Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Соц Пед.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
29.12 Mб
Скачать

Кафедра соціальної педагогіки

Історія становлення й розвитку кафедри

Історія кафедри – це розповідь про пошук і запровадження нових технологій навчання, виховання, саморозвитку й самореалізації студентів, майбутніх спеціалістів, про тих людей, які вирішували ці складні завдання в динамічних суспільних умовах і непростих життєвих ситуаціях, долаючи себе, рухаючись уперед і тільки вперед.

Кафедра була заснована в 1974 році й мала назву «кафедра теорії та методики піонерської та комсомольської роботи». 24 листопада 1989 року вона була перейменована в кафедру педагогіки й методики виховної роботи, а з 1998 року отримала назву «кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи». З 1 жовтня 2010 року, у зв’язку з реорганізацією кафедри, вона була поділена на дві частини – кафедру соціальної педагогіки Інституту педагогіки та психології та кафедру соціальної роботи, яка увійшла до складу історичного факультету.

Таким чином, кафедра тричі змінювала назву, пережила розподіл. За кожною подією та кожним перейменуванням – певний виток суспільних, професійних та особистісних змін, іноді – докорінних, що дає право сказати: кафедра формувалася на зламі епох, наперекір негараздам і проблемам, та й сьогодні вона продовжує свій розвиток і проходить етап оновлення.

У витоків розбудови кафедри як наукової одиниці Луганського педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка стояли (див. фото):

Віра Олександрівна Тихомирова

перший завідувач кафедри (1974-1984),

доцент кафедри (1984 – 1990), кандидат педагогічних наук (1966);

Ірина Карлівна Толпигіна – Віктор Іванович Пилипенко –

доцент кафедри (1975 – 1981), доцент кафедри (1974 – 1996),

кандидат педагогічних наук (1955); кандидат педагогічних наук (1970);

Олександра Антонівна Іммамутдінова –

асистент (1974 – 1978), старший викладач кафедри (1978 – 1980)

кандидат педагогічних наук (1978);

Галина Володимирівна Бажутіна Володимир Іванович Яковлєв старший викладач кафедри (1974 – 1990); асистент (1974 – 1981),

старший викладач кафедри (1981 – 1995).

У другій половині 70-х-80-ті роки викладацький склад кафедри поповнила нова генерація викладачів: 1976 – Тетяна Сергіївна Гаміна (нині кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи ЛНУ імені Тараса Шевченка), 1977 – Людмила Леонідівна Яковлєва (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи ЛНУ імені Тараса Шевченка, працювала до 2008 р.), 1977 – Ірина Василівна Корсун (Бєлецька) (нині викладач кафедри соціальної педагогіки), 1978 – Сергій Якович Харченко (нині завідувач кафедри соціальної педагогіки), 1980 – Віра Олександрівна Кратінова (нині кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи ЛНУ імені Тараса Шевченка), 1980 – Леонід Цезарович Ваховський (доктор педагогічних наук, професор, нині декан історичного факультету), 1985 – Наталія Павлівна Краснова (нині викладач кафедри соціальної педагогіки), 1986 – Сергій Вікторович Савченко (доктор педагогічних наук, професор, нині ректор ЛНУ імені Тараса Шевченка), 1987 – Ольга Петрівна Денисенко (Песоцька) (нині кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи ЛНУ імені Тараса Шевченка), 1988 – Євгенія Всеволодівна Букаєва (Надрага) (працювала старшим викладачем кафедри до 2005 року) та інші.

Доцент В.І.Пилипенко з молодими викладачами на навчальних зборах з підготовки студентів до роботи в дитячих оздоровчих таборах (2-й ряд – В.О.Кратінова (крайня ліворуч), С.Я.Харченко (4-й зліва);

нижній ряд (зліва) Л.Л.Яковлєва, Т.С.Гаміна).

З 1984 до 1990 року кафедру очолював доктор педагогічних наук, професор С.Я.Харченко. У 1990-ті роки – кандидат педагогічних наук, доцент Л.Л.Яковлєва, доктор педагогічних наук, професор Л.Ц.Ваховський, кандидат педагогічних наук, доцент О.П.Песоцька.

З 1998 року почався новий етап розвитку кафедри, яка змінила назву та отримала статус випускаючої. У цей період викладачами кафедри розроблялися нові напрями підготовки фахівців спеціальності «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота», навчальні програми та курси, науково-методичні та навчальні посібники, налагоджувалися зв’язки з іншими ВНЗ України та зарубіжжя, з державними структурами та громадськими організаціями соціальної сфери. Фахівці кафедри були одними з перших дослідників в Україні, які зайнялися вивченням процесів соціалізації, розробкою соціально-педагогічних технологій і технологій професійної підготовки спеціалістів соціально-педагогічного напряму. У навчальний процес почали впроваджуватися інноваційні методи навчання.

У 2002 році було відкрито магістратуру за спеціальностями «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота», протягом навчання в якій кваліфікацію магістра здобули більше 150 осіб.

З 2003 року при кафедрі на громадських засадах працює Обласний центр ґендерної освіти, створений під керівництвом доцента кафедри, кандидата педагогічних наук Людмили Георгіївни Харченко. Центр займається науковими дослідженнями в галузі ґендерної соціалізації особистості.

Історію завжди створюють люди, історію ж кафедри – її кадри, а саме науково-педагогічний склад, що на 2010 – 2011 навчальний рік становить 14 викладачів, серед яких 1 доктор педагогічних наук, професор; 8 кандидатів педагогічних наук, доцентів; 2 кандидати педагогічних наук, старших викладачі; 2 асистенти.