  1. q створення нових робочих місць;

  1. q підвищення ефективності виробництва;

  1. q реалізація інвестиційних та інших проектів і програм, забеспечення промисловості України та її населення високоякісною продукцією;

  1. q прискорення насичення ринку високоякісними товарами і послугами;

  1. q прискорення впровадження науково-технічних досягнень;

  1. q випуск конкурентоспроможної продукції, надання послуг;

  1. q більш повне й ефективне використання місцевих сировинниї і трудових ресурсів тощо.

Головне підприємство ПФГ - це підприємство, створене відповідно до законодавства України, яке виробляє кінцеву продукцію ПФГ, здійснює її збут, сплачує податки в Україні та офіційно представляє інтереси ПФГ в Україні та за її межами.

Учасник ПФГ - підприємство, банк або інша наукова чи проектна установа, організація, створені згідно з законодавством України, чи іноземна юридична особа, що входить до складу ПФГ, виробляє проміжну продукцію ПФГ або надає банківські та інші послуги учасникам і головному підприємству ПФГ і має на меті отримання прибутку.

Головне підприємство та учасники ПФГ зберігають статус юридичної особи, а також незалежність у здійсненні виробничої, господарської і фінансової діяльності. У складі ПФГ може бути тільки одне головне підприємство. ПФГ не має статусу юридичної особи. Право діяти від імені ПФГ має виключно головне підприємство ПФГ.

//Кінцева продукція - це вся продукція, включаючи науково-технічну документацію та інші об'єкти права інтелектуальної власності, з метою виробництва якої створюється ПФГ.

Проміжна продукція ПФГ - продукція, включаючи науково-технічну документацію та інші об'єкти права інтелектуальної власності, яка виробляється учасником ПФГ і реалізується тільки іншому учаснику або головному підприємству ПФГ.//

Порядок створення, реорганізації та ліквідації промислово-фінансових груп, а також їхньої реєстрації регулюється спеціальним законодавством - Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про промислово-фінансові групи в Україні"

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]